Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama 

Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama 

ABONE OL
09:43 - 15/12/2020 09:43
Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran devlet televizyonu 2 Kasım’da rejim muhalifi Ahvaz’ın Kurtuluşu için Arap Mücadelesi Hareketi (ASMLA) liderlerinden Habib Farajollah Chaab’ın görüntülerini yayınladı.

Eski eşiyle buluşmak üzere 9 Ekim’de Stockholm’den İstanbul’a gelen Chaab’dan bir daha haber alınamamıştı.

ASMLA liderinin İran istihbaratı tarafından yakalanarak Van’dan İran’a kaçırıldığını tespit eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) dört ilde polisle birlikte yaptığı operasyonlarda 11 kişiyi yakaladı. Yakalananlardan 9’u çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken iki kişi adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Türk istihbaratı, kaçırılma operasyonunu Türkiye’de birçok suç dosyası olan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti ve ekibinin organize ettiğini saptadı.

Son zamanlarda ismi Türk medyasında çok sık gündeme gelen Naci Zindaşti kim?

İran’ın Urmiye kentinde doğan 46 yaşındaki Zindaşti, uzun yıllar Türkiye’de Kamal Şerifi Seydani kimliğini taşıdı, 2007 yılında Büyükçekmece’de yakalanan 74 kilogramlık eroinin sahiplerinden olduğu iddiasıyla tutuklandı.

2010 yılında ise çıkarıldığı mahkemede, mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılarak tahliye edildi.

Türk medyasında, İranlı Saeed Karimian ve uyuşturucu baronu Çetin Koç cinayetleri nedeniyle 20 Nisan 2018’de tutuklanan Zindaşti’nin henüz soruşturma sürerken 11 Ekim 2018’de sulh ceza hakimliği kararıyla serbest bırakılmasının geçtiğimiz günlerde Corona virüs nedeniyle hayatını kaybeden AKP eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı başdanışmanı Burhan Kuzu’nun etkili olduğu iddia ediliyordu. Zindaşti, iki yılı aşkın süredir firari.

‘‘Baronlar Savaşı –Zindaşti Olayının Perde Arkası’’ adlı kitabın yazarı Timur Soykan, Zindaşti hakkındaki soruşturma dosyasında Kuzu ile Zindaşti ve ekibi arasında birçok görüşmenin HTS kayıtlarının yer aldığını söylüyor.

Timur Soykan: ‘‘İki İranlı cinayetinde de Zindaşti izi var’’

Soykan, Türk emniyeti ve istihbaratının Zindaşti ile İran istihbaratı arasındaki ilişkiyi kesin olarak ilk kez 14 Kasım 2019’da Şişli Esentepe’de işlenen Masoud Molavi Vardanjani cinayetini soruştururken tespit ettiği görüşünde.

VOA Türkçe’nin soruları yanıtlayan Soykan, ‘‘Cinayet sırasında siber dünyanın harika çocuklarından biri olduğu iddia edilen Vardanjani, yanında Ali Esfanjani varken susturucu silahla öldürülüyor. Esfanjani kaçıyor. Vardanjani telegramdan İran hakkında yorumlar yapıyordu. İstanbul Emniyet İstihbarat ve MİT, yedisi İranlı, 5’i Türk 12 şüpheli üzerinde yoğunlaştı. Sonunda tetikçiyi buldu. Zindaşti’nin şoförlüğünü yapan kişinin kardeşi Abdulvahap Koçak’tı. Koçak, suçlamaları kabul etmedi. Ama polisin elinde Esfanjani ile buluşma görüntüleri olduğu iddia ediliyor. Esfanjani’nin tıpkı Chaab olayında olduğu gibi Van’dan İran’a kaçtığı belirtiliyor. Zindaşti bağlantılı olduğu iddia edilen bir İranlı cinayeti daha var. 29 Nisan 2017 akşamı İran ve Arap ülkelerinde Türk dizilerini yayınlatan Gem TV’nin sahibi Saeed Karimian Maslak’ta çarşaflı iki kişi tarafından arabasında çapraz ateşe tutularak öldürüldü. Bu cinayetle ilgili olarak Şişli cinayetinin tetikçisi olduğu iddia edilen Abdulvahap Koçak’ın abisi Ali Koçak firari olarak aranıyor. Tüm bunlar cinayetlerde Zindaşti izleri olduğunu gösteriyor’’ dedi.

‘‘Türkiye net bir şekilde İran’a ‘Seni deşifre ediyorum’ diyor’’

Şişli ve Maslak cinayetleri Türkiye’de çok tartışılmadı. Ancak uluslararası medyada yer alan ‘‘Türkiye, İranlı muhalifler için güvenli olmaktan çıkıyor’’ haberlerinden sonra rejim muhalifi Chaab’ın kaçırılmasını takiben yapılan operasyon ayrıntılarıyla medya ile paylaşıldı. Timur Soykan, Türkiye’nin artık İran’a net bir mesaj verdiği görüşünde.

‘‘Türkiye net bir şekilde İran’a ‘Seni deşifre ediyorum’ diyor ve bundan sonra İran istihbaratının Türkiye’de yapabileceği gizli operasyonlara set çektiğini yüksek perdeden gösteriyor. Ben de bu olayı uzun zamandır takip ediyordum. Bildiğiniz gibi eşi Zindaşti’nin yeğeni olan Bahtiyar Fırat’ın, tam da Chaab’ın kaçırılmasından birkaç gün sonra 14 Ekim’de istihbarat gözaltına alındığı bilgisi ailesi tarafından duyuruldu. Biz olayın tam olarak ne olduğunu anlayamamıştık. Washington Post’un dün yayınlananhaberinden sonra parçalar yerine oturdu. Türk istihbaratı, son operasyona dair bilgileri de ulusal medya ile paylaşmaktansa Amerikan gazetesini tercih etti. Bu da bir süredir özellikle İsrail medyası ve Batılı medyada yapılan ‘Kaşıkçı cinayetini soruşturuyorsunuz ama İran’ın cinayetlerine sessiz kalıyorsunuz’ şeklindeki aleyhte yayınlara bir yanıt olarak yorumluyorum. Aslında şunu da hatırlatmak gerek Vardanjani cinayetinden sonra isim vermeden Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, suikast talimatının diplomatik pasaport taşıyan iki İranlı tarafından verildiğini söylemişti.’’

Rejim muhalifi Habib Farajollah Chaab’ın kaçırılmasının şüphelisi olan Naci Şerifi Zindaşti’nin son olarak 13 Eylül 2020’de annesinin cenaze töreni sırasında İran’ın Urumiye kentinde görüntülendi. Zindaşti, bu görüntüleri kendi twitter hesabından paylaştı.

VOA tarafından geçilen Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rejim Muhalifi İranlı’nın Kaçırılmasıyla İlgili 9 Tutuklama  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.