Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı

Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı

ABONE OL
23:16 - 01/04/2024 23:16
Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart yerel seçim sonuçlarında kadın yerel yöneticilerin sayısında artış olduğu görüldü.

2019’daki son yerel seçimde 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanı seçilirken, Pazar günkü yerel seçim sonucu ile bu sayı 11’e yükseldi.

Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını AK Parti Adayı Fatma Şahin önde bitirirken, Tekirdağ’da CHP’li aday Candan Yüceer, Edirne’de ise Filiz Gencan Akın ipi göğüsledi.

Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 50’nin üzerinde oy alırken, Afyonkarahisar’da CHP’nin kentte uzun yıllardır aradığı başarıyı kazandıran isim Burcu Köksal oldu.

Yılmaz Büyükerşen’in varisi olarak gösterdiği CHP’li Ayşe Ünlüce Eskişehir’de yarışı kazanırken, Bilecik’te yarışı önde bitiren isim ise Melek Mızrak Subaşı oldu.

DEM Parti’den Diyarbakır’da Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülüstan Sönük, Ağrı da ise Hazal Aras resmi olmayan sonuçlara göre yerel seçimi kazandı.

İzmir’den sekiz, İstanbul’dan üç, Ankara’dan bir kadın ilçe belediye başkanı çıktı

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir’de 30 ilçenin 28’inde belediye başkanlığı seçimini kazanan CHP, sekiz ilçede kadın belediye başkanı çıkardı.

Buna göre Çeşme’de Lal Denizli, Foça’da Saniye Fıçı, Karabağlar’da Emine Helil İnay Kınay, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Karşıyaka’da Behice Yıldız Ünsal, Kınık’ta Sema Bodur, Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu, Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu CHP’den ilçe belediye başkanlıklarını kazandı.

İstanbul’daysa yine resmi olmayan sonuçlara göre CHP, Bakırköy’de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Maltepe’de Esin Köymen ile birlikte ilçe belediye başkanlıklarını aldı.

Ankara’daysa AK Partili kadın aday Hilal Ayık, Akyurt ilçesinden belediye başkanı seçildi. Böylelikle Hilal Ayık, 25 ilçeye sahip başkent Ankara’da ilçe belediye başkanlığını kazanan tek kadın oldu.

Adana’da da Seyhan ilçesinde CHP’li Oya Tekin, seçimi kazandı. Tekin, Adana’da bir ilçe belediye başkanlığına seçilen tek kadın.

Aynı durum, Manisa’da da geçerli oldu. CHP’li aday Gülşah Durbay, Şehzadeler ilçesinin belediye başkanı seçildi.

Sürpriz sonuçlar

Bu seçimde ayrıca birçok ilde sürpriz sonuçlar yaşandı. Birçok kent uzun zaman sonra farklı bir partinin yönetimine geçti.

AK Parti, kalesi olarak görülen bazı kentlerde seçimi kaybetti. Adıyaman 2004’den beri AK Parti tarafından yönetiliyordu.

Adıyamanlılar, 20 yıl sonra tercihini CHP’den yana kullandı ve resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Abdurrahman Tutdere, yüzde 49 oyla seçimin kazananı oldu.

Sürpriz sonuçların alındığı bir diğer kent de Balıkesir oldu. CHP’nin adayı Ahmet Akın, oyların yüzde 51’ini alarak resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi.

CHP böylece, Balıkesir’in il olduğu 1950 yılından bu yana ilk kez kentte yerel seçimleri kazandı.

31 Mart yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre ana muhalefetteki CHP elindeki Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’nın yanısıra Bursa’yı da kazanarak, Türkiye’nin en büyük beş ilinde yerel yönetimin başına geldi. Birçok kentte sevinç gösterileri VOA Türkçe muhabirlerinin kameralarına yansıdı

Benzer bir durum Kırıkkale’de de yaşandı. CHP’li Ahmet Önal, oyların yüzde 49,9’unu alarak resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanı seçildi. 1989 yılında il olan Kırıkkale’de CHP ilk kez yönetime geçti.

1995 yılında il olarak ilan edilen Kilis’te CHP’nin adayı Hakan Bilecen, yüzde 41,98 ile ilk sırada yer aldı. 2014 yılında kentte yüzde 3 oy alan CHP burada da ilk kez seçimi kazandı.

2019 seçimlerine göre tablonun terse döndüğü bir diğer il Bursa oldu. Kent, 2004’den beri AK Parti yönetimindeydi. AK Parti bir önceki yerel seçimleri yüzde 49,63’lük oyla kazanmıştı.

2019’da Belediye başkanı seçilen Ali Nur Aktaş AK Parti’den tekrar aday gösterildi. Bu kez oy oranı yüzde 38’de kaldı. CHP’nin adayı Mustafa Bozbey ise oyların yüzde 47’sini alarak yerel seçimi kazandı.

VOA tarafından geçilen Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yerel seçimde illerdeki kadın belediye başkanı sayısı 11’e çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.