Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı 

Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı 

ABONE OL
12:41 - 24/09/2022 12:41
Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Yair Lapid’in iki devletli çözüm çağrısının “olumlu bir gelişme” olduğunu ancak bunun müzakerelere geri dönülerek kanıtlanacağını söyledi.

BM Genel Kurulu’nda yaptığı ve büyük ölçüde İsrail’in Filistin topraklarını işgalini eleştiren konuşmasında Abbas, “Bu duruşun inandırıcılığı ve ciddiyetinin gerçek sınavı, İsrail hükümetinin derhal müzakere masasına dönmesidir” dedi.

1967 Arap-İsrail Savaşı’nda Filistinliler’in bağımsız bir devlet kurmak istedikleri Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’yi, İsrail ele geçirmişti. ABD’nin desteklediği İsrail-Filistin barış görüşmeleri 2014 yılında çökmüştü.

Bir İsrail ve Filistin devletinin yan yana var olmasını öngören iki devletli bir anlaşmaya varma çabaları uzun süredir durmuş durumda.

İsrail’i “apartheid rejimi” olarak nitelendiren Abbas, “Adalet ve uluslararası hukuk temelinde bir barışa ulaşma konusundaki güvenimiz maalesef İsrail’in işgal politikaları nedeniyle azalıyor” diye konuştu.

“Halkımız özgür ve onurlu bir şekilde nerede yaşayacak?”

Filistinliler ve insan hakları grupları, İsrail’in işgal altındaki Filistin toprakları üzerindeki kontrolunu, milyonlarca Filistinli üzerindeki askeri yönetimi ve Yahudi yerleşim inşaatları ile sağlamlaştırdığını söylüyor. Bazıları bunun sonucunda iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı konusunda şüpheli.

Abbas konuşmasında, “İsrail, yerleşim yerlerini aceleyle genişletmesi nedeniyle bize bağımsız devletimizi kurabileceğimiz hiçbir toprak bırakmadı. Halkımız özgür ve onurlu bir şekilde nerede yaşayacak?” diye sordu.

Çoğu ülke İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerini yasadışı kabul ediyor. İsrail ise bu yoruma karşı çıkıyor ve bölgeyi İncil’den gelen bir hak ve savunma istihkamı olarak tanımlıyor.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan da bugün Twitter’da paylaştığı bir mesajda, geçmişte barış planlarını reddedenlerin Filistinliler olduğunu öne sürdü.

Lapid’in iki devletli bir formülden bahsetmesi, yıllardır Birleşmiş Milletler sahnesinde bir İsrailli liderin bu yönde yaptığı ilk açıklama oldu. Açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ağustos ayındaki İsrail ziyaretinde, uzun süredir askıda olan öneriye verdiği desteği yansıtıyordu.

Yair Lapid, Filistin devletine karşı olan sağcı eski Başbakan Benyamin Netanyahu’yu yeniden iktidara getirebilecek olan 1 Kasım seçimlerine altı haftadan az bir süre kala konuştu.

Mahmud Abbas ayrıca, Batılı hükümetlerin iki devlet formülünü desteklemelerine rağmen, Filistin’i bir devlet olarak tanımayarak ve İsrail’i hesap vermekten koruyarak, aslında bu çözümün uygulanmasını engellediklerini söyledi.

Abbas Birleşmiş Milletler’den, Filistin’in tam devlet üyeliğini tanımasını ve İsrail’in işgalini sona erdirecek bir plan ortaya koymasını talep etti.

İsrail’in BM Büyükelçisi Erdan ise Twitter mesajında, İsrail’in Filistinliler’e tam devlet statüsü verilmesi girişiminin başarısız olmasını sağlayacağını söyledi

Abbas BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin Mayıs ayında Batı Şeria’da bir İsrail baskınını takip ederken, bir İsrailli keskin nişancı tarafından öldürülmesine ilişkin Filistin’in tutumunu da yineledi. ABD’den hem Filistin hem Amerikan vatandaşı olan Ebu Akile için adaleti sağlamasını talep etti.

Ebu Akile’nin öldürülmesini soruşturan İsrail, El Cezire muhabirinin bir İsrail askeri tarafından vurulmuş olabileceğini ancak kasıtlı olarak hedef alınmadığı sonucuna varmıştı.

VOA tarafından geçilen Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Abbas İsrail’i Müzakerelere Derhal Başlamaya Çağırdı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.