Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı 

Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı 

ABONE OL
17:07 - 27/06/2022 17:07
Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne video konferans yoluyla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin kendisini savunabilmek için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rusya‘nın, Ukrayna’ya yönelik roket saldırılarını yoğunlaştırdığını belirten Zelenski, “Sivil halkın güvenliğini sağlayabilmek ve kentlerimizi koruyabilmek için modern ve etkili füze savunma sistemlerine ihtiyacım var. Rusya’ya yönelik yaptırımların şiddeti arttırılmalı. Ukrayna tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak için etkili mekanizmaları göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi.

Moskova’nın ülkesindeki savaşı gelecek kışa kadar uzatmaya çalıştığını savunan Zelenski, “Rusya ile süren savaşın bu yıl bitmesi için müttefiklerimizin daha fazla yardımcı olması gerekiyor” derken, Rusya’ya baskının arttırılmasını talep etti. Ev sahibi sıfatıyla bir açıklama yapan Başbakan Olaf Scholz, “Putin’e yönelik baskıyı arttıracağız. Bu savaşın sona ermesi gerekiyor” derken, G7 ülkelerinin ortak bir şekilde Ukrayna’nın yanında olduğunu, verdikleri desteği sürdüreceklerini ve “bunun için sert ve gerekli tedbirlerin” alınması gerekeceğini bildirdi.

ABD’den Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Zelenski‘nin video bağlantısında ülkesinin içinde bulunduğu durumu ve hükümetinin şimdiye dek aldığı mali ve askeri desteği nasıl kullandığını anlattığını belirtti. Sullivan, Ukrayna liderinin ülkesini önümüzdeki aylarda Rusya’ya karşı verdiği mücadelede avantajlı duruma getirmeye kararlı olduğu mesajını verdiğini de söyledi.

Sullivan, Biden-Erdoğan buluşması için önümüzdeki 24 saati işaret etti

G7’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sullivan, gelen bir soru üzerine, Başkan Joe Biden’ın Madrid’deki NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi konusunda kesin bir program olmadığını ancak 24 saat içinde bir gelişme yaşanabileceğini söyledi.

“Şu anda belirlenen bir program yok. Ancak gelecek 24 saat içinde ne olacağını bir görelim, birtakım hareketlilikler var” diyen Sullivan, NATO Zirvesi’nin en önemli konularından birinin Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılımı olduğunu, bu kapsamda Türkiye’nin dile getirdiği sorunları da ele alacaklarını bildirdi.

G7’den Ukrayna’ya destek sözü

Öte yandan Zelenski’nin bugün G7‘deki konuşmasından kısa bir süre sonra G7 liderleri, Ukrayna’ya desteklerinin süreceğine ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Ukrayna’ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlamaya ve gerektiği sürece Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadesi kullanılırken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü koruması, savunması ve kendi geleceğini seçmesi konularında G7 ülkelerinin desteğine sahip olduğu ifade edildi.

Rusya’nın savunma ve teknoloji sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar getirme sözü verilen açıklamada, Rusya yönetimine Ukrayna’nın tarım ve ulaşım altyapısına yönelik saldırıları durdurma ve Karadeniz’deki Ukrayna limanlarından tarım ürünlerini taşıyan gemilerin serbest geçişine izin verme çağrısı yapıldı. Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya verilen desteği Adolf Hitler döneminde Almanya’ya karşı verilen mücadeleye benzetti. G7 Zirvesi’nde konuşan Johnson, “Özgürlüğün bedeli neyse ödenir” derken, “Nazi Almanya’sının yenilgisi, Avrupa‘ya onlarca yıl istikrar ve uluslararası kurallara uyan bir bir dünya düzeni getirdi. Bunu refahımızı uzun vadeli garantileyebilmek için, korumamız, savunmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Rusya’ya altın ithalatı yaptırımı geliyor

Bu arada Başkan Joe Biden’ın zirve başlamadan yaptığı G7 ülkelerinin Rusya’dan altın ithalatını yasaklayacağı şeklindeki açıklamanın zirvenin yarınki kapanış bildirgesine yansıyacağı öğrenildi. Diğer liderlerin de bu öneriye sıcak baktığı haber verildi. Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Biden, “ABD, Putin’e Ukrayna’ya karşı savaşını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu gelirden yoksun etmek için benzeri görülmemiş bedeller uyguladı. G7, Rusya’ya yönelik on milyarlarca dolarlık önemli bir ihracat kaynağı olan Rus altınının ithalatını yasaklanacağını açıklayacak” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Rusya’dan altın ithalatını yasaklanması önersini savunurken, “Bu tedbir doğrudan Rus oligarklarını vuruyor ve Putin’in savaş makinasının merkezini hedefliyor” dedi. Altının Rusya’nın ihraç ettiği mallar arasında ikinci sırada yer aldığı ve ülkenin geçen yılki altın ihracatının yaklaşık 15 milyar 450 milyon dolar değerinde olduğu kaydedildi.

600 milyar dolarlık yatırım sözü

G7 liderleri, Ukrayna savaşı dışında iklim, enerji ve sağlık konularında düzenlenen toplantılara da katıldı. Söz konusu etkinliklerde, savaş ve COVID-19 pandemisinin etkisiyle artan yüksek enerji ve gıda fiyatları ile stagflasyon endişelerinin ele alındığı bildirildi.

Başkan Biden, ülkesinin diğer G7 ülkeleri ile birlikte önümüzdeki yıllarda dünyanın değişik noktalarında altyapı çalışmaları için yüz milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Finansman için devlet kaynaklarının yanı sıra, özel sektörün de desteğinin kullanılacağını açıklayan Biden, 2027’ye kadar 600 milyar doları bulacağını söylediği yatırımların sayesinde iklim koruma konusunda da önemli adımlar atılacağını bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Avrupa ülkelerinin Çin’in 2013 yılında başlatmış olduğu Kuşak ve Yol Girişimi’ne bir alternatif oluşturmak için 300 milyar Euro‘yu seferber edeceğini söyledi.

G7’den sonra NATO Zirvesi

Almanya’nın ev sahipliğinde Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı‘nda düzenlenen ve yarın sona erecek zirveye Almanya’nın yanı sıra, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen da katılıyor. Ayrıca Başbakan Olaf Scholz tarafından özel olarak davet edilen Arjantin, Endonezya, Senegal, Hindistan ve Güney Afrika’nın devlet ve hükümet başkanlarının zirvenin ikinci gününe iştirak etmeleri bekleniyor.

G7’ye katılan liderlerin bir bölümü, Salı günü İspanya’nın başkenti Madrid’e geçerek, NATO üyesi devletlerin ittifakın yeniden yapılanmasının müzakere edileceği NATO Zirvesi’ne katılacak.
Zirvenin ikinci günü, G7 liderleri ve eşlerinin katılacağı akşam yemeği ile son bulacak.

VOA tarafından geçilen Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski‘den G7 Ülkelerine Destek Çağrısı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.