“Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez”

“Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez”

ABONE OL
15:46 - 13/06/2022 15:46
“Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

KKTC’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için lobi yapmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı açıklamalar ve yapılan askeri tatbikatlarla son zamanlarda artan gerginlik sonrasında KKTC’de temaslarda bulunan Çavuşoğlu, bugün Lefkoşa’da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüştü.

Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Yunanistan ile Rum yönetiminin ortak strateji belirleme hazırlığında olduğu” yönündeki bir soruyu yanıtladı.

Çavuşoğlu, “Strateji belirleseler ne olacak? Başkasıyla tatbikat yapsalar ne olacak? Türkiye’ye düşmanlık etseler ne elde edecekler? Yunanistan dürüst davranmıyor. Bizim Yunanistan Başbakanı’nın gidip de ABD Kongresi’nde veya AB’de bizi övmesini beklemiyoruz. Böyle bir beklentimiz yok. Fakat iki NATO üyesi ülke ve NATO’da güvenlikle ilgili bir dayanışma söz konusu. Türkiye’nin alacağı, F16’lar dahil savunma sanayi ürünlerinin verilmemesi için lobi yapması kabul edilebilir bir davranış değil. Bizim hiç böyle bir lobimiz olmadı Yunanistan’a” dedi.

“Biz gerginlikten yana değiliz”

Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Kimin ne dediği, nereye gittiği problem değil. Geçmişte askerlik yapmış kişilerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Geçmişte üst düzey subaysa, cesareti varsa o zaman yapardı. Böyle boş laflarla kendilerini avutmalarına gerek yok. Yunanistan halkı ve Rum halkı Türkiye’nin gücüyle ilgili ne diyor, ne düşünüyor ona biraz kulak versinler. Ama biz her zaman ne diyoruz; biz gerginlikten yana değiliz, biz işbirliğinden yanayız. Doğu Akdeniz’de de hakça paylaşımdan yanayız” diye konuştu.

“Yunanistan’ı kışkırtmak için burada değiliz”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bu hafta Rum kesimine yapacağı ziyaretin hatırlatılması üzerine ise Bakan Çavuşoğlu, bu ziyaretten rahatsız olmayacaklarını dile getirerek, “Herkesin herkesi ziyaret etmesi, kendi aralarında işbirliği yapmaları da doğaldır. Ama KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bağları koparma çalışması olduğunu da görüyoruz, buna yönelik Rum kesiminde kampanyalar yürütülüyor. Ama şundan herkes emin olsun; bizim bağlarımızı hiçkimse kopartamaz. Biz Rum kesimini veya Yunanistan’ı kışkırtmak için burada değiliz. Kendi çalışmalarımız var. Aslında bu iyi niyetli yaklaşımlarımıza Rum tarafı ve Yunanistan evet dese, adanın geleceği bakımından da önemli şeyler konuşuyoruz. Ama hak söz konusu olunca, taviz vermemiz söz konusu değil ” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen “Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yunanistan’ın F-16’larla İlgili Lobisi Kabul Edilemez” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.