AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor

AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor

ABONE OL
14:50 - 03/02/2024 14:50
AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği Cumartesi günü, İsrail ordusunun Hamas’a karşı yürüttüğü savaşı, bir milyondan fazla insanın çatışmalardan kaçtığı Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine taşımayı planladığına dair haberlerden derin endişe duyduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell, ABD hava saldırılarının Irak ve Suriye’de İran destekli milisler ve İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan onlarca noktayı vurmasının ardından, İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanmadığı takdirde çatışmaların tüm bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu.

Josep Borrell, “Yaklaşık 1 milyon Filistinli Mısır sınırına doğru aşamalı olarak yerlerinden edildi. Buraların güvenli bölgeler olduğunu iddia ettiler ama aslında gördüğümüz şey sivil nüfusu etkileyen bombardımanın devam ettiği ve bunun çok vahim bir durum yarattığıdır” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail birliklerinin on binlerce insanın kaçtığı güneydeki Han Yunus kentini ele geçirdikten sonra Refah’a geçeceklerini söylemiş, ancak bir zaman dilimi vermemişti.

Böyle bir saldırı mültecileri Mısır’a itebilir, İsrail’in bu ülkeyle yaptığı barış anlaşmasını baltalayabilir ve ABD’yi kızdırabilir. Ayrıca Hamas’la yavaş ilerleyen barış görüşmelerini baltalayabilir ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çabalarını zorlaştırabilir.

Refah’ta bir kara savaşı olasılığı, halkın güvenlik için nereye gideceğine dair korkuları da arttırdı. Birleşmiş Milletler, kentin “umutsuzluğun basıncı arttırdığı” bir yer haline geldiği tanımlaması yaptı.

AB dışişleri bakanları arasındaki gayrı resmi görüşmelere başkanlık etmeden önce Brüksel’de konuşan Borrell, İsrail-Hamas savaşının Lübnan, Irak, Suriye ve Kızıldeniz bölgesinde de patlak veren çatışmalarla birlikte “domino etkisi” yarattığını söyledi.

Borrell, “Ortadoğu’da, tüm bölgede kritik bir durum yaşıyoruz. Gazze’deki savaş devam ettiği sürece Kızıldeniz’deki durumun düzeleceğine inanmak çok zor, çünkü biri diğeriyle bağlantılı” şeklinde konuştu.

Şu anda AB dönem başkanlığını yürüten Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de “çatışmanın yayılması konusunda gerçek bir risk olduğu” uyarısında bulundu.

Lahbib, “Bu büyük bir endişe kaynağı. İtidal istiyoruz, diyalog ve diplomasi istiyoruz. Ortadoğu’daki durumu ancak bu şekilde sakinleştirebiliriz” dedi.

ABD’nin sadık müttefiklerinden Polonya’nın Dışişleri Bakanı Radek Sikorski de ABD hava saldırılarında hedef alınanların bunu hak ettiğini söyledi ve “İran’ın vekilleri aylardır, yıllardır ateşle oynadılar ve şimdi ateş onları yakıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AB, İsrail’in Gazze’deki savaşı Mısır yakınlarında ‘basıncın arttığı’ Refah’a kadar genişletmesinden endişe ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.