Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı

Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı

ABONE OL
19:59 - 11/01/2023 19:59
Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa’nın başkenti Paris’teki, Avrupa’nın en büyük tren garı Gare du Nord’da bıçaklı bir saldırgan, 1’i polis 6 kişiyi yaraladı. Zanlı, polisin ateş açması sonucu etkisiz hale getirildi. Saldırganın 20’li yaşlarda bir Libyalı göçmen olduğu, Fransa’ya 3 yıl önce geldiği ve hakkında “sınırdışı” kararı olduğu ortaya çıktı.

Kuzey Garı’nda yerel saatle sabah 06.45 civarında meydana gelen saldırıda, bir zanlı, elinde bıçak benzeri bir kesici aletle, gar girişinde bir yolcunun üzerine atlayarak, pek çok yerinden yaraladı.

Daha sonra içeri girerek, yürüyen merdivenlerin önüne gelen zanlı, 5 yolcuya daha saldırdı. Bağırışları duyan gar güvenliğinden 2 polis, sınır polisi olduğu belirlenen bir güvenlik görevlisine saldırdığı sırada, görev silahlarıyla 3 el ateş ederek saldırganı etkisiz hale getirdi.

Boğazından kurşun yarası alan saldırgan ile gar girişinde 15 bıçak darbesi alarak ağır yaralanan yolcu, ilk yardım ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Saldırganın hedef aldığı 1 kadın ve 4 erkek yolcunun ise hafif yaralandığı belirtildi.

Olay yerine giden İçişleri Bakanı Gerald Darmanin saldırıya ilişkin bilgi vererek, “Saat 06.42 sularında bir şahıs, elinde kesici bir aletle garda etrafını tehdit etmeye başladı. Gar girişinde ve içeride saldırıya geçerek etrafına saldırmaya başladı. Saat 06.43’te, görevini bitirip evine dönmekte olan polis memurları tarafından üç el ateş edilmek suretiyle etkisiz hale getirildi. Her şey 2 dakika gibi kısa bir sürede meydana geldi. Eğer hızla müdahale edilmeseydi saldırının bilançosu daha da ağır olurdu. Polis güçlerine erken ve cesur müdahalelerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Saldırıya ilişkin soruşturmayı “cinayet girişimi” iddiasıyla Paris Savcılığı üstlenirken, Terörle Mücadele Savcılığı, henüz soruşturmayı almak için yeterli veri olmadığını belirtti.

Parmak izinden kimliği tespit edildi

Polis, üzerinde kimliği olmayan zanlının kimliğini parmak izlerinin analizi sayesinde tespit etmeyi başardı. Soruşturmanın ilk unsurlarına göre, saldırgan 2000 doğumlu genç bir Libyalı göçmen.

Fransa’ya 3 yıl önce giriş yapan zanlının, sığınma başvurusunun kabul edilmediği ve hakkında 2022 yazında, 6 ay önce, “sınırdışı edilmesi” kararı alındığı bildirildi. Ayrıca daha önce de, “özel mülke zarar vermek” gibi bir takım adi suçlardan poliste dosyası olduğu açıklandı.

Görgü tanıkları saldırganın son derece kararlı ve aşırı derecede şiddetli bir şekilde etrafına saldırdığını aktardı.

11 futbol sahası büyüklüğünde

Avrupa’nın en büyük tren garı olan ve Paris’in kuzey banliyölerini şehir merkezine bağlayan Gare Du Nord’u her gün yaklaşık 700 bin kişi kullanıyor. Gare Du Nord, aynı zamanda İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan EuroStar hızlı tren seferlerinin ve Belçika’ya giden hızı trenlerin de hareket noktası.

Her gün 2 bin trenin sefer yaptığı Gare du Nord, 80 bin metrekare yüzölçümü ve yüzlerce yürüyen merdivenle birbirine bağlanan bölümleriyle 11 futbol sahasına eşdeğer büyüklükte. Üstelik 2014 yılından bu yana, garın merkezinde bir polis karakolu bulunuyor. Polis memurları, gümrük polisi ve demiryolları kurumu SNCF güvenlik görevlileri her gün kalıcı gözetim sağlıyor.

Fransa’da saldırıların arkasında sıklıkla “hakkında sınırdışı edilmesi kararı alınan göçmenlerin” çıkması, ülkede göçmen karşıtı söylemleri alevlendiriyor. Özellikle yasadışı göçmenlerin hızla sınırdışı edilmesini savunan aşırı sağ partiler, hükümeti, “suçlu göçmenler konusunda yetersiz önlem almakla” suçluyor.

VOA tarafından geçilen Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Paris Garı Saldırganı Libyalı Bir Göçmen Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.