Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin”

Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin”

ABONE OL
20:52 - 15/12/2023 20:52
Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Londra’daki Yunanistan Büyükelçiliği önünde toplanan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) temsilcileri, Haziran ayında Akdeniz’de yaklaşık 600 kişiye mezar olan Adriana gemisiyle ilgili araştırma raporunu okudu.

Raporun başlığı, batan gemiden kurtularak hayatta kalanlarlardan birinin görüşmede kullandığı “Bütün Dünya Bilsin” sözüydü. Uluslararası Af Örgütü’nün İngiltere koordinatörü Ulrike Schmidt raporu okurken, bu yüzden bu başlığı seçtiklerini belirtti.

Af Örgütü temsilcisi Ulrike Schmidt başta İngiltere olmak üzere tüm Avrupa’nın göçmen karşıtlığını oy malzemesi yaptığına dikkat çekti.

“Hükümetler hesap vermeli”

Af Örgütü’nün paylaştığı raporda, birçok faciada olduğu gibi yine Sahil Güvenlik gemilerine dikkat çekiliyor. Ulrike Schmidt, Yunan makamlarının konuyu sümen altı etmek için elinden geleni yaptığını iddia etti. Schmidt, hükümetleri hesap verme noktasına getirip cezasızlığı ortadan kaldırabilmekten umutlu olduğunu, böylece “Adriana’daki 600 kişi gibi korkunç boyutlara ulaşan kayıpların önüne geçilebileceğini” söyledi.

İngiltere’nin son yıllarda mücadele ettiği kaçak geçişleri izleyen dayanışma örgütü Care4Calais’nin temsilcisi Charlotte Khan da 2014’den beri denizlerde yaşanan faciaların 27 bin kişinin hayatına mal olduğunun altını çizdi.

Khan meydana gelen vakalara, hükümetlerin sorumsuz tutumunun neden olduğunu vurgulayarak kişilerin önüne güvenli ve yasal sığınmacı olma seçenekleri getirmenin bu kayıpların önüne geçebileceğini savundu.

Ulrike Schmidt, başta İngiltere olmak üzere tüm Avrupa’nın göçmen karşıtlığını oy malzemesi yaptığına dikkat çekti.

Raporda 21 tanığın görüşlerine yer veriliyor

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporu, Libya’dan üzerinde 750 kaçak göçmenle İtalya’ya doğru giderken Yunanistan’ın Pylos adlı yerleşim yeri açıklarında batan Adriana gemisinde neler olduğunun izini sürüyor.

Kurtulan 104 kişi arasında bulunan 21 kişiyle yapılan görüşmelerden notlar raporun en dikkat çeken bölümlerini oluşturuyor.

Hayatta kalanların ortak ifadesi “Yunanistan Sahil Güvenlik gemisinin Adriana’yı halatla çekerken batmasını kolaylaştıracak manevralar yapması”.

Care4Calais’nin temsilcisi Charlotte Khan da 2014’den beri denizlerde yaşanan faciaların 27 bin kişinin hayatına mal olduğunun altını çizdi.

Rapor, alabora olan Adriana gemisinin üstüne çıkarak kurtulmaya çalışanların “PPLS920 numaralı sahil güvenlik gemisinin etrafta hızla döndüğü ve dalga oluşturduğu” sözlerine yer verdi. Kurtulanlar bu manevraların sonrasında “Gemi Titanik gibi denizin dibine battı” ifadesini kullandı.

Sahil güvenlik gemisinin 20 ila 60 dakika hiçbir şey yapmadan beklediğini söyleyen tanıklar, kurtarma botları hemen indirilmiş olsaydı en az 300 kişinin kurtulabileceği görüşünde.

Manş Denizi’nde bir göçmen botu daha battı

Öte yandan raporun açıklanmasının üzerinden henüz 24 saat geçmeden, Cuma günü öğle saatlerinde Manş Denizi’nde 66 kişiyi taşıyan bir göçmen botunun daha battığı ve bir kişinin öldüğü haberi geldi.

VOA tarafından geçilen Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunanistan’ın Londra Büyükelçiliği önünde “Adriana” protestosu: “Bütün Dünya Bilsin” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.