Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi

Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi

ABONE OL
10:49 - 26/01/2024 10:49
Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden’ın ekonomi politikaları ile eski Başkan Donald Trump’ın politikaları arasında keskin bir tezat olduğunu, Biden’ın yaklaşımının “kayıtlardaki en adil toparlanmayı” sağladığını ve orta sınıf için daha fazla fayda getireceğini savundu.

Biden’ın ekonomiyi ele alışı konusunda seçmenin düşük onay oranını arttırmaya çalışan Yellen, Chicago’ya ziyaretinde yaptığı açıklamalarda gelirlerin, yatışan enflasyonu artık aştığını açıkladı.

Chicago Ekonomi Kulübü’nde konuşan Maliye Bakanı Yellen, “Genel olarak Biden yönetimi, orta sınıfa fayda sağlamak ve ekonomiyi büyütmek için ülkemizin hayatım boyunca gördüğü en kapsamlı politika ve yatırımları uygulamaya koydu” dedi.

Yellen, Biden yönetiminin uyguladığı ekonominin ana bileşenlerinin, orta sınıfın ekonomiyi yeniden yönlendirmesini sağlamayı amaçladığını söyledi. “Bidenomics” olarak bilinen bu ana bileşenler, 1,9 trilyon dolarlık COVID-19 kurtarma paketi, 1,2 trilyon dolarlık iki partili altyapı tasarısı, yarı iletkenlere ve araştırmaya yapılan 52 milyar dolarlık yatırım ve 430 milyar dolarlık temiz enerji ve sağlık yasasından oluşuyor.

Bu harcamalar, ABD ekonomisinin COVID-19 salgınından tarihi oranda düşük işsizlikle çıkmasını ve küresel mali krizin tetiklediği 2007-2009 durgunluğuna göre daha yavaş ve sancısız bir şekilde kurtulmasını sağladı.

Yellen, “Basitçe söylemek gerekirse, kayıtlara geçen en adil toparlanma oldu. Bunu sadece orta sınıf Amerikalılar için değil, aynı zamanda siyah ve hispanik Amerikalılar için işsizlik oranlarındaki hızlı düşüş gibi demografik gruplar arasındaki kazanımlarda da görüyoruz” dedi.

Ülkede Aralık ayında siyah Amerikalılar arasındaki işsizlik oranı yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Bu geçen yıl Nisan ayında görülen yüzde 4,8’den sonra kayda geçen en düşük oran oldu. Hispanik Amerikalılar arasındaki işsizlik oranı da yüzde 5 olarak görüldü. Her iki grupta da salgın döneminde işsizlik oranları yüzde 10’lu seviyelerde görülüyordu.

“’Damlaya damlaya göl olur’ ekonomisi değil”

Maliye Bakanı Yellen, ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump’ın en önemli ekonomi politikasının, ülkenin açığını 10 yılda 2 trilyon dolar arttıran ve “yatırımları teşvik etmek için çok az şey yapılan” şirketler ve en çok kazananlar için vergi indirimlerine öncelik veren 2017 yılındaki vergi indirimi paketi olduğunu söyledi.

Yellen, bu politikanın yani zenginlere vergi indirimi yapmanın neden doğru politika olmadığını da izah etti ve Biden’ın uyguladığı sistemi savundu.

Öte yandan eski Başkan Donald Trump’ın getirdiği, bireylere yönelik vergi indirimlerinin süresinin 2025’te dolduğunu hatırlatan Yellen, Biden’ın önümüzdeki yıl zenginlerin ve şirketlerin daha fazla vergi ödemesini sağlamak için yeni bir kanun üzerinde çalışacağını ve yıllık 400 bin doların altında kazananların vergilerini arttırmama konusunda kesin bir taahhütte bulunacağını açıkladı.

Yellen Biden’ın altyapı, teknoloji ve temiz enerjiye yaptığı yatırımların “damlaya damlaya göl olur” tarzı bir ekonomi olmadığını söyledi ve “Bu, gerçekten herkesin yatırım yapmamız gerektiğini bildiği ama henüz yapmadığımız yollardan yatırım yapmak” ifadelerini kullandı.

“ABD’lilere göre enflasyon kontrol altında”

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, konuşmasında enflasyon konusunda da yorumlarda bulundu.

Yellen, Amerikalılar’ın artık enflasyonun kontrol altında olduğuna inandığını ve gelirleri arttıkça ekonomiye olan güvenlerini yeniden kazanacaklarını düşündüğünü söyledi.

Yellen, “Bence enflasyon düşük kalırsa ve işgücü piyasası güçlü kalırsa, insanlar iş beklentileri konusunda kendilerini iyi hissederlerse, ekonomiyle ilgili duyarlılığın arttığını göreceksiniz” dedi.

VOA tarafından geçilen Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yellen, Biden’ın ekonomi politikalarının ABD orta sınıfına Trump’ınkinden daha fazla yardımcı olduğunu söyledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.