737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı?

737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı?

ABONE OL
21:32 - 24/01/2024 21:32
737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir uçağı havadayken gövde paneli kopan havacılık şirketi Boeing’in geçen hafta tedarikçilerine bir talimat gönderdiği bildirildi. Reuters haber ajansı tarafından görülen belgeye göre Boeing, birçok havayolu şirketince seferden çekilen 737 MAX 9 uçaklarının denetimleri sırasında gevşek donanım bildirmesinin ardından, tedarikçi firmalar için cıvataların uygun şekilde sıkılması uygulamalarını belirledi.

17 Ocak tarihli belgeye göre ABD’li uçak üreticisi, tedarikçilerin kalite gerekliliklerini karşılamasının “zorunlu” olduğunu söyledi. Belgede, “Çalışma talimatlarında hata payı olmadığından ve kalitenin özellikle torklama gereksinimlerinin sürekli olarak izlendiğinden emin olun” denildi.

Belgede, tedarikçilerin çalışma talimatlarında tork gereksinimlerini belgelemeleri, teknisyenlerin bileşenleri sabitlerken ne kadar tork uygulandığını kaydetmeleri ve cıvataların düzgün şekilde sıkıldığından emin olmak için aletlerin uygun şekilde kalibre edilmesini sağlamaları tavsiye edildi.

Güncellenen kılavuz, 5 Ocak’ta Alaska Havayolları’na ait bir uçağın kapı tapası olarak adlandırılan panelin patlaması üzerine acil iniş yapmak zorunda kaldığı kazanın ardından geldi. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) kapı paneli konfigürasyonuna sahip 171 MAX 9 uçağını seferlerden çekmişti.

Alaska Havayolları CEO’su Ben Minicucci de Salı günü, havayolu şirketinin denetimler sırasında MAX 9’ların çoğunda bazı gevşek “cıvatalar” bulduğunu açıkladı.

Minicucci, “Boeing’den talebim, kendi bünyelerindeki kalite programlarını iyileştirmek için ne yapacakları?” dedi.

Tedarikçi hatası var mı?

Kapı tapasını Spirit AeroSystems üretiyor ve monte ediyor. Ancak iddialara göre montaj hatası Spirit’e değil Boeing’e ait.

Seattle Times gazetesinin bugün konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye dayandırdığı haberine göre, bu ayın başlarında Alaska Airlines uçağındaki gövde paneli onarım için söküldü ve Boeing’in Renton’daki son montaj hattındaki teknisyenleri tarafından yeniden monte edildi.

Boeing henüz ne tedarikçilere gönderilen talimat ne de montaj hatası hakkında açıklama yaptı.

ABD Kongresi’nde görüşmeler

Boeing’in CEO’su Dave Calhoun ise iddiayla ilgili bugün yaptığı açıklamada, sadece güvenliklerinden “yüzde 100” emin olmaları halinde uçaklarının sefere çıkabileceğini söylemekle yetindi.

Başkent Washington’da Kongre’deki senatörlerle katılacağı bir dizi toplantıdan önce konuşan Calhoun, “Yüzde 100 güven duymadığımız uçakları havalandırmayız” dedi.

Calhoun, “Biz uçaklarımıza güveniyoruz. Uçaklarımızın güvenliğine güveniyoruz” dedi.

Calhoun senatörlerin çok sayıda sorusu olduğunu söyledi ve Alaska Havayolları olayını tartışırken mümkün olduğunca şeffaf olacaklarına söz verdi.

Calhoun ayrıca Senato Ticaret Komisyonu’na başkanlık eden ABD Senatörü Maria Cantwell ile de görüşecek. Cantwell geçen hafta FAA’in 171 MAX 9 uçağını seferden çekmesinin ardından bir oturum düzenlemeyi planladığını söylemişti. Cantwell’in bir sözcüsü Boeing’in talebi üzerine Calhoun ile görüştüğünü söyledi.

Komisyonun en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Ted Cruz da Perşembe günü Calhoun ile görüşecek.

FAA yöneticisi Mike Whitaker 12 Ocak’ta Reuters’e yaptığı açıklamada Alaska Havayolları’nın 737 MAX 9 uçağındaki kabin patlamasının bir tasarım sorunu değil, bir üretim sorunu olduğunun “oldukça açık” olduğunu söylemişti.

Whitaker, FAA’in “bu kapı tapalarının bütünlüğüne olan güveni nasıl yeniden tesis edeceğini çözmek için bir süreç yürüttüğünü” kaydetmişti

Pazar günü geç saatlerde de FAA, aynı kapı tapasına sahip 737-900ER uçaklarının operatörlerini, bazı havayolu şirketlerinin bakım incelemeleri sırasında “cıvatalarla ilgili bulgular” kaydetmesinin ardından, bunları derhal incelemeye çağırmıştı.

Üretime bir gün ara

Öte yandan havacılık firması, Seattle ve çevresindeki tesislerinde 737 uçaklarının üretim ve teslimat operasyonlarını bir günlüğüne durduracağını duyurdu.

Boeing üretime ara verildiğinde çalışanların kalite atölyelerine katılacaklarını ve “durup ne yaptığımızı, nasıl yaptığımızı değerlendireceklerini ve iyileştirme için önerilerde bulunacaklarını” söyledi.

Üretime ilk ara 737’nin üretildiği Renton’daki fabrikada verilecek. Boeing, diğer tüm Boeing ticari üretim tesislerinin ve fabrikasyon alanlarının gelecek birkaç hafta içinde benzer aralar vereceğini açıkladı.

MAX 10’lara ne olacak?

Boeing’in MAX 9 ile yaşadığı sıkıntılar, bekleyen MAX siparişlerinin beşte birinden fazlasını oluşturan daha büyük MAX 10’a olan talebi de etkiliyor.

United Airlines CEO’su Scott Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, 277 adet MAX 10 jeti sipariş eden ve 200 adet daha opsiyonu bulunan havayolunun, halihazırda mevzuat ve teslimat gecikmelerine takılmış bir modeli içermeyen yeni bir filo planı oluşturacağını söyledi.

Kirby, “MAX 9’un sefere çıkamaması, bizim için bardağı taşıran damla oldu” dedi.

MAX 10, MAX 9 ile aynı türden bir kapı tapa sistemine sahip değil. Ancak MAX 9’ların seferden çekilmesi, MAX 10’un yasal onayını ve teslimatını geciktirebileceği ve daha yüksek hacimli üretim için planları bozabileceği endişelerini arttırdı.

VOA tarafından geçilen 737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 737 MAX 9 uçaklarında “gevşek parçalar” bulunan Boeing tedarikçilere baskıyı arttırdı mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.