“Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor”

“Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor”

ABONE OL
21:06 - 17/03/2021 21:06
“Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la 14 Nisan Ankara’da görüşeceklerini açıkladı.

Çavuşoğlu bu açıklamayı, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi ile Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Atina’da dün ve bugün yürütülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Yunan Bakan Dendias’ın 14 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu. Çavuşoğlu, sonrasında kendisinin de Atina’yı ziyaret edeceğini ve ardından liderler zirvesi için planlama yapılacağını dile getirdi.

İstanbul’da 25 Ocak’ta yapılan 61’nci tur istikşafi görüşmelere dikkat çeken Çavuşoğlu, beş yıl aradan sonra Türkiye’de düzenlenen görüşmelerin gayet olumlu bir havada geçtiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “Eski adıyla istikşafi, yeni adıyla istişari görüşmelerde Ege’de Türkiye ve Yunanistan arasında anlaşamadığımız konular ele alındı. İki ülke arasında var olan sorunların nasıl çözüleceğine birlikte karar vermeyi istiyoruz. Ancak takdir ederseniz hemen çözülecek konular da değil, önümüzdeki süreçte görüşmelere ev sahipliği rotasyonu devam edecek. Dün istişari ve bugün de siyasi istişareler gerçekleştiriliyor. Doğu Akdeniz’de hakça paylaşım diyoruz. Cumhurbaşkanımızca yapılan Çok Taraflı Doğu Akdeniz Konferansı teklifimizi Avrupa Birliği tarafına ilettik. Avrupa Birliği tarafından somut bir dönüş olmadı” dedi.

Bu arada Dendias, dün yaptığı açıklamada, Atina’da 62. turu yapılan Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüşmeler için “Türkiye ile olan yegane ikili farklılığımızın, yani Ege ve Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığının belirlenmesi, UNCLOS ve Uluslararası Hukuk temelinde çözümü için ortak bir zemin bulmamıza yol açacağını umuyoruz. Türkiye’nin Yunanistan ile ilgili son zamanda gündeme gelen tek yanlı ithamlarına doğru zamanda ve uygun şekilde diplomatik yollarla cevap verilecek” demişti.

Afganistan toplantısı Nisan ayı içinde planlanıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, VOA Türkçe’nin sorusu üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in teklifte bulunduğu Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak Afganistan ile ilgili toplantı için açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, Nisan ayı içerisinde Afganistan toplantısını gerçekleştirmeyi umut ettiğini açıkladı. Sıklıkla telefon trafiği yürüttüğü Afganistan Dışişleri Bakanı Muhammed Atmar ile Cumartesi günü yeniden görüşeceğini ve katılımcı isimlerini belirlemeye çalıştıklarını aktardı.

Katar’ın da İstanbul’da yapılması planlanan toplantıyı desteklediğini ve Doha süreci kapsamında bir toplantı olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, ABD tarafınca da Türkiye’nin ev sahipliğinde toplantı yapılmasının arzulandığını söyleyerek, Katar ve Birleşmiş Milletler’le birlikte toplantıyı düzenleyeceklerini ifade etti.

Türkiye’nin atayacağı Afganistan Özel Temsilcisi’nin kim olacağı konusu ise belirsizliğini koruyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani ve Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah’a barış görüşmeleri için önerilerini sunduğu bir mektup göndermişti. Blinken’in mektubunda, “Türkiye’den gelecek haftalarda, barış anlaşmasının sonuçlandırılması için ev sahipliği yapmasını isteyeceğiz” ifadeleri yer almıştı.

Son olarak Afgan Dışişleri Bakanı Atmar da, 14 Mart’ta Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi sonrasında yaptığı yazılı açıklamasında, Türkiye’yi “değerli ve güvenilir dost” olarak niteleyerek, “Barış görüşmelerinin, Türkiye’de yapılması, ateşkesi garanti altına almak ve siyasi çözüm yönünde atılmış bir adım olacaktır” demişti.

Kazakistan Türkiye’de aşı üretmek istiyor

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi, ülkesinin yerli aşı çalışmasında üçüncü faz aşamasında olduğunu ve yakında bunu tamamlayacaklarını belirterek, “Şu anki aşamada Amerikalılar teknik destek sağlamakta. Aşıyı Dünya Sağlık Örgütü ve Batılı ülkelerde kaydettirmek için beraber çalışma yürütüyoruz. Türkiye’den Atabay şirketi ile üretimle ilgili müzakereler yürütüyoruz” açıklaması yaptı.

VOA tarafından geçilen “Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yunanistan Dışişleri Bakanı Ankara’ya Geliyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.