Yurtdışı tatil talepleri azaldı

Yurtdışı tatil talepleri azaldı

ABONE OL
23:53 - 24/08/2021 23:53
Yurtdışı tatil talepleri azaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi nedeniyle yurtiçi tatil talepleri yüzde 39 artarken yurtdışı talepleri ise yüzde 44 azaldı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu ile Kuantum Araştırma şirketi ortaklığında yapılan “360° Kamp / Karavan Araştırması” sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, yurtiçi tatil yüzde 39 artarken yurtdışı talepleri ise yüzde 44 azaldı. Tatile özel araçları ile çıkanların oranı 2020 yılına göre yüzde 21 arttı.

Araştırmaya göre, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi pek çok alanda olduğu gibi turizmde de önemli değişimleri ve yeni trendleri gündeme getirdi. Hijyen ve güvenliğin ön plana çıktığı pandemi süreci tüketicilerin seyahat ve tatil alışkanlıklarında önemli değişimlere neden oldu.

İnsanların kalabalık yerlerden uzak durma eğilimi eko turizme (doğa turizmine) ilgiyi artırırken, küçük ve butik otelleri tercih edenlerin oranı yükseldi. Ev turizmi, villa kiralamalar, küçük gruplarla yat turları ve kamp-karavan gibi konaklama tercihleri de yoğun ilgi gördü.

Araştırma sonuçları

Covid-19 ile birlikte insanların tatil tercihlerinde değişiklik olurken yurt içi tatil tercihinde yüzde 39 artış gözlenirken, yurt dışı tatil tercihinde yüzde 44 azalma görüldü.

Covid-19’un kamp yapma isteği üzerinde etkili olma oranı yüzde 54,1 gerçekleşti. Bunda en çok “Yasaklar/kapanmaların etkisi ile doğayla buluşma isteği” ve “Kalabalık olmayan/sosyal mesafeye uyan alanlar/kalabalıktan kaçma isteği” öne çıktı.

Yurt içi tatilin popülerliği ise artmaya devam ediyor. Araştırmaya göre yurt dışı tatil planı yapanların oranı yüzde 44, tatil planını son anda yapacakların oranı da yüzde 45 oldu. Özel araçla tatile gitme tercihi ise 2020’de yüzde 51’den 2021 yılında yüzde 72’ye yükseldi.

Kamp ve karavan tatil tercihi artıyor

Tercih edilen tatil türleri sıralamasında “kamp/karavan” tatil tercihi, otel, ev/villa ve pansiyonun ardından 4’üncü sırada yer aldı.

Mevcut çadır kullanıcılarının yüzde 48,2’si kadar potansiyel çadır kullanıcısı varken bu oran karavan kullanıcıları için yüzde 63,1 oldu. Buna göre sektördeki potansiyel artış ise yüzde 56,7 gerçekleşti.

2020 yılında Türkiye’de kamp alanlarında konaklama yapılan geceleme sayısı yerli ve yabancı turist olmak üzere 221 bin 807’ye ulaştı. Oysa 27 AB ülkesinde 2019 yılında bu sayı 362 milyon gerçekleşmişti.

Potansiyel çadır ve kamp kullanıcıları daha yüksek oranda doğa gezilerini tercih ediyor.

Araştırmaya göre karavancıların daha uzun tatil yaptığı ortaya çıkıtı.

Karavancılar daha çok harcıyor

Çadır tatilcilerin yüzde 15,9’u 500 TL, yüzde 14,5’i de 2 bin TL, yüzde 2 ile yüzde 6 arasındaki kalan çadır kullanıcıları ise tek noktada 750 TL ile 4 bin TL ve üzerinde harcama yapıyor.

Karavan kullanıcılarının yüzde 15,3’ü tek noktada bin TL harcarken, yüzde 2,8 ile yüzde 4’ü bin TL ile 4 bin TL üzerinde harcama yapıyor.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.