Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi

Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi

ABONE OL
22:08 - 01/03/2024 22:08
Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başkan Donald Trump hakkındaki gizli belge davasına bakan federal yargıç Cuma günü olası bir duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi.

Yargıcın vereceği karar, 2024 başkanlık yarışında önde gelen Cumhuriyetçi aday adayının Mar-a-Lago’daki malikanesinde çok gizli kayıtları biriktirdiği ve bunları hükümet müfettişlerinden sakladığı suçlamalarıyla ilgili olarak bu yıl jüri karşısına çıkıp çıkmayacağını etkileyebilecek önemli bir karar olacak.

Fort Pierce’daki federal mahkemede duruşma tarihi şu anda 20 Mayıs olarak belirlenmiş durumda. Ancak ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon, Trump’ın da katıldığı duruşma sırasında davadaki birçok tarihi erteledi ve savcıların ve savunma avukatlarının birbiriyle yarışan taleplerini değerlendirdi.

Davanın 8 Temmuz’da görülmesi için baskı yapan özel yetkili savcı Jack Smith’in ekibinden savcı Jay Bratt, “Bu dava bu yaz görülebilir” dedi.

Savunma avukatları ise Trump’ın Cumhuriyetçi başkan adaylığını garantilemeye çalıştığı bir dönemde bu yıl adil bir duruşma yapmanın mümkün olmadığını iddia ediyor ancak yine de jüri seçimine başlamak için 12 Ağustos’u olası bir tarih olarak önerdiler.

Savunma avukatı Todd Blanche, “Seçimden önce yapılacak bir yargılamanın hata olduğuna ve yapılmaması gerektiğine inanıyoruz. Kolay çözüm, bu davayı seçimden sonra başlatmaktır” dedi.

Cannon hemen bir karar vermese de avukatlara “daha yapılacak çok iş var” diyerek davayı duruşmanın eşiğinde görmediğini ima etti.

Duruşmaya katılan Trump sessizce oturdu ve zaman zaman Blanche ile fısıldaşarak tartışmaları dikkatle dinliyor gibi göründü. Smith’in yanısıra Trump’ın davadaki iki yardımcı sanığı; valesi Walt Nauta ve Mar-a-Lago gayrimenkul yöneticisi Carlos De Oliveira da duruşmada hazır bulundu.

Duruşma tarihi, Washington’da Trump’ı 2020 başkanlık seçimlerini iptal ettirmekle suçlayan ayrı bir federal davanın belirsizliği ışığında daha da önem kazandı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu hafta yaptığı açıklamada Trump’ın eski bir başkan olarak yargılanmaktan muaf olup olmadığına ilişkin tartışmaları Nisan ayı sonunda dinleyeceğini duyurması, özel yetkili savcı Jack Smith tarafından açılan bu davanın da Kasım seçimlerinden önce görülüp görülemeyeceğini belirsiz hale getirdi.

Florida’daki gizli belge davasının seçim sonrasına ertelenmesi ve Washington’daki seçimlere hile karıştırma davasının da bu yıl görülmemesi halinde seçmenler, her ikisi de ağır suç iddialarını içeren iki büyük federal dava jüri tarafından karara bağlanmadan sandık başına gidecek.

Merakla beklenen duruşma, davanın haftalardır kamuya açık ilk duruşması.

Duruşma, savcıların Trump’a yönelik iddiaların ciddiyetini ortaya koymaya çalıştıkları ve Smith’in ekibi ile Cannon arasında davadaki potansiyel tanıkların isimlerinin savunma tarafından kamuya açıklanıp açıklanamayacağı konusunda gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Trump Florida’da, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra Mar-a-Lago’da düzinelerce gizli belgeyi kasıtlı olarak saklamak ve daha sonra hükümetin bunları geri verme taleplerini reddetmekten 40 ağır suçlamayla karşı karşıya.

Savcılar son mahkeme dosyalarında, mahkemede kanıtlamayı beklediklerini söyledikleri suçların kapsamını vurgulayarak, bu hafta bir özette “Amerikan tarihinde eski bir yetkilinin Trump’ınkine uzaktan yakından benzer bir davranışta bulunduğu bir dava olmamıştır” dedi.

Örneğin, Trump’ın görevden ayrıldıktan sonra ülkenin en hassas belgelerinden bazılarını kasıtlı olarak elinde tuttuğu – sadece bir kısmını Ulusal Arşivler’in talebi üzerine iade ettiği – ve daha sonra avukatını kayıtları saklamaya ve FBI’a artık elinde olmadığını söyleyerek yalan söylemeye teşvik ettiği iddia ediliyor.

Ayrıca Trump, mülk içinde kayıt kutularının taşındığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini silmeleri için personel görevlendirmekle de suçlanıyor.

Trump ve avukatları herhangi bir suç işlediklerini reddettiler. Geçen hafta Cannon’dan, diğer savunmaların yanısıra, şu anda Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmekte olan aynı dokunulmazlık tezine atıfta bulunarak davayı reddetmesini istediler.

Cannon başlangıçta savunma avukatlarının tanık isimlerini açıklamasına izin verdi ancak savcıların kendisini yeniden düşünmeye çağırması ve “açık bir hata” yaptığını söylemesi üzerine bu kararı askıya aldı.

VOA tarafından geçilen Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yargıç duruşma tarihiyle ilgili tartışmaları dinledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.