Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı

Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna nükleer enerji şirketi Energoatom, ülkenin güneyindeki Zaporijya nükleer enerji santralinin işleyen son reaktörünün, Rus topçu saldırılarının elektrik hatlarında aksaklıklara neden olması sebebiyle Ukrayna’nın enerji ağından çıkarıldığını açıkladı.

Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santrali olan altı reaktörlü Zaporijya, Rusya tarafından Mart ayında ele geçirilmiş olsa da Ukraynalı personel tarafından işletiliyor.

Energoatom, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün topçu ateşinin sonucu olarak işleyen son aktarım hattı, devre dışı bırakıldı. Santralin kendi ihtiyaçlarını karşılayan 6 numaralı reaktörü ağdan çıkarıldı” denildi.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşenko, Facebook’ta paylaştığı mesajında, santralin etrafında devam eden çatışmalar nedeniyle enerji hatlarının onarılamadığını bildirdi.

Galuşenko, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) denetçilerinin çoğunun bugün erken saatlerde Zaporijya santralinden ayrılmasından kısa süre sonra yeni topçu saldırılarının başladığını kaydetti.

Bakan, “IAEA denetçileri Zaporijya nükleer santralinden ayrılır ayrılmaz istasyon bir kez daha devre dışı bırakıldı” dedi.

Kiev ve Moskova, son bir aydır topçu saldırılarına maruz kalan santral bölgesinde, nükleer felaket riski yarattıkları gerekçesiyle birbirini suçluyor.

Ukrayna ayrıca Rusya’ya santralde asker ve askeri teçhizat konuşlandırma suçlaması da yöneltiyor.

Zaporijya’nın beş ve altı numaralı reaktörleri hala kullanımda olsa da şu anda ağdan çıkarılmış durumda. İki reaktör, son iki haftadır devam eden topçu saldırıları nedeniyle üst üste devre dışı bırakılmıştı.

VOA tarafından geçilen Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zaporijya Nükleer Santrali Devre Dışı Bırakıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.