Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı

Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı

ABONE OL
01:28 - 02/04/2022 01:28
Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

New Mexico eyaletindeki yatılı okulda kalan bir grup doğu Avrupalı genç, Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle hayatları altüst olan milyonlar için krep satarak yardım toplamaya çalışıyor.

New Mexico’nun kuzeyinde çam ağaçlarıyla çevrili bir kampüste kalan öğrenciler, evlerinden kilometrelerce uzakta, savaşın yerle bir ettiği Ukrayna’daki yakınlarının akıbetinden kaygı duyuyor.

Ukrayna’nın merkezinden 19 yaşındaki öğrenci Masha Novikova, annesini ve üç küçük kardeşini Almanya’dan ABD’ye getirebilmek için geceyi sivil toplum örgütleriyle telefonda geçirdi. Bir yandan da annesiyle olduğu yerde kalmasının mı yoksa yola çıkmasının mı daha tehlikeli olacağını tartıştı.

Novikova, bir yandan geride bıraktığı evini yerinde bulamayabileceği gerçeğiyle, diğer yandan da bir gencin genelde yüzleşmeyeceği zorluklarla yüzleşmek zorunda olduğunu söylüyor.

Novikova, ‘‘Bu sizi mahvediyor’’ diyor.

United World College (UWC) kampüsünde 95 ülkeden gençler, kültürler arası anlayış oluşturmayı amaçlayan bir okul ağının parçası olarak eğitim alıyor. Bazıları göçmen çocukları, bazılarıysa denizaşırı bölgelerden gelen Rusça konuşan öğrenciler, Ukrayna’nın işgali karşısında korkuyla birlik olmuş durumda.

Öğrenciler krep satarak yardım topluyor

Geçenlerde bir Cumartesi günü, yarım düzine kadar öğrenci ‘‘blini’’ denilen Doğu Avrupa tarzı kreplerden yapmak ve satmak için yatakhanenin mutfağında toplandı.

Mexico City’den 18 yaşındaki Maria Gomberg Shkolnikova, ‘‘Okula ve yaklaşan sınavlara odaklanmak çok zor. Biz hala lise öğrencisiyiz. Hala hayatlarımızı yaşamaya çalışıyoruz. Lise düzeyinde bir dizi sorunumuz var ve birdenbire savaş da bunlara eklendi’’ dedi. Shkolnikova’nın ailesinde Ruslar hem de Ukraynalılar var.

UWC’nin Amerika’daki başkanı Victoria Mora, kurum yetkililerinin Rusya ve Ukrayna’dan gelen öğrencilerin mezuniyetten sonra seyahat etmelerinin güvenli olmaması durumunda kampüste ya da mezunların ailelerinin yanında kalmaları için seçenekleri araştırdıklarını söylüyor.

Okulun öğrencileri dünya olaylarına, kültürlerini paylaşmaya duydukları ilgiye ve empati yeteneklerine göre seçildi. UWC biri Amerika’da olmak üzere dört kıtada 18 okul işletiyor. Novikova, Ukrayna’nın Irpin kentinde gönüllü olduğu sırada Hindistan’dan bir UWC öğrencisi aracılığıyla program hakkında bilgi edinmiş.

Novikova telefonda geçirdiği gecenin ardından uykulu gözlerle, öğrencilerin kendi aralarında ‘‘şato’’ dedikleri Yaldızlı Çağ’dan kalma otelden dönüştürülen kafeterya binasından çıkıp yatakhaneye doğru yürürken en yakın arkadaşı olan Rus öğrenciyle karşılaştı.

Rus öğrenci ülkesinde savaşın başlamasıyla yürürlüğe konulan sansür yasalarını gerekçe göstererek Associated Press’in (AP) röportaj talebini geri çevirdi.

‘‘Savaş bizi birbirimize yakınlaştırdı’’

Novikova, ‘‘Rus arkadaşım benim düşüncelerimi ve neler hissettiğimi anlıyor’’ dedi ve savaşın onları birbirlerine daha da yakınlaştırdığını söyleyerek ‘‘Tabii ki bugünlerde siyaset ve ülkelerimizin geleceği hakkında konuşacak çok konumuz oluyor’’ dedi.

Gençler, kızlar yurdunun mutfağında Rusça konuşan arkadaşlarına katıldı, burada atıştırdılar, yemek hazırlanmasına yardım ettiler, aileleriyle mesajlaşıp haberleri kontrol ederken bir yandan da sohbet ettiler.
Erkek yurdundan bir İtalyan ve bir İspanyol öğrenci de onlara katıldı. Rus ve İngiliz mutfaklarından yemekler pişerken Teksas ve Fransa’dan kızlar da atıştırmalıklar için sıraya girdi.

Akşamüstüne doğru onlarca öğrenci reçel ve çikolatalı ‘‘blini’’ getirdi. Plastik bir kabın içinde 300 dolardan fazla nakit para toplandı. Bu paralar biri Novikova’nın cerrah babasının çalıştığı hastane olmak üzere Ukrayna’daki üç hastane arasında bölüştürülecek mütevazı bir yardım katkısı olarak kenara ayrıldı.

Novikova ailesinin bombardıman altında kalmasından kaygı duyuyor. Novikova’nın babası savaşın doğu kanadında yaralanan askerleri ameliyat ediyor. Annesiyse ailenin ülkeyi terk etmeye karar vermesi durumunda Polonya’ya kaçarken vurulmalarından korkuyor.

Blini pişirmek de telefonu mesajlarla dolan Novikova için bir kaçış olmuyor, ancak en azından birkaç saatini odasında yalnız endişelenmek yerine arkadaşlarıyla konuşarak geçiriyor.

19 yaşındaki Rus öğrenci Sophia Pavlenko, blini pişirirken ‘‘Öldürmeyen şey güçlendirir’’ dedi.

Novikova ise ‘‘Öldürmeyen şey travma yaratır’’ yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yurtdışındaki Ukraynalı Öğrenciler Aileleri İçin Kaygılı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.