Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak

Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Atina’nın Türkiye ile kuzey sınırında yer alan beton ve dikenli tellerle örülü bariyeri, uzatmayı planladığını açıkladı.

Meriç Nehri bölgesini ziyaret eden Theodorikakos, 40 kilometrelik bariyerin 140 kilometre daha uzatılacağını belirtti.

İlk olarak 2012’de inşa edilen bariyer son olarak, binlerce sığınmacının Yunanistan’ın kuzey sınırından Avrupa Birliği’ne girmeye çalışmasından bir yıl sonra, 2021’de uzatılmıştı. Türkiye bu tarihte mültecilerin sınırı geçmesini artık önlemeyeceğini açıklamıştı.

Yunanistan, 2015 ve 2016 yıllarında Suriye, Irak ve Afganistan’dan kaçan milyonlarca sığınmacının çoğu, Türkiye üzerinden ülkeye girmesiyle Avrupa’daki göç krizinin ön cephesi haline gelmişti.

O tarihten bu yana göçmen akını ciddi şekilde azaldı ancak son aylarda Yunan yetkililer, önemli sayıda göçmenin ülkeye girişini engellediklerini bildirdi.

Yunan polisinin verilerine göre yılın ilk yedi ayında, 7 bin 484 sığınmacı ve göçmen tutuklandı. Bunların 3 bin 554’ü Meriç Nehri’ndeydi.

Theorodikakos, projenin ”Yunanistan’ın, gizli çıkarları uğruna insanların acı çekmesine yatırım yapanlar karşısındaki kararlılığının, açık bir göstergesi” olduğunu belirtti.

Yunanistan’daki muhafazakar hükümet ayrıca 250 sınır muhafızını görevlendirmeyi ve bölgedeki gözetim sistemini de iyileştirmeyi planlıyor.

NATO üyesi iki ülke Türkiye ve Yunanistan, hava sahası, Ege adalarının statüsü, Akdeniz’deki deniz sınırları, hidrokarbon kaynakları ve ayrıca etnik olarak bölünmüş Kıbrıs gibi çeşitli konularda anlaşmazlık yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü, Yunanistan’a Ege Denizi’nde askerden arındırılmış statüdeki adaları işgal ettiği suçlamasında bulunarak Türkiye’nin, zamanı geldiğinde “gerekeni yapmaya” hazır olduğunu söylemişti.

Avrupa Birliği yetkilileri ise Erdoğan’ın açıklamalarının endişeye neden olduğu uyarısında bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunanistan Türkiye Sınırındaki Bariyeri Uzatacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.