ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı

ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı

ABONE OL
21:47 - 13/10/2023 21:47
ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle bugün yaptığı görüşmede İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların herhangi bir başka devlet ya da devlet olmayan unsurlara yayılmasını engellemeyi ele aldıklarını söyledi.

Blinken, Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle beraber basına yaptığı açıklamada, Amerika’nın, Cumartesi günü Hamas militanlarının düzenlediği baskında Gazze’ye götürdükleri rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Katar Başbakanı ise Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmak için bir insani koridor açmanın yollarını aradıklarını belirtti.

Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle, başta Amerika olmak üzere ortaklarına, sivilleri krizin sonuçlarından korumaya çağırdı.

Blinken, Washington’un Katar’dan Doha’daki bir Hamas bürosunu kapatmasını talep edip etmediği yönündeki soruyu doğrudan yanıtlamadı, ancak her ülkenin Hamas’ı 1200 İsrailli’nin ölümüyle sonuçlanan İsrail kasabalarına yönelik saldırısını kınaması gerektiğini söylemekle yetindi.

Blinken, “Çıktığım bu turda yaptığım tüm konuşmalarda Hamas ile işlerin eskisi gibi yürüyemeyeceğini açıkça ifade ediyorum” dedi.

İsrail’e ziyareti sırasında kendisine İsrailli sivillerin cesetlerinin fotoğrafları gösterilen Blinken, “Bebekleri öldürmek, aileleri diri diri yakmak, küçük çocukları rehin almak. Bunlar vicdansız ve insafsız acımasızlık eylemleridir” şeklinde konuştu.

Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani de Katar’ın Hamas’ın Hoda bürosunu kapatmayacağının işaretini vererek ofisin “bölgeye barış ve sükunet sağlamak ve bunun iletişimini yapmak için kullanıldığını” kaydetti.

Katar Başbakanı, “Şu anda iletişimi açık tuttuğunuz ve bu çatışmayı sonlandırmaya odaklandığınız sürece faydası olacaktır, şu günlerde ana hedefimiz budur” dedi.
Blinken ayrıca Amerika’nın İsrail ve yardım kuruluşlarıyla Gazze’deki siviller için “güvenli alanların” nasıl oluşturulabileceğini ele aldığını kaydetti.

“Şu anda dikkatimizi güvenli bölgeler oluşturulmasını sağlamaya çevirdik” diyen Blinken, “Bunun, sivillerin Hamas’ın açacağı çapraz ateşte kalmamasını ve ihtiyaçları olan yardıma ulaşmalarını sağlamanın en iyi yolu olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Katar Başbakanı da çatışmanın tüm taraflarında sivillerin acı çekmesini önlemek için iletişim hatlarını açık tutmaya çalıştıklarını ve uluslararası hukukun uygulanması çağrısı yaptıklarını söyledi.

Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani, “İnsan her yerde insandır, ister İsrailli ister Filistinli olsun değeri aynıdır” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail ve Ürdün’den başladığı Ortadoğu turunun kapsamını, tüm Körfez Arap ülkeleri ve Mısır’ı içerecek şekilde genişletti. Bu, Blinken’in göreve geldiği 2021 yılı Ocak ayından bu yana çıktığı en geniş kapsamlı Ortadoğu turu.

Bugün Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin lideri Mahmut Abbas’la görüşen Blinken, Bahreyn ziyaretinden sonraysa geceyi Suudi Arabistan’da geçirecek.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.