Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek

Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek

ABONE OL
17:53 - 09/02/2024 17:53
Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu’nun 5. turu için bugün Washington’da.

Yerapetritis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda, Bakan Antony Blinken ile görüşecek. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Beşinci Stratejik Diyalog kapsamında, gündemde bölgesel gelişmeler, savunma ve güvenlik, insani zorluklar ve afetlere hazırlık, enerji ve çevre, kolluk kuvvetleri ve terörle mücadele, ticaret ve yatırım ile halklar arası ilişkiler olacak.

Yerapetritis ve Blinken’ın NASA’nın uzay işbirliği programı olan Artemis Anlaşması’na Yunanistan’ın katılımı için imza törenine katılması da planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre saat 13’te düzenelenecek törene NASA Yöneticisi Bill Nelson katılacak. İki bakan tören sırasında açıklamalarda bulunacak; ancak imza töreni sonrası ikili görüşme basına kapalı olacak.

Yerapetritis’in ziyareti, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 27 Ocak’ta eş zamanlı olarak Türkiye’ye 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti ile Yunanistan’a da 40 adet F-35 savaş uçağının olası satışını onaylayarak Kongre’ye bildirilimde bulunmasının ardından gerçekleşiyor.

ABD’nin Türkiye’ye F-16 satış süreci için harekete geçmesinin hemen ardından 28 Ocak’ta Ankara’ya giden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland’ın, S-400 sorunun çözülmesi halinde Türkiye’nin F-35 programına geri dönebileceğini söylemesi Yunanistan’da yankı bulmuştu. Bu nedenle uzmanlar, bu ziyarette Türkiye’nin gündemde olmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde.

Yunan basınına göre Türk-Yunan ilişkileri ve Doğu Akdeniz’in yanısra Avrupa’nın Batı Balkanlar’a bakış açısı, Ortadoğu ve Kızıldeniz’deki durum, Ukrayna’daki çatışma ve Çin konuları masada olacak.

Bölgede başka bir gerilim istemeyen ABD, iki NATO müttefiki arasında Ege’de sükuneti korumak istiyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen Ocak ayındaki Ortadoğu ziyaretine Türkiye ve Yunanistan’ı da dahil etmişti.

Girit’te Başbakan Kiryakos Miçotakis’le görüşen Blinken, adadan ayrılırken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis liderliğinde, Yunanistan ve Türkiye’yi birbirine yakınlaştırmak için yaptıklarına odaklandık” dedi.

Uzmanlar Washington’un bu açıklamalarla amacının Türkiye’yi Rusya’dan uzaklaştırarak yeniden Batı’ya yakınlaştırmak olduğu görüşünde. ABD Deniz Piyadeleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinan Ciddi de bu isimlerden biri. Ciddi VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, “Nuland’ın Türkiye’nin F-35 programına geri dönebileceğini ima eden sözleri bunun açık bir örneği” dedi.

Ancak Ciddi, bu olasılığın Yunanistan tarafından pek hoş karşılanmayacağına da dikkat çekiyor ve “Zira Atina haklı olarak Türkiye’nin gelecekte bir noktada beşinci nesil savaş uçakları edinmesinden ve bunun kendilerine karşı kullanılmasından korkuyor” diyor.

Yerapetritis’in öğleden sonra Georgetown Üniversitesi’nin “Zorluklar ve fırsatlar: Avrupa’nın geleceği, AB-ABD ilişkileri, Ortadoğu ve Yunanistan’ın küresel manzaradaki rolü” başlıklı etkinliğinde konuk konuşmacı olarak yer alacak.

İklim krizi de Washington gündeminde

Yerapetritis ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki temasları öncesinde ABD Başkanı’nın İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry ile, düşünce kuruluşu Wilson Center’ın “okyanusların korunması” ile ilgili çevrimiçi etkinliğinde konuşacak. İlk olarak 2014 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle başlatılan Okyanusumuz Konferansı (9. İklim Krizi ve Etkileri Konferansı) bu Nisan ayında Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenleniyor.

Hükümetleri, uluslararası kuruluşları, akademiyi, özel sektörü ve STK’ları bir araya getiren konferans altı eylem alanına odaklanıyor: deniz koruma alanlarının desteklenmesi, sürdürülebilir mavi ekonominin teşvik edilmesi, iklim kriziyle mücadele, deniz güvenliğinin desteklenmesi, sürdürülebilir balıkçılığın ilerletilmesi ve deniz kirliliğiyle mücadele.

VOA tarafından geçilen Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis Washington’da Blinken’la görüşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.