“Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok”

“Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok”

ABONE OL
22:02 - 10/04/2024 22:02
“Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Solingen kentinde bir apartmanda çıkan ve dört kişilik bir ailenin tüm fertlerinin öldüğü kundaklamanın zanlısı yakalandı. Savcılık olayın ırkçı bir nedene bağlı olduğuna ilişkin bulgu tespit etmediklerini açıkladı.

25 Mart’ta Solingen kentinde çıkan yangında Bulgaristan vatandaşı olan Türk kökenli bir çiftle iki çocukları hayatını kaybetmiş, 21 kişi de yaralanmıştı.

Kundaklama 31 yıl önce aynı kentte beş Türk vatandaşının yangın çıkartılarak ırkçılar tarafından öldürüldüğü olayı hatırlattığı için Alman ve Türk kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu.

Zanlının binayı intikam amacıyla kundakladığı üzerinde duruluyor

Soruşturmayı üstlenen Wuppertal Savcılığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Pazartesi günü Solingen‘de palayla 44 yaşındaki bir Alman’a saldıran ve gözaltına alınan 39 yaşındaki bir zanlının, kundaklamanın da sorumlusu olduğunun anlaşıldığı duyuruldu.

Zanlının, kundaklamanın yaşandığı gece evin yakınındaki bir parkta geç saatlerde birkaç kez yürüdüğünün görüntülerle tespit edildiği; evinde yapılan aramada ise yangın çıkarıcı maddelerin yanısıra kundaklama gecesi üzerinde bulunan elbiselerin de ele geçirildiği bildirildi.

Soruşturmada bu kişinin yanan binanın avludaki arka cephesinin eski bir sakini olduğu ve kira borçları nedeniyle 2022 yılında dairesinden tahliye edildiği tespit edildi. Polis kimliği açıklanmayan zanlının binayı intikam amacıyla kundakladığının tahmin edildiğini belirtti.

Pazartesi günü yaşanan palalı saldırının ise uyuşturucu ticareti bağlantılı bir tartışma sonrasında yaşandığı belirlendi. Zanlının geçmişte zimmete para geçirme ve hırsızlık gibi küçük suçlardan kaydı bulunduğu ifade ediliyor.

Wuppertal Savcılığı kundaklama olayının hemen sonrasında VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, yangının “yabancı düşmanlığı” nedeniyle çıkarıldığına dair herhangi bir kanıta ulaşılmadığını; ancak tüm ihtimallerin soruşturulduğunu belirtmişti.

Savcının bu açıklaması, Almanya’daki Türk ve Müslüman örgütleri tarafından eleştirilmiş, kundaklamanın ırkçı nedenlerle yapıldığı kuşkusu sıklıkla dile getirilmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndaki diplomatik kaynaklardan, Alman yetkililerden olayı titizlikle incelemelerini ve hiç şüphe bırakmadan tüm ayrıntılarıyla kundaklamanın arkasında kim olduğunun ortaya çıkartılmasını beklediklerini ifade eden temkinli bir değerlendirme gelmişti.

Ne olmuştu?

Solingen’de 24 Mart’ı 25 Mart’a bağlayan gece çıkan yangında, apartmanın dördüncü ve son katında yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türk ailenin öldüğü açıklanmıştı. Olayda 29 yaşındaki İsmail isimli baba, 28 yaşındaki Kıymet isimli anne ve üç yaşındaki Gizem ve beş aylık Elis isimli iki çocuk yaşamını yitirdi.

Yangında en az ikisi ağır durumda olmak üzere toplam 21 kişi de yaralanmıştı. Wuppertal Savcılığı VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Polonyalı bir kadına ait olan apartmanda oturanların hepsinin yabancı göçmen olduğunu da aktarmıştı. Binada daha önce de kundaklama girişimi olduğu ve merdiven boşluğuna bırakılan bir bebek arabasının ateşe verildiği öğrenilmişti.

VOA tarafından geçilen “Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Zanlı yakalandı, yabancı düşmanı eylem olduğuna dair bulgu yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.