“Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü”

“Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü”

ABONE OL
14:26 - 15/04/2022 14:26
“Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Yemen’de 4 Nisan’da başlayan ateşkes sürecinde yaşanan son gelişmeleri ele aldı. BM’nin üst düzey yetkilileri, 15 üyeli konseye ateşkes süreciyle ilgili bilgi verdi. BM yetkilileri, ülkede 6 yıl sonra sağlanan ateşkesin kalıcı barışın sağlanması için büyük bir adım olduğunu belirterek, “Yemen’de karalık tünelin ucunda nihayet bir ışık göründü” değerlendirmesinde bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, konsey üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Yemen’deki savaşan taraflar arasında BM aracılığıyla iki aylık yenilenebilir bir ateşkes anlaşmasının savaşı sonlandırıp ülkede barışı sağlayabileceğine dikkat çekti.

Grundberg, tarafların kalıcı barışın yolunu açmak için iyi niyetlerini korumayı sürdürmesi gerektiğini belirterek, “Ateşkesin uzatılıp kalıcı barışa gidecek yolun açılması için, ülkede 6 yıldır çatışan, hükümet güçleri, ortakları ve Husiler’e, taahhütlerini yerine getirmek için yoğun biçimde çalışmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

Ateşkesle taraflar bir nefes aldı”

Grundberg, sağlanan ateşkesin tarafların nefes almasını sağladığını, iki aylık ateşkesin barış yolunda bir dönüm noktası olduğunu ancak tarafların taahhütlerini tutmayı sürdürmesi gerektiğini ifade etti. Özel Temsilci Grundberg, Yemen hükümeti ve Husiler arasında Nisan’da ateşkesin başlamasından bu yana, şiddet ve sivil kayıplarda önemli boyutta bir azalmanın olması, hava saldırılarının durması gibi gelişmelerin kalıcı barışın sağlanması için cesaret verici gelişmeler olarak değerlendirdi.

“10 gündür hiçbir hava saldırısı olmadı”

BM Yemen Özel Temsilcisi, “Ateşkesin başladığı 4 Nisan tarihinden itibaren son 10 gün içinde Yemen’de bizim doğruladığımız herhangi bir hava saldırısı düzenlenmedi. Husiler tarafından kontrol edilen Sana’a havaalanından 2016’dan beri ilk kez ticari uçuşların gerçekleşmesi için hazırlıklar başladı. Sana’a havaalanından uçuşların yeniden başlaması gerekiyor. Havaalanını mümkün olduğunca çabuk sivil trafiğe açmak taraflarla birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

Grundberg, taraflara, iki aylığına sağlanan yenilenebilir ateşkesin, savaşı tırmandırmak için değil, savaşı bitirmek ve kalıcı barışın sağlanması için bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istediğini belirtti. Grundberg, “Taraflar, kamuoyu önünde gerilimi düşürme taahhüdünde bulundular. Yemen halkı ve uluslararası toplum onlardan bunu bekliyor. Taraflar, tüm Yemenliler’in, barış çağrısı yapan aktivistlerin, öğrencilerin ve tüm uluslararası toplumun sesine kulak vermeli. Çözüm sağlamak için birlikte iyi niyetle yoğun bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Aksi takdirde iki aylığına sağlanan yenilenebilir ateşkes anlaşması kırılgan ve geçici olur. Önümüzdeki haftalarda göreceğimiz gelişmeler, tarafların yükümlülüklerini yerine getirmeleri için bir test olacak. Barış içinde bir geleceğe dönüş için bu dönem nadir bir fırsat” diye konuştu.

BM İnsani Yardım Koordinatörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, konsey üyelerine Yemen’deki insani yardımlarla ilgili genel bilgiler verdi. Griffiths, 10 gün önce başlayan ateşkes sürecinde son kaydedilen ilerlemelerin daha parlak bir gelecek için bir umut olduğunu ifade etti. Griffiths, yardım kuruluşlarının bu sene Yemen genelinde 17,3 milyon kişiye yardım etmek için 4,3 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen “Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yemen’de Karanlık Tünelin Ucundaki Işık Göründü” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.