Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın”

Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın”

ABONE OL
22:26 - 01/03/2022 22:26
Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya’nın işgalini kınayan ve Ukrayna halkı ve yönetimine destek veren karar tasarısını kabul etti. Bir sığınaktan video konferans yoluyla AP Genel Kurulu’na canlı seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna halkının cesaretini selamladı ve ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) alınmasını istedi. Zelenski, “Bize yanımızda olduğunuzu kanıtlayın, Ukrayna’yı AB’ye alın” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Siz zaten AB’desiniz. Önce savaşı durduralım, ardından oturup Ukrayna’nın üyeliği için atılması gereken adımları kararlaştıralım” yanıtını verdi.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yapılan oturuma, AP milletvekilleri Ukrayna bayrakları ve tişörtleri ile “Ukrayna’nın yanındayız”, “Zafer Ukrayna’nın” pankartları ile geldi. Oturum, AP Başkanı Roberta Metsola’nın açılış konuşması ile başladı.

Metsola, “Bu parlamento pek çok otokrata karşı mücadelesiyle biliniyor. Bununla da mücadele edecektir” diyerek, Rusya’nın işgalini kınadı. Metsola, “Ukrayna’nın Avrupa perspektifini tanıyoruz. Ukrayna’nın aday statüsü başvurusunu memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun için çalışacağız” dedi. Metsola’nın konuşması ve oturumu tribünden izleyen Ukrayna parlamentosu temsilcileri, ayakta alkışlandı.

Ardından Genel Kurul’a canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Zelenski ve Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Avrupa’dan destek istedi. Metsola, sözü Zelenski’ye bırakmadan önce, “Sayın Başkan, bize değerleri için dünyayı ayağa kaldırmanın ne demek olduğunu gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Bize kayıtsızlığın tehlikesini gösterdiniz için teşekkür ederiz. Ukrayna halkının kahramanlığı hepimize ilham veriyor” dedi.

Metsola’nın ardından söz alan Zelenski, Avrupa Parlamentosu’na seslenerek, “Önceden yazılmış bir konuşmam yok çünkü bugün artık o durumda değiliz. Gerçekle yüzleşmek zorundayız: insanlar her gün ölüyor, gerçek hayat bu. Bence bugün o hayatlar, sizin değerleriniz, haklar, özgürlük, eşitlik için feda ediliyor. Bugün Avrupa, Ukrayna ile çok daha güçlü olacak. Siz olmadan, Ukrayna yalnız kalacak. Gücümüzü ispatladık, eşit olduğumuzu gösterdik. O halde bizimle olduğunuzu ve bizi hayal kırıklığına uğratmayacağınızı kanıtlayın. Ve bize gösterin ki ışık karanlıkları yenecek” diye konuştu.

Yumruğu havada AP’yi selamladı

Rus saldırılarında 16 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirten Zelenski, “Dün 16 çocuk öldürüldü. Ve Cumhurbaşkanı Putin hala bunun bir operasyon olduğunu, yalnızca askeri hedefleri vurduğunu tekrarlıyor. Bu çocuklar askeri bir alanda mı çalışıyor? Bir tankta mı?” diye konuştu.

Salı günü Ukrayna’nın ikinci büyük kentindeki saldırıları da aktaran Zelenski, “Harkov’da Avrupa’nın en büyük Özgürlük Meydanı var. Bu sabah bu meydana iki füze düştü, onlarca insan öldü. Bugün, özgürlük meydanında özgürlüğün bedelini ödediler” dedi.

Zelenski, bu konuşmasının ardından yumruğunu havaya kaldırarak, video konferans yoluyla bağlandığı ekranı “Zafer Ukrayna’nın” sloganıyla terketti. AP’li vekiller Zelenski’nin bu güçlü mesajlar içeren konuşmasını uzun süre ayakta alkışladı. Ukrayna Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk da, Ukrayna’nın Avrupa değerleri için çatışığını ve Avrupa’ya yüzünü döndüğünü belirterek, “Churchill’in dediği gibi, küçük halk, küçük ülke yokyur. Ukrayna halkı bugün bunu gösteriyor. Ukrayna’sız bir Avrupa olamaz artık” dedi.

“Ukrayna Avrupa ailesine dahildir”

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Zelenski yüreğimizi delen konuşmasının ardından, gözlerimizin içine bakarak bizden üyelik statüsünün kabul edilmesini istedi. Şimdi bu talebini resmi hale getirdi. Komisyon tavrını oluştursun, Konsey sorumluluğundan kaçmayacak” yanıtını verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, “Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüşmemizde bana halkının AB üyesi olma rüyasından söz etti. Ukrayna, AB’ye hiç bu kadar yakın olmamıştı. Daha aşılacak yol var. Önce bu savaşa son verelim. Sonra burada gelecek adımları konuşalım. Ama bu Meclis’te kimsenin şüphesi yok. Ukrayna halkının Avrupa ailesinde yeri var” dedi.

Josep Borrell: “Tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz”

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “Avrupa olarak güçlüyüz, zorlayıcı gücümüz de var. Bu güç askeri değil, zorlayıcı. Silahımız, füzeler olmayacak. Gücümüz birliğimiz olacak. Bu trajediden gerekli sonuçlar çıkarılacak. Biz Putin karşısında, hiç olmadığımız kadar birlikte ve güçlüydük. Dünyayı şaşırttık. Putin’in kendisini şaşırttık. Bugün tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Ve bununla yüzleşmek için her şeyi yapmalıyız. Pandemi bize bu yolu açtı. Ardından bu saldırı geldi. Şimdi tehlikelere karşı, herkesin refahı için birlikte olmalıyız” diye konuştu.

Ukrayna’ya destek tasarısına 13 vekil karşı çıktı

Genel Kurul’da yapılan oturumlarda Avrupa Parlamentosu’nu oluşturan tüm gruplar Rusya’nın saldırısını kınayarak, Ukrayna halkına destek verdi. Tüm gruplar, Ukrayna’nın AB üyesi olmasını desteklediklerini dile getirdi. AP Genel Kurulu, görüşmelerin ardından “Rusya’yı kınayan ve Ukrayna halkına destek içeren” karar tasarısını oylayarak kabul etti. Oylamaya 676 milletvekili katıldı, 637 milletvekili evet, 13 milletvekili “hayır” oyu kullandı, 26 milletvekili de çekimser kaldı.

AİHM’den Rusya hakkında “ihtiyadi tedbir” kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ukrayna’nın Rus ordusu tarafından yürütülen saldırıda, “kitlesel insan hakları ihlali olduğu” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu değerlendirerek karar bağladı.

Mahkeme, AİHM İç Tüzüğü’nün 39. maddesi gereğince, Rusya’ya “sivillerin bulunduğu yerleşim merkezleri, ilk yardım araçları, okul ve hastanelere yönelik askeri saldırıları durdurması” talimatı verdi. AİHM iç tüzüğünün 39’uncu maddesi, Mahkeme’ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza ata bir devlet hakkında, “acil önlem” alma yetkisi tanıyor. Ukrayna, bu adımıyla savaş sonunda Rusya aleyhinde AİHM’e başvurma yolunu da açmış oldu.

VOA tarafından geçilen Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski: “Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne Alın” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.