Yeşil Sol Parti HEDEP oldu

Yeşil Sol Parti HEDEP oldu

ABONE OL
21:58 - 15/10/2023 21:58
Yeşil Sol Parti HEDEP oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yeşil Sol Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresi’nde Kürt kimliği ağırlıklı hareket, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi kısa adıyla HEDEP olarak yoluna devam etme kararı aldı.

Kongrede Kürt sorunu çözümünde terör örgütü PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ön plana çıkarıldı.

Kürt siyasi hareketi, 14 Mayıs Genel Seçimleri’ne Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kısa adıyla Yeşil Sol Parti olarak girdi.

Anayasa Mahkemesi’nde HDP ile ilgili dava karar aşamasında olduğu için Yeşil Sol Parti kabuk değişimiyle yola devam etme kararı aldı.

Kongre açılışında Divan Başkanlığı’nı üstlenen Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yeni parti adını Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi kısa adıyla HEDEP olarak açıkladı.

Kongre öncesinde parti yönetimi tek liste şeklinde belirlendiği için yapılan seçim sonucunda, HEDEP Eş Başkanlığı görevini Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ile Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan üstlendi.

Yeşil Sol Parti 4. Büyük Kongresi, “Özgürlük İçin Yeniden” sloganıyla Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı.

Salona “Jin Jiyan Azadî (Kadın Yaşam Özgürlük)”, “Kürt Sorununa Demokratik Çözüm”, “Demokratik Anayasa”, “Tecride Hayır, Barış hemen şimdi”, “İklimi Değil Sistemi Değiştir”, “Üçüncü Yolda Zafere Yürüyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

Kongre açılışında divan oluşumu ardından ilk sözü alan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, “Sadece kendimizi örgütlemek yetmiyor, aynı zamanda bütün toplumsal mücadele alanlarında halkımızla birlikte mücadele etmek gerekiyor. Bu kongrenin önümüze koyduğu hedef budur yoldaşlar. Önce kendimizi ve partimizi örgütleyeceğiz, sonra kongremizle birlikte halkın, gençlerin, emekçilerin, ekoloji mücadelesi yürütenlerin, toplumsal mücadelenin içerisindeki ötekilerin birlikteliğini sağlayacağız. Bu tarihsel görev hepimizin önündedir. Örgütleneceğiz ve değiştireceğiz” dedi.

HEDEP’ten ilk mesaj: “Kürt sorunu çözümünü Öcalan’sız olmaz”

HEDEP’in liderliğini üstlenen isimler Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan’ın, aday sıfatıyla kongre açılışındaki konuşmalarında, şimdi Edirne Cezaevi’nde tutuklu HDP’nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın ortaya koyduğu “Türkiye partisi” hedefine yönelik vurgu yapmaması ancak “demokratik Türkiye için mutlaka Kürt sorunu çözülmeli” mesajına odaklanması dikkat çekti. Oruç ve Bakırhan’ın konuşmalarında, Kürt sorunu çözümü açısından İmralı Cezaevi’nde tutuklu, terör örgütü PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın sürece dahil olmasını temel şart olarak dile getirmesi de göze çarptı.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Kürt sorunu sadece Kürtlerin sorunu değildir; Ermenilerin de Türkün de Arap’ın da sorunudur, bu coğrafyada yaşayan herkesin sorunudur. Tanka, topa, mermiye, özel harbe ayrılan bütçe bütün yurttaşların ekmeğini küçültüyor. Ekonomik kriz derinleşmişken ve insanlar bir kuru ekmeğe muhtaçken, ‘Bir merminin fiyatı nedir biliyor musun?’ diyen Erdoğan’ı kınıyoruz. Halk mermi fiyatını biliyor ama Erdoğan ekmeğin fiyatını bilmez. Hangi halktan olursak olalım açlığımız ve yoksulluğumuz aynı, savaşlarda dökülen kanlarımız aynı. Bizler açlık bitsin, savaş bitsin istiyoruz. Bunun için, barışı inşa etmek için İmralı tecrit rejiminin ortadan kalkması lazım. Kürt sorununun çözümü önündeki en büyük engellerden biri tecrit rejimidir. 25 yıldır mutlak tecrit altında tutulan ve 32 aydır kendisinden hiçbir şekilde haber alınamayan Sayın Öcalan’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerekiyor” dedi.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da, “Kürt sorunu, Kürtlerin statüsüz bırakılmasıdır. Bu sorunun demokratik bir çözüm yolu var. Bu sorunun bir çözüm muhatabı var. O da Sayın Abdullah Öcalan’dır. Sayın Öcalan şahsında demokratik çözüm, barış umudu ve toplum tecrit altındadır. Tecrit, hukukun sıfır noktasıdır. Tecrit, Kürt sorunundaki inkarın en uç noktasıdır. ‘Özel bir hukukun’, ‘özel bir rejimin’ ve ‘özel yasaların’ işletildiği İmralı Cezaevi’ndeki tecrit 3 yıldır devam ediyor. Tecrit, Türkiye’deki demokrasi güçleri açısından bir turnusol kağıdı haline gelmiştir. ‘Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalıdır!’ Azadî ji bo Öcalan!” dedi.

Bakırhan’dan anayasa ve yerel seçimler mesajları

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısını anımsatarak, “Erdoğan yine yeni bir anayasa gündemine sarıldı. Bu anayasanın özgürlükler için gündeme getirilmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Siyasi partileri kapatan, kayyım rejimi ile halkın iradesini gasp eden, AİHM’i tanımayan, İstanbul Sözleşmesini bir gecede iptal eden, emekçilerin grev hakkını yasaklayan, Gezi direnişçilerini rehin alan, demokratik siyasete kumpas kurup hukuku ayaklar altına alan, Cumartesi Annelerini her hafta gözaltına alan bu iktidar sivil anayasa yapacakmış! Nemre, bıra bihar were (Ölme, bahar gelsin) diyor bizim Kürtler. Demokratik bir anayasa ancak demokratik uzlaşıyı esas alan ve evrensel hukuku kabul eden bir anlayışla yapılır. Evet, biz de yeni bir anayasa istiyoruz. Bu ülkenin Kürtleri, Alevileri, işçileri, kadınları, gençleri yeni anayasa talep ediyor. Ancak bizler ülkenin ezilenleri olarak gerçekten eşitlikçi, gerçekten demokratik ve gerçekten sivil bir anayasa istiyoruz. Ülkede başta Kürt sorunu olmak üzere bütün sorunları gideren bir anayasa yapmaya hazırız” mesajını verdi.

Kimler listede yer aldı?

Kongrede tüzük değişikliği oy birliğiyle kabul edilerek Yeşil Sol Parti’nin HEDEP’e dönüşümü resmen gerçekleşti. Ardından tek listeyle HEDEP’in parti yönetim organları seçimi yapıldı. Ancak geçmiş dönemki HDP siyasetinden ön planda olmuş az sayıda isme yer verildiği görüldü. Yeşil Sol Parti’nin Eş Sözcülüğü’nü yürüterek 14 Mayıs’taki genel seçimlerde lider kadrosunda yer almış İbrahim Akın’ın PM’de olduğu görülürken, Çiğdem Kılıçgün Uçar listede yoktu. HDP’nin Parti Sözcülüğünü yürütmüş Ebru Günay, genel başkan yardımcısı ve YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, genel başkan yardımcısı Tayip Temel’in listede olduğu görüldü. HDP Eski Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ise PM’ye girmedi.

HEDEP PM’sinde oyuncu Kerem Fırtına’nın de yer aldığı görüldü.

Kongre bitmeden savcılıktan soruşturma açıklaması

Bu arada kongre devam ettiği sırada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan salondaki Öcalan fotoğraflı afişe ilişkin soruşturma açıldığı yazılı açıklamayla duyuruldu.

Açıklamada, “15.10.2023 tarihinde ilimizde gerçekleştirilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin Olağanüstü Kongresinde, PKK/KCK silahlı terör örgütünün ele başının posterinin açılması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış, verilen talimatlara istinaden posterleri açan iki şüpheli tespit edilerek yakalanmış ve gözaltına alınmışlardır” denildi.

HEDEP’in oluştuğu kongrede Avrupa desteği locada

Kongre salonunda çok sayıda yabancı davetli söz konusuydu.

Fransa Sol Parti Eş Genel Sekreteri Pierre Barbier, Fransa Sol Parti’den Elizabeth Doussain Puyraud, İsveç Sol Parti’den Parlamenter Ilona Szatmàri Waldau, AP Parlamenteri Nikos Papandreu, AP Sosyalist Demokratlar’dan Jörgen Siil, İzlanda Sol Parti parlamenterlerinden Jódís Skúladóttir, Fransa Yeni Anti Kapitalist Parti‘den Mireille Court, Fransa Komünist Partisi’nden Primet Raphaelle, Norveç Sosyalist Sol Parti’den Mahmod Ahmad, Norveç Kızıl Parti’den Liv Müller Smith Sivertsen ve Avrupa Yeşiller’den Mina Jack Tolu gibi isimler salondaydı.

Ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcıları Barış Atay ile Doğan Ergün, DEVA Partisi İstanbul Milletvekilleri Evrim Rızvanoğlu ve Medeni Yılmaz, Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan da davet üzerine kongredeydi. Bu isimler yanı sıra mesleki ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci vardı.

VOA tarafından geçilen Yeşil Sol Parti HEDEP oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yeşil Sol Parti HEDEP oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yeşil Sol Parti HEDEP oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.