Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı

Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı

ABONE OL
12:41 - 10/09/2022 12:41
Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Kurtuluş coşkusu gün boyu süren etkinliklerin ardından akşam zirve yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı kutlamalarda, Alsancak Limanı’ndan Konak’a kadar yüz binlerce kişi bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tarkan konseri için İzmirliler Gündoğdu Meydanı’na aktı.

Gün boyu 100’üncü yıl coşkusu

Kentin işgalden kurtuluşu kutlamaları sabah saatlerinde 100’üncü Yıl Zafer Yürüyüşü ile başladı. Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de İzmir’e girerken kullandığı güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam etti. Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP, AKP, İYİ Parti ve MHP milletvekilleri ile binlerce İzmirli katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 17 gün önce Afyon’dan yola çıkan Zafer ve Anma Yürüyüşü kafilesi, Başkan Tunç Soyer’e 400 kilometre boyunca taşıdığı Türk bayrağını teslim etti.

350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan İzmirliler, Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören yapıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Ardından Konak Meydanı’nda temsili bayrak töreni yapıldı. Törende İzmir’in kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleri İzmir Hükümet Konağı’nın önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i temsil eden bir asker Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekti.

Hem havada hem karada kutlama

İzmir’de kutlamalar gün boyu hem karada hem de havada devam etti. Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün de aralarında olduğu ekiplerin “İzmir Airshow” gösterisi nefesleri kesti. Kent semaları Hürkuş Gösteri Uçuşu, Solo Türk, Türk Yıldızları, Jandarma Çelik Kanatlar gösterisi, Polis Havacılık Üzüm Salkımı, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma ve selamlama ile Flyboard gösterisine sahne oldu.

Bu sırada süvari birlikleri de 9 Eylül 1922’de olduğu gibi atlarıyla İzmir sokaklarındaydı. Cumhuriyet Meydanı ile Gündoğdu Meydanı arasında geçit yapan süvarilere İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Ardından İzmirliler Alsancak Limanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kadar Fener Alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Gündoğdu Meydanı’nda kurulan dev sahnede DJ performansı ve marşlarla coşkunun arttığı kutlamalarda, saatler 21.00’i gösterdiğinde 180 dansçının katılımıyla artırılmış gerçeklik destekli işgal ve kurtuluşun canlandırıldığı interaktif teatral gösteri sahnelendi.

Kılıçdaroğlu ve Soyer İzmirliler’i selamladı

Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalara Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin başkanları ile temsilcileri, devlet erkanı, sivil toplum kuruluşları, odalar, derneklerin başkanları ile temsilcileri ve sanatçılar katıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sahneye gelerek Türk bayrakları ile alandakileri selamladı.

Kutlamalara destek veren herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Soyer, “İzmir’in kurtuluşunun yüzüncü yılında, tarihin akışının değiştiği bu meydanda birlikte olmanın büyük coşku ve heyecanını yaşıyorum. Cumhuriyet Halk Partimizin değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’e hoş geldiniz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bizleri onurlandırdınız. Rehberliğiniz, liderliğiniz için minnettarız. Bu tarihi gecenin yaşanmasında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarım, belediyemizin değerli çalışanları, hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Ve Tarkan, megastarımız, dostumuz. Ülkemizin her karış toprağının, her ağacının ve tüm mazlumlarının üzerine titreyen değerli yol arkadaşımız. Bu tarihi akşamda gösterdiğin vefayı İzmir asla unutmayacak” dedi.

“9 Eylül emperyalizme vurulmuş tarihin en büyük tokadıdır”

9 Eylül’ün hem İzmir’in hem de Türkiye’nin kurtuluşu olduğunu belirten Soyer, “9 Eylül, dünya halklarının iliğini kemiğini sömüren emperyalizme vurulmuş tarihin en büyük tokadıdır, ve büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaşın son gününü zaferle, zaferin ilk gününü ise barışla taçlandırmış. İşte bu gök kubbe altında, 100 yıl sonra buluştuğumuz bu güzel akşamda, bir yandan coşkumuzu büyütmek, bir yandan hafızamızı tazelemek istedik. Çünkü hafızamız tazelendikçe bu vatana olan bağlılık ve sorumluluğumuz artıyor. Bu sorumluluğun bilinciyle; Şimdi sıra bizde! Yüzyıl önce 26 Ağustos sabaha karşı 05:30’da top atışıyla başlayan büyük taarruz nasıl büyük bir zaferle ve ardından 100 yıldır süren kesintisiz bir barışla taçlandıysa, şimdi de o cumhuriyeti yine barışla demokrasiyle taçlandırmak bize düşüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Cumhuriyet barışın tatlı güneşidir. Bu cumhuriyeti demokrasinin tatlı güneşiyle aydınlatacak olan bizleriz, sizlersiniz. Bağımsızlık ateşini yüz yıl önce yaktığımız gibi, bugün de ülkemizi içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya muktediriz. Çünkü İzmir, bu vatanın öncüsüdür. Tüm farklılıkların bir arada yaşadığı, özgürlüğün, kardeşliğin ve barışın şehridir” diye konuştu. Soyer konuşmasını “Yaşasın demokrasi, yaşasın cumhuriyet. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti” diyerek bitirdi.

Daha sonra İzmirliler’in 100’üncü yıl coşkusunu paylaşmak üzere Tarkan sahneye çıkarak şarkılarıyla İzmirlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Tarkan konseri esnasında, “İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı kutlu olsun. Burada olmak benim için büyük onur, büyük bir şeref. Çok teşekkür ederim” dedi.

“Siyaset bir yere kadar”

CHP lideri Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından Tarkan konseri sırasında eşi ve torunuyla paylaştığı fotoğrafa, “Siyaset bir yere kadar. Biraz da eğlenmek lazım. Sevgili eşim ve canım torunumla Tarkan konserindeydik” diye not düştü.

VOA tarafından geçilen Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yüz Binlerce İzmirli Yunan İşgalinden Kurtuluşun 100’üncü Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.