Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak

Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak

ABONE OL
20:09 - 25/03/2024 20:09
Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yargıtay başkanlığı için bugün yapılan ilk üç tur seçimde adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamadı. Yeni başkan yarın yapılacak dördüncü turda belirlenmeye çalışılacak.

Eğer dördüncü turda ve aynı gün yapılması beklenen beşinci turda da adaylardan herhangi biri salt çoğunluk sağlayamazsa, seçim yeniden adaylık başvuruları alınarak ileri bir tarihe ertelenecek.

Yargıtay başkanlığı için bugün yapılan seçimde dört yıllık görev süresi dolan Mehmet Akarca dışında, Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal yarıştı.

Birinci ve üçüncü turda Mehmet Akarca, ikinci turda Ömer Kerkez birinci çıktı

Sabah 08.00’de başlayan ilk oylamaya 348 Yargıtay üyesinden 339’u katıldı.

Mehmet Akarca ilk turda 88 oyla en fazla destek alan isim olurken Ömer Kerkez 71, Muhittin Şentürk 70, Adem Albayrak 50, Ayhan Tuncal 47 oyda kaldı. Boş ve geçersiz oylar ise 13’te kaldı.

İkinci turda en yüksek oya ulaşan isim Ömer Kerkez oldu.

94 oyla ilk sırada çıkan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı’nı, 82 oyla Bülent Akarca, 74 oyla Muhsin Şentürk, 46 oyla Adem Albayrak ve 36 oyla Ayhan Tuncal izledi.

Üçüncü turda 110 oyla yeniden birinci çıkan Mehmet Akarca olurken onunla birlikte 96’şar oy olan Ömer Kerkez ve Muhsin Şentürk dördüncü tura kaldı.

22 oy alan Adem Albayrak ile 10 oy alan Ayhan Tuncal ise mevzuata göre dördüncü tura katılamayacak.

Yarınki oylamada ilk turda olduğu gibi 339 üye oy kullanırsa 170 üyenin desteğini alan aday Yargıtay Başkanlığı’na seçilmiş olacak.

Erdoğan’ın iki kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçtiği Akarca, Can Atalay kararı sonrası AYM’yi eleştirmişti

61 yaşındaki Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 2010 yılından beri Yargıtay üyesi.

2013 yılında Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilen Akarca, 2015 ve 2019 yıllarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirildi.

21 Mayıs 2020’den beri Yargıtay Başkanı olan Akarca, Anayasa Mahkemesi’nin özellikle Gezi davasından cezaevinde bulunan Can Atalay hakkında verdiği kararlara en tepkili isimler arasındaydı.

Yargıtay Başkanı geçen Ocak ayında Afyon’da gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, “Beş, altı yıldır süregelen bireysel başvuru yolunun incelenmesindeki yorum farklılığından ve Anayasa’nın yorumundan kaynaklanan, ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın başvurularında iki kez “hak ihlali” kararı vermişti. Genel teamül yerel mahkemenin AYM kararlarına uymasıyken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi her iki seferde de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

Adaylardan Muhsin Şentürk AYM’nin Can Atalay kararına direnen 3. Ceza Dairesi’nin başkanı

Dördüncü tura kalan diğer iki adaydan Muhsin Şentürk, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı.

56 yaşındaki Şentürk’ün başkanı olduğu ceza dairesi iki kez AYM’nin Can Atalay kararını yetki aşımı olarak niteleyerek direnmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ilk seferde Atalay lehinde karar veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunurken, ikincisinde ise AYM’yi demokrasi dairesinde bulunmayan “yargıçlar yönetimi” olarak tanımlanabilecek jüristokrasi uygulamakla suçlamıştı.

Kars’ın Susuz ve Sivas’ın Koyulhisar ilçelerinde Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Şentürk, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde tetkik hakimi olarak çalıştıktan sonra 2012 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi.

Ömer Kerkez 7 yıldır Yargıtay üyesi

Şentürk gibi 96 oy alarak dördüncü tura katılacak Ömer Kerkez 58 yaşında.

Kerkez sırasıyla Elbistan, Kozluk ve Erzin ilçelerinde Cumhuriyet Savcılığı, Adalet Bakanlığı’nda Tetkik Hakimliği, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük yaptıktan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

2017’den bu yana Yargıtay üyesi olan Kerkez, 14 Şubat 2023’te tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca yapılan seçimde Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı’na seçildi

VOA tarafından geçilen Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yarın Akarca, Kerkez ve Şentürk yarışacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.