ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor?

ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor?

ABONE OL
23:42 - 06/03/2024 23:42
ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden yarın Kongre’de “Birliğin Durumu” konuşmasını yapacak. Biden’ın konuşmasında iç politikada ekonomi, kürtaja erişim hakkı, demokrasi; dış politikada da Ukrayna savaşını öne çıkarması bekleniyor.

Demokrat Başkan Joe Biden, yarın akşam saat 9’da, Birliğin Durumu konuşmasını yaparken bu kez arkasında Ekim ayında çalkantılı bir sürecin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen Cumhuriyetçi Mike Johnson olacak.

Biden’ın göreve geldiğinden bu yana üçüncü “Birliğin Durumu” konuşması, 2024 başkanlık seçimlerine dokuz aydan az zaman kala ve Ukrayna’ya yardım öngören ilave bütçe paketinin Kongre’de tıkandığı bir zamana rastlıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Biden’ın yarın Kongre’ye hitabında son 3 yılda kaydedilen başarılara, ekonomide sağlanan ilerlemeye, kürtaj hakkına erişime ve Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı bir kararla iptal ettiği Roe v. Wade yasası uyarınca sağlanan korumaların yeniden tesisi konularına odaklanacağını söyledi.

Biden-Trump eşleşmesine kamuoyu ne diyor?

ABD’de 15 eyalette aynı anda ön seçimlerinde yapıldığı Süper Salı sonuçlarının ardından, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan 81 yaşındaki Demokrat Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü başkan adayı 77 yaşındaki eski Başkan Donald Trump’ın 2024 seçiminde eşleşmesi ufukta artık daha net görünüyor.

Associated Press haber ajansının NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yaptığı yeni bir ankete katılan Amerikalılar’ın çoğunluğu ise, Biden ve Trump’ın başkanlık görevini yerine getirmek için yeterince güçlü zihinsel kapasiteye sahip olmadığı görüşünde.

Demokrat Biden, 6 Ocak Kongre saldırısına giden süreçte rol oynadığı ve 2020 seçimi sonuçlarının değiştirilmesine çabaladığı gerekçesiyle davalarla karşı karşıya olan Donald Trump’ın adaylığı sebebiyle, 2024 seçimlerini demokrasi ve otokrasi arasında bir tercih olarak yansıtıyor.

Başkan Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında bu temaya da ağırlık vermesi bekleniyor.

Donald Trump ise kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı açıklamada, Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasının ardından canlı olarak hızlı bir şekilde yanıt vereceklerini söyledi.

Minnesota’da Gazze protesto oyları

ABD Başkanı Joe Biden’ın Birliğin Durumu konuşması, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından ABD’nin İsrail’e güçlü destek verirken diğer yandan siviller konusunda İsrail’i de uyardığı ve ABD’de Müslüman toplumunun Gazze’de yaşananlara tepki gösterdiği bir döneme rastlıyor.

Süper Salı’da ön seçimlerin yapıldığı eyaletlerde olan Minnesota’da Demokratlar’ın yaklaşık yüzde 20’sinin, Gazze’de yaşananlar sebebiyle Biden’a destek konusunda tam taahhüt vermemesi, Biden’ın seçim kampanyası açısından bazı soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Bazı öğrenciler ve kentlerde yaşayan kadınların yanı sıra liberal Yahudi aktivistlerin, Biden’a destek konusunda tam taahhüt vermeyen grupla benzer çizgide oy kullandığı belirtiliyor.

Beyaz Saray ise hem Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaştırılması hem de Refah’ta sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir bir plan olmadan askeri operasyon yapılmaması konusunda İsrail’i uyarmayı sürdürüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre, Çarşamba günkü basın toplantısında Hamas’ın hala rehin tuttuğu rehinelerin serbest kalması için geçici ateşkesin sağlanmasına yönelik anlaşma konusunda çabaların hala devam ettiğini vurguladı. Sözcü, Gazze’ye havadan insani yardımın iletilmesine de devam edileceğini söyledi.

Ukraynalı First Lady ve Navalni’nin eşi katılmıyor

ABD’de başkanların Birliğin Durumu konuşmasına gelenek gereği bazı konuklar da davet ediliyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasına Ukraynalı First Lady Olena Zelenska davet edildi; ancak Zelenska’nın katılamayacağı belirtildi.

Birliğin Durumu konuşmasına davet edilen bir diğer isim de geçtiğimiz günlerde Rusya’da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif siyasetçi Aleksi Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya’ydı. Ancak Yulia Navalnaya’nın da konuşmaya katılmayacağı belirtildi.

Washington Post’un haberinde First Lady Jill Biden’ın Zelenska ve Navalnaya’nın yan yana oturmasını planlandığı belirtilmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre ise iki ismin neden katılmayacağı konusunda bir ayrıntı vermekten kaçındı.

Aleksi Navalni, Putin’e muhalif ve yolsuzluk karşıtı bir isim olarak görülse de 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım konusundaki açıklamaları sebebiyle Ukrayna içinde tartışmalı bir mirasa sahip olduğu ve eşi Navalnaya’nın olası katılımının da Ukraynalılar için rahatsızlığa yol açacağı yorumu yapılıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, Biden’ın Ukrayna’nın ABD’nin ulusal güvenliği için öneminin altını çizmesinin beklendiğini söyledi; “Siyasetin ulusal güvenlik meselesinin önünde bir engel olmasına izin veremeyiz” diyerek Cumhuriyetçiler’e de bir mesaj gönderdi.

Rehinelerin aileleri konuklar arasında

Başkan Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasını izleyecek konuklar arasında Hamas tarafından hala rehin tutulan ve hayatta olan Amerikalılar’ın ve serbest bırakılan bazı rehinelerin ailelerinin de olacağı belirtiliyor.

İsrail basınında göre hayatını kaybeden iki rehinenin ailelerinin de Birliğin Durumu konuşması sırasında salonda olması bekleniyor.

Hamas, 7 Ekim’deki saldırının ardından 200’den fazla kişiyi rehin almış ve bunların bir kısmını daha önce Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda varılan geçici ateşkes anlaşması kapsamında serbest bırakmıştı.

Hamas’ın hala rehin tuttuğu yaklaşık 100 kişi arasında ABD vatandaşları da bulunuyor.

Başka eyalette kürtaj olmak zorunda kalan iki kadın da konuklar arasında

Kürtaj operasyonu için yaşadıkları eyaletlerin dışındaki eyaletlere gitmek zorunda kalan iki kadının da konuklar arasında olması bekleniyor.

First Lady Jill Biden’ın, 10 haftalık hamileyken düşük ya da bebeğin ölümüyle sonuçlanan fetüsteki kromozom anormalliği sebebiyle, Teksas dışında kürtaj operasyonu olmak zorunda kalan Kate Cox’u konuk olarak davet ettiği belirtildi.

Demokrat Senatör Patty Murray’nin de 19 haftalık hamileyken fetüsün ciddi ve ölümcül anormalliğe sahip olduğunu öğrenen Kayla Smith’i davet ettiği kaydedildi.

Smith’in Idaho’da kürtaj yasağı sebebiyle Washington eyaletinin Seattle kentine operasyon için gitmek ve bu eyalete taşınmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Biden’a Cumhuriyetçiler adına yanıtı Senatör Britt verecek

Demokrat Başkan Biden’ın, Birliğin Durumu konuşmasına Cumhuriyetçiler adına yanıtı ise Alabama Senatörü Katie Britt verecek.

Cumhuriyetçi Senatör Britt, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Ulusumuzun geleceği konusunda dürüst bir konuşma yapacağız. Gelecek nesiller için Amerikan Rüyası’nı sağlamak üzere Cumhuriyetçi vizyonu ortaya koyacağım” ifadelerini kullandı.

Senato yarışında eski Başkan Donald Trump tarafından desteklendikten sonra geçen yıl yemin ederek göreve başlayan Senatör Britt, ABD Senatosu’nda Alabama’yı temsil etmek üzere seçilen ilk kadın olmuştu.

VOA tarafından geçilen ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Başkanı Biden’ın “Birliğin Durumu” konuşmasında hangi mesajları vermesi bekleniyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.