ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor

ABONE OL
15:26 - 08/01/2024 15:26
ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze savaşıyla ilgili çıktığı diplomasi turu çerçevesinde bugün Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’da temaslarda bulunup İsrail’e geçecek.

Blinken haftasonu Türkiye’yi de ziyaret etmiş, ayrıca Ürdün ve Katar’da temaslarda bulunmuştu. Gittiği ülkelerde Gazze savaşının bölgeye yayılma riskine dikkat çekerek, ortak barış çabaları vurgusu yapan ABD Dışişleri Bakanı’nın bu hafta ayrıca Batı Şeria ve Mısır’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Blinken, İsrail’in Gazze’deki Hamas militanlarına yönelik saldırısının daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmayı tetikleyeceği endişelerinin arttığı bir dönemde bölgeyi turluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Abu Dabi’ye gitmeden Doha’da yaptığı açıklamada, “Bölgede derin gerilimin yaşandığı bir andayız. Bu kolayca yayılabilecek, daha da güvensizliğe ve acılara yol açabilecek bir çatışma” dedi.

Blinken, Tel Aviv temaslarında İsrailli yetkililere Gazze’de sivil kayıpların önlenmesi, Filistinli sivillerin evlerine dönmelerine izin verilmesi ve Gazze’yi terk etmeleri için baskı yapılmaması gerektiğini söyleyeceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı’nın dün görüştüğü Ürdün Kralı Abdullah ise, Blinken’den Washington’un İsrail üzerindeki etkisini kullanarak derhal ateşkes sağlanması için baskı yapmasını istedi ve İsrail’in askeri harekâta devam etmesinin “felakete yol açacak sonuçları” konusunda uyarıda bulundu.

İsrail’den “savaş sürecek” mesajı

İsrail’den ise Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına devam edeceği mesajları geliyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’deki saldırının yoğunluğunun, ülkesinin Gazze’yi yöneten militan grup Hamas’ı yok etme ve Lübnan’daki Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli diğer potansiyel düşmanları caydırma kararlılığına işaret ettiğini söyledi.

Gallant Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, “Benim temel görüşüm; Tek bir düşmanla değil, bir eksenle savaşıyoruz. İran, kullanmak üzere İsrail’in etrafında askeri güç oluşturuyor” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da savaşa devam etme sözü verdi. Pazar günü haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “Hamas’ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak gibi tüm hedeflere ulaşana kadar savaş durdurulmamalıdır. Bunu hem düşmanlarımıza, hem de dostlarımıza söylüyorum” dedi.

Gazze’nin güneyinde ve merkezinde yoğun çatışmalar

İsrail ve Hizbullah sık sık Lübnan sınırında karşılıklı ateş açıyor ve Yemen’deki İran’a bağlı Husiler, İsrail Gazze’deki Filistinlileri bombalamayı bırakana kadar Kızıldeniz gemilerine saldırılarını sürdürmeye kararlı olduğu mesajını veriyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırıları sonucu 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail Gazze saldırılarından şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 22 bin 835 Filistinlinin öldüğünü kaydediyor. Son 24 saatte ise 111 kişinin öldüğünü, 250 kişinin de yaralandığını belirtti.

Çatışmalar Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun çoğunu yerinden etti, birçok evi ve sivil altyapıyı harabeye çevirdi ve gıda, su ve ilaç sıkıntısına neden oldu.

Geçtiğimiz haftasonu boyunca bölge sakinleri Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde ve yoğun nüfuslu yerleşim bölgesinin merkezi semtlerinde yoğun silahlı çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamada, İsrail’in Han Yunus’taki evlere düzenlediği saldırılarda 50 kişinin öldüğünü bildirdi. Gazze’deki sağlık yetkilileri ve gazeteciler sendikasına göre ayrıca, İsrail’in Pazar günü Gazze’nin güneyindeki Refah yakınlarında bir araca düzenlediği hava saldırısında iki Filistinli gazeteci hayatını kaybetti.

Hamas’tan Arap ve İslam ülkelerine sitem

İsrail son iki haftadır Gazze’nin merkezini hedef alan kara ve hava saldırıları düzenliyor.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri sosyal medya platformu X’te yaptığı bir paylaşımda, Arap ve İslam ülkelerinin Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım davası açılması çağrısına henüz destek vermemiş olmasından yakındı.

Zuhri, “Umarız bir çare bulunur, aksi takdirde bu resmi sessizlik işgalin Gazze’den geriye kalanların yok edilmesine onay anlamına gelecektir ” dedi.

İsrail sivilleri hedef aldığını reddediyor ve Hamas militanlarının kasıtlı olarak sivil nüfusun arasına karıştığını söylüyor. Hamas ise sivilleri kullandığı iddialarını reddediyor.

VOA tarafından geçilen ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Dışişleri Bakanı Blinken diplomasi turunu sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.