Zeytinyağında verilen desteklerle dış rekabet zor

Zeytinyağında verilen desteklerle dış rekabet zor

ABONE OL
07:41 - 04/11/2020 07:41
Zeytinyağında verilen desteklerle dış rekabet zor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Zeytinyağına verilen desteğin yetersiz olduğu, bu nedenle Türk zeytinyağının dış rekabette zorlandığı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası(ATB) tarafından hasat öncesi Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, zeytin ve zeytinyağının üretim maliyetleri, sıkım ücreti, fiyatı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma ele alındı.

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, borsa olarak bölgeye has zeytin çeşitlerinin ticarete kazandırılması ve Antalya zeytinyağının markalaşması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

‘Antalya karası’ zeytin üzerine çalışma yapılması gerektiğini belirten Bülbül, ‘’Antalya karası verimli bir tür, bölgemize has bir ürün, bu ürünü ticarete kazandırmalıyız. Zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorun ve görüşleri ilgili makamlarla paylaşıyor ve takip ediyoruz’’ dedi.

Zeytinde yüzde 35-40 rekolte kaybı

ATB Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan da, Mayıs ayındaki aşırı sıcaklık ve hasat öncesinde havaların kurak gitmesi nedeniyle bu yıl zeytinde yüzde 35-40 rekolte kaybı olduğunu bildirdi.

Gazipaşa ilçesinde zeytin ağaçlarının sökülüp yerine avokado dikildiğine dikkat çeken Tan, şunları kaydetti.

‘’Tropikal meyveler şu an daha çok kazandırıyor. Zeytinyağı desteği yetersiz. AB ülkelerinde çiftçi 1,15 Euro’luk devlet desteğiyle birlikte zeytinyağını 30- 35 liraya satıyor.  Türkiye’deki çiftçi zeytinyağını 12-15 TL arasında satabiliyor. Bu rakamlarla biz nasıl rekabet edeceğiz. Destek sağlanmadığını sürece sektörümüz büyümez.  Afrin’den gelen zeytinyağı büyük sıkıntı yaratıyor, iç piyasada kalite ve fiyatı düşürüyor.’’

Kuraklığa dayanıklı yerel ürün

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Ülger ise bölgeye has ürünlerin dikiminin önemi vurguladı. Antalya’da yaygın olan Gemlik zeytin çeşidinin fazla su isteğini, bu nedenle üretimde önümüzdeki dönem sıkıntı olabileceği uyarısında bulunan Ülger, ‘’Gemlik zeytin yetiştiriyorsanız sulama yapmalısınız. Küresel ısınmadan dolayı ve taban suyunun azalması nedeniyle su sıkıntısı varken Gemlik zeytini yetiştirmek akıllıca değil. Yöreye uygun kuraklığa dayanıklı ve yağ oranı yüksek çeşitlerin yaygınlaştırılmasını öneririm’’ dedi.

Tavşan yüreği ve beylik ile markalaşabiliriz

Zeytinyağı fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, zeytinde markalaşmanın önemine dikkat çekti. Fettahoğlu, şöyle konuştu.

‘’Antalya’nın zeytini ve zeytinyağı kalitelidir. Bu konuda talep yaratmamız lazım.  Tavşan yüreği ve Beylik zeytin çeşidi Antalya’nın önemli değerleridir. Gastronomi dünyası,  Beylik zeytinin peşinde… Bu iki zeytin çeşidimizle markalaşma yoluna gidebiliriz.’’

Zeytinpark Genel Müdürü Vahdet Narin de  hava koşullarına bağlı olarak zeytinde rekolte kaybının yüzde 40 civarında olduğunu, zeytin üretiminde zor bir yıl yaşanacağını belirterek, zeytin envanterinin çıkarılmasını istedi.

Türk zeytinyağı İtalyan markasıyla satılıyor

Zeytinyağında Pazar sorunu yaşandığını ifade eden Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ‘’İhraç ettiğimiz Türk zeytinyağı İtalyan markasıyla satılıyor. En büyük sıkıntımız yetiştirdiğimiz ürünün fiyat olarak değerlendirilmemesi. Yağ pazarını nasıl geliştireceğiz ona bakmamız lazım’’ dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.