“Yayınımız şu an bile kesilebilir”

“Yayınımız şu an bile kesilebilir”

ABONE OL
21:26 - 12/10/2024 21:26
“Yayınımız şu an bile kesilebilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İdare Mahkemesi’nin kararı sonrası RTÜK, Açık Radyo’ya yayın lisansının iptal edildiğini tebliğ etti. VOA Türkçe’ye konuşan radyonun Yayın Direktörü Didem Gençtürk, her an yayınlarının kesilebileceğini söyledi. Gazetecilik örgütleri bu kararı “dehşet verici” bir “sansür” girişimi olarak değerlendirdi

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun karasal yayıncılık lisansını resmen iptal etti.

RTÜK geçtiğimiz Haziran ayında bir programına verdiği cezanın uygulanmamasını gerekçe göstererek “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık” radyonun lisansını iptal etmişti.

Ancak 95.0 frekansından yayın yapan Açık Radyo’nun avukatlarının 21. Ankara İdare Mahkemesi’ne yaptığı yürütmenin durdurulması yönündeki itiraz kabul edildiğinden radyonun yayıncılık faaliyeti sürüyordu.

Aynı mahkeme 27 Eylül’de bu kez yürütmenin durdurulmasının durdurulması yönünde karar verdi.

Didem Gençtürk: “Her an Açık Radyo kapatılabilir; karasal lisans iptal edilince internet lisansı da iptal ediliyor”

Açık Radyo Yayın Koordinatörü Didem Gençtürk, mahkemenin son kararı sonrası 11 Ekim’de (dün) kendilerine RTÜK tarafından yayın lisansının iptal edildiği kararının tebliğ edildiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Gençtürk, “Biz elbette mahkemenin 27 Eylül’de verdiği karara da itiraz ettik. Ancak RTÜK itirazımızın sonucunu beklemeden karasal yayın lisansımızın iptal edildiğini bize tebliğ etti. Biz tüm bu süre boyunca kesinlikle iyi niyet gösterdik. 30 yıldır yayıncılık yapan, ulusal ve uluslararası ölçekte bilinen bir radyoyu kapatıyorlar. Çok kolay kapatıyorlar. Her an Açık Radyo kapatılabilir. Şimdi sizinle konuşurken şu an bile yayını kesebilirler. Tabii karasal lisans iptal edilince internet lisansı da iptal ediliyor. Biz bir süredir ‘yayıncılık faaliyetimizi kesintisiz olarak nasıl sürdürebiliriz’ diye yol ve yöntemleri araştırıyoruz” dedi.

Açık Radyo: “Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu RTÜK kararına karşı gür bir biçimde ses çıkarmaya çağırıyoruz”

Bu arada Açık Radyo dün yayımladığı açıklamasında yasal yollar çerçevesinde hukuki mücadelenin süreceğini ilan etti.

Açıklamada, “Açık Radyo olarak, yukarıda belirttiğimiz yasal yollar çerçevesinde, karasal yayın hayatımıza ilişkin bu ayrılığın, geçici olacağını ve bir an önce sona ereceğini umuyoruz. Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu, Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğü adına telafisi mümkün olmayan bir kayba yol açan bu RTÜK kararına karşı, “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” adına bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

DİSK Basın İş ve TGC RTÜK’ü kınadı: “Evrensel gazetecilik ve hukuk ilkelerine, Anayasa’ya aykırı bir karar”

Karara Türkiye’de basın meslek örgütleri ve sendikalar tepki gösterdi. DİSK Basın İş, RTÜK lisans iptal kararını kınarken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti bu kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

TGC’den yapılan açıklamada, “RTÜK toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gerekirken basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyen kararlar almayı sürdürüyor. RTÜK son olarak 30 yıldır yayına devam eden Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal ederek evrensel gazetecilik ve hukuk ilkelerine, Anayasa’ya aykırı bir karar vermiştir. RTÜK bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşın bilgiye erişim hakkını engellemeye devam etmektedir. RTÜK sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır” dendi.

Önderoğlu: “RTÜK’ün çeşitliliğin sembolü olan bağımsız bir radyo istasyonunun lisansını iptal etmek için her fırsatı değerlendirdiğini görmek dehşet verici”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu RTÜK’ün tutumunu eleştirirken idare mahkemesinin bu yaptırımı durdurmasını istedi.

Önderoğlu yazılı açıklamasında “Türkiye’nin görsel-işitsel ortamını koruması ve etik ilkeleri gözetmesi gereken bir düzenleyici kurumun, yaklaşık 30 yıldır Türkiye’de çeşitliliğin sembolü olan bağımsız bir radyo istasyonunun lisansını iptal etmek için her fırsatı değerlendirdiğini görmek dehşet vericidir. RTÜK’ü bu ayrımcı ve baskıcı uygulamalara son vermeye çağırıyoruz. İdare mahkemesi de bu yaptırımı durdurmalı ve radyonun haklarını güvence altına almalıdır” dedi.

Açık Radyo’nun lisans iptaline giden süreç nasıl gelişti?

1995 yılından beri yayıncılık yapan Açık Radyo’nun popüler programlarından Açık Gazete’ye 24 Nisan’da katılan bir programcı “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandı.

RTÜK, 22 Mayıs tarihindeki toplantısında “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği ve toplumda nefret duyguları oluşturduğu” gerekçesiyle radyoda idari para cezası, programa ise beş gün yayın durdurma cezası verdi.

Açık Radyo para cezasının ilk taksitini ödedi ancak yayın durdurma cezasına uymayınca 3 Temmuz’da radyonun yayın lisansını oy çokluğuyla iptal etti.

Radyo avukatlarının itirazlarını değerlendiren Ankara 21. İdare Mahkemesi, 8 Temmuz’da yürütmenin durdurulması kararını verdi. Mahkeme, RTÜK’ün itirazını da 10 Temmuz’da reddetti.

Ancak aynı mahkeme RTÜK’ün son başvurusu üzerine 27 Eylül’de yürütmenin durdurulmasının durdurulması yönünde karar verdi. Bu karar sonrası üst kurul, Açık Radyo’ya karasal yayın lisansının iptal edildiğini tebliğ etti.

VOA tarafından geçilen “Yayınımız şu an bile kesilebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yayınımız şu an bile kesilebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yayınımız şu an bile kesilebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP