Yayıncı Yıldırım Dağyeli vefat etti

Yayıncı Yıldırım Dağyeli vefat etti

ABONE OL
22:44 - 21/03/2024 22:44
Yayıncı Yıldırım Dağyeli vefat etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’daki ilk Türk yayıncılardan Yıldırım Dağyeli (82), Nürnberg’de ailesi ve yakınlarının katıldığı bir törenin ardından toprağa verildi.

Yıldırım Dağyeli’nin eşiyle birlikte Frankfurt’ta kurduğu yayınevi Dağyeli Verlag, Türkiye’den Orta Asya’ya kadar uzanan Türkçe konuşulan dünyadan birçok eseri ve Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli çok sayıda yazarın eserini Almanca’ya çevirip, yayınlayarak, Almanya yazın dünyasında önemli bir boşluğu doldurmuştu.

Ankara’da 1942 yılında dünyaya gelen Dağyeli, ilk ve ortaokul ile lise öğrenimini Türkiye’de tamamladı, askerliğini de ilkokul öğretmeni olarak yaptıktan sonra 1964 yılında Almanya’ya geldi.
Almanya’da Köln, Münih, Nürnberg ve Frankfurt gibi kentlerinde yaşayan Dağyeli, önce gazeteci ve siyasi aktivist olarak, daha sonra da yayıncı, yazar ve edebiyat çevirmeni olarak çalıştı.

Eşiyle birlikte Frankfurt’ta kurduğu Dağyeli Verlag, Nazım Hikmet, Sait Faik, Fakir Baykurt ve Yaşar Kemal gibi çağdaş Türk yazarlarının eserlerinin Almanca çevirilerini, Almanya’da yaşayan ve Almanca yazan göçmen yazarların eserlerini yayınlayarak, bu alandaki öncü yayıncılar arasında yer aldı.

2000 yılında yayınevinin yönetimini kızına devreden Dağyeli, sağlık durumu elverdiği sürece eşiyle birlikte çeviri çalışmalarını devam ettirdi. Yaşamını son yıllarda Nürnberg yakınlarındaki Rückersdorf’ta sürdürüyordu.

15 Mart tarihinde kaldığı bakımevinde yaşamını yitiren Dağyeli, önceki gün Rückersdorf Mezarlığı’nda, sevdiği ve çeşitli dillerden söylenen şarkılarla, Nazım Hikmet’ten şiirlerle toprağa verildi.

Gürsel Köksal/Frankfurt

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.