Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu

Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu

ABONE OL
21:17 - 25/02/2024 21:17
Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özge Özdemir iki buçuk yıl önce İstanbul’dan başkent Washington’a yazılım üzerine yüksek lisans yapmaya geldiğinde, kendi tecrübesini paylaşmanın mesleği haline geleceğinden habersizdi.

Bugün öğrenci vizesi ile geldiği ABD’ye, kendisi gibi gelmek isteyenlere danışmanlık veren genç bir girişimci.

Marmara Üniversitesi’nde okuduğu maliye bölümü ile ilgili bir iş yapmayacağını çok erken yaşta anladığını anlatan Özdemir, gençlerin kendisine bu ülkede öğrenci olmak için merak ettikleri soruları sosyal medya üzerinden yanıtlarken bulmuş önce kendini.

Sonra da bu işi danışmanlığa dönüştürüp profesyonel olarak yapmaya karar veren Özdemir, bugün ABD’de 40’tan fazla özel üniversite ve dil okuluyla yaptığı anlaşmalarla, onlara öğrenci buluyor; karşılığında danışmanlık ücretini öğrencilerden değil okullardan alıyor.

ABD’de öğrenci olmak isteyenleri nasıl bir süreç bekliyor?

Danışmanlık verdiği öğrenci başına 500 ile 600 dolar civarında tek seferlik bir ücret alan Özdemir, bunun geçimini sağlamak için yeterli olduğunu söylüyor.

Öğrencilere, vize sürecinden bütçesine uygun okul bulunmasına, ev ya da yurt bulup yerleştirmekten okula başvuru evraklarının hazırlanmasına, her aşamada yardımcı oluyor.

Amerika’da öğrenci olma deneyimi masrafları bakımından her eyalette farklı yaşanabiliyor. Büyük kentler genelde hem okulları hem de yaşam giderleri bakımından elbet daha pahalı.

Özdemir, başkent Washington civarında bir dil okuluna gitmenin maliyetinin okul ücreti, kira ve diğer giderlerle birlikte ayda en az 2 bin 500 ila 3 bin dolara ulaşacağını anlatıyor.

“ABD’de bazı bölümler mezuniyet sonrası 3 yıla kadar çalışma izni hakkı veriyor”

Öğrenci vizesi olarak bilinen F-1 ile bir programdan mezun olanlar isteğe bağlı uygulamalı eğitim anlamına gelen ve OPT denilen bir yıllık yasal çalışma izni hakkına sahip.

Bilgi teknolojileri ya da siber güvenlik gibi alanlarda lisans ya da yüksek lisans eğitimi alanlar da OPT çalışma izinlerini 24 ay daha uzatarak en fazla 3 yıla kadar ABD’de çalışabiliyorlar.

ABD’ye Türkiye’den kaç öğrenci geliyor?

ABD dünyada en fazla yabancı öğrenciye evsahipliği yapan ülke.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye, Amerika’ya yüksek lisans eğitimi için öğrenci gönderen ülkeler içinde 15. sırada yer alıyor.

2022-2023 akademik yılında ABD’deki eğitim kurumlarına, bir önceki döneme göre yüzde 2,2 artışla, 8 bin 656 Türk öğrenci kayıt yaptırdı.

VOA tarafından geçilen Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yüksek lisans için ABD’ye geldi, eğitim danışmanı oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.