Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor 

Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor 

ABONE OL
23:24 - 25/12/2023 23:24
Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Davası’ndan cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay hakkında bugün de bir karar almadı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 21 Aralık Perşembe günü Can Atalay’ın Anayasa’nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. Genel Kurul, Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine de oyçokluğuyla hükmetti.

Avukat Özgür Urfa: “Can Atalay’ı alana kadar buradayız”

Perşembe akşamından bu yana Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Atalay’ın cezaevinden tahliyesi için bekleyen avukatları ve arkadaşları, yargıçların karar almadan adliyeyi terk etmesine tepki gösterdi.

Can Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, “Mahkeme heyeti Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeli halinin kendilerine ulaşmadığından bahisle bir işlem yapmayacaklarını söyleyerek yine adliyeyi terk ettiler. Adalet yine kaçtı. Biz yine peşindeyiz. Can Atalay ise hala cezaevinde tutsak tutulmaya devam ediyor, Anayasa Mahkemesi kararı olmasına rağmen. Anayasa Mahkemesi de halen gerekçeli kararı yazmış durumda değil. Biz buradayız, burada olmayı sürdüreceğiz. İstedikleri kadar oyalasınlar istedikleri yere kaçsınlar. Yarın sabah onlar yine buraya gelecek. Biz yine burada olacağız. Can Atalay’ı alana kadar buradayız” dedi.

Avukat Kemal Aytaç: “Yarın tahliye kararı verilmesini bekliyoruz, yargı krizinden kaçınılacağını düşünüyoruz”

Can Atalay’ın Avukat Arkadaşları grubundan Kemal Aytaç, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun Can Atalay hakkında verdiği ilk ihlal kararını, Gezi Davası’nı onayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ni gönderen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kez aynı tutumu göstermeyeceği kanaatinde.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aytaç, “Biz bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar vermesini bekliyorduk. Ancak konuştuğumuz kalem müdürü mahkemenin, gerekçeli karar gelmeden karar vermeyeceğini söyledi. Biz bugün Türkiye Barolar Birliği ve Anayasa Mahkemesi nezdinde de girişimlerde bulunduk. Anladığımız kararıyla Perşembe günkü karara muhalefet eden üyelerin görüşlerini yazması bekleniyor. Tahminimiz en geç o muhalefet kararlarının da yazılarak gerekçeli kararın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi. Biz yarın tahliye bekliyoruz. Çünkü ikinci ihlal kararında oybirliği ile verilen karar da var. Bu kararı yeniden Yargıtay’a taşımak, topu 3. Ceza Dairesi’ne atmak “yargı krizi”ni büyütmek, bunu devam ettirmek demek. Ekseriyetle bundan kaçınılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Can Atalay’ın avukatları: “Can Atalay hala mahpus ve tutsak”

Bu arada Anayasa Mahkemesi’ne ihlal başvurusu yapan Can Atalay’ın avukatları Fikret İlkiz, Deniz Özen ve Akçay Taşçı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 13 sayfalık yazılı başvuru yaparak müvekkillerinin tahliyesini istediler.

Başvuru dilekçesinde, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu başvurumuz konusunda bu dilekçe yazılana kadar hiçbir karar vermedi. Bir başka anlatımla karar verme gereği bile duymadı. 22 Aralık 2023 Cuma günü karar verilmedi. 23 Aralık ve 24 Aralık günleri ise zaten tatil ve mahkemeler kapalı. Kime tatil? Dışarıdakilere. İçerideki Can Atalay’a hala mahpus ve tutsak. Bir saat, bir dakika, bir gün, bir hafta dahi geçirilmeden, beklenmeden ve hemen Anayasa Mahkemesi’nin 25.10. 2023 ve 21.12.203 tarihli iki kararının da ‘derhal’ ve ‘hemen’ uygulanması gerekirdi” ifadeleri kullanıldı.

Dilekçede ayrıca Can Atalay hakkında yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması, yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi talep edildi.

Can Atalay: “Türkiye’nin tek gündemi, yoksulluğun istismarıdır, yatağa aç giren çocuklardır”

Bugün Türkiye İşçi Partisi de Hatay milletvekili Can Atalay’ın anne ve babasıyla yaptığı konuşmanın videosunu sosyal medya hesabından yayınladı.

Annesi Şükran Atalay’ın “Eğer Meclis’te olsaydın Türkiye halklarına ve Hatay halkına ne söylemek isterdin” sorusuna yanıt veren Atalay, “Hatay’da çözülmesi gereken sorunlar çözülmedi. Altyapı çöktü, buna ilişkin alınması gereken tedbirler neredeyse 11 ay olacak alınmadı hala. Hatay’da öyle bir altyapı sorunu, öyle bir sıkıntı yaşanıyor ki havalar soğudu, sürekli elektrikler kesiliyor. Elektriği kesilen yurttaşlar ısınamıyorlar, herhangi bir faaliyet sürdüremiyorlar Türkiye’nin tek gündemi, yoksulluğun istismarıdır. Türkiye’nin tek gündemi gelirde adaletsizliktir, gelirde eşitsizliktir, vergide adaletsizliktir, vergide eşitsizliktir. Türkiye’nin tek gündemi, öğün atlamak zorunda kalan çocuklardır, yatağa aç giren çocuklardır” dedi.

Can Atalay’ın avukatları ve avukat arkadaşları Salı günü yeniden İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde buluşacak.

VOA tarafından geçilen Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yerel mahkeme Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı bekliyor  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.