Yangın da Tartışmalar da Sürüyor

Yangın da Tartışmalar da Sürüyor

ABONE OL
16:11 - 05/08/2021 16:11
Yangın da Tartışmalar da Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hükümetin “kontrol altında” yönündeki açıklamalarına rağmen binlerce ağacı ve bölge halkını etkileyen yangınlar sürüyor.

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde statüsü mahalle olarak değiştirilmiş olan civar köyler büyük hasar görürken Muğla’daki orman, tarım ve turizm alanlarında yangınlar sürüyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugünkü duruma ilişkin hazırladığı bilgi notunda, çoğu aslında köy olan 54 mahallede 11 bin 844 haneyi tahliye ettiklerini açıkladı. Bu hanelerdeki 36 bin 365 kişiyi evlerinden uzaklaştırmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Ören İlçesi’nde dünden itibaren 17 mahalle tahliye edildi. Bu kapsamda Alatepe, Çakıralan, Dere, Hüsamlar, Kalem, Kultak, Ören, Pınar, Sek, Türkevleri, Yoğunoluk, Çamlıca, Bağdamlar, Bayır, Gürceğiz, Akçayaka ve Karacaağaç’ta tahliye işlemleri yürütüldü. Burada 4 bin 994 hane boşaltılarak, 8 bin 743 kişi güvenli alanlara yönlendirildi.

Ören’de vatandaşlar teknelerle tahliye ediliyor

VOA Türkçe’nin 2 Ağustos’ta yangından etkilenen Çökertme, Gökbeli ve Bozalan köylerinden tahliye edilenlere mikrofon uzattığı Ören’deki çadır kent de risk bölgesi içine girdi. Ören’deki bazı kişilere Muğla’nın Menteşe İlçesi Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Milli Piyango Öğrenci Yurdu gibi yerlerde konaklama imkanı sunuldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yeterli veri alınmayan bölgeler haricinde bu sabah itibariyle 55 bin 11 hektar ormanlık alanın yandığını da açıkladı. Bu durumdan binlerce ağaç ve canlı etkilenmiş görünüyor.

Muğla ilindeki Marmaris, Milas, Köyceğiz, Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerinde farklı bölgelerde yangınlar sürüyor. Bodrum ve Menteşe ilçelerinde ise soğutma çalışmalarına devam edildiği açıklandı.

Milas’ta yangın nasıl büyüdü?

VOA Türkçe’nin 2 Ağustos günü Fesleğen Köyü’nün üst bölgesinde deniz (güney) cephesinde devam ettiğini görüntülediği yangın, rüzgar ve sıcaklık etkisiyle büyümeye devam etti.

Marmaris Turgut Köyü

Fesleğen bölgesinde tepede ormanlık alanda yangın kontrol altına alınmamışken birkaç saat öncesinde üç bakan, o bölgede kuzey cephede alt noktadaki Beyciler Köyü’nde basın toplantısı düzenlemişti. Bu toplantıda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP başta olmak üzere muhalefeti eleştirerek, sosyal medyada havadan müdahale için Türkiye’ye destek çağrısında bulunulmasına tepki göstermişti. Pakdemirli, ülke genelinde “16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850’nin üzerinde arazöz ve 150’nin üzerinde iş makinesi” ile müdahaleye devam edildiğini söylemişti. Bu açıklamada Pakdemirli’nin 16 uçak içerisinde Hırvatistan ve İspanya’daki gelenleri dahil ettiği ve sadece denizden su alma özelliğine sahip amfibik olduğunu açıklaması dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, son uçak sayısını 20 olarak duyurdu.

Fesleğen’de devam eden yangın dün itibariyle rüzgar yön değiştirdikçe doğuya Ören İlçesi’ne ilerledi ve burada termik santral sahasına sıçradı. CHP’li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, Fesleğen’de yangın devam ederken havadan uçaklarla yeterince müdahale yapılmaması sonucunda alevlerin Kemerköy Termik Santrali sahasına geldiğini açıkladı. Tokat, son olarak Ören marinada aracı olmayanlar için bin 500 kişilik çıkarma gemisinin hazır tutulduğunu açıkladı.

“Santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır”

Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşan yangının söndürüldüğü açıklandı. Ancak Associated Press ajansının haberine göre hem Kemerköy santrali hem de bölgedeki ikinci bir santral hala risk altında. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı yazılı açıklamada “Tahliyenin ardından itfaiye acil müdahale ekipleri tarafından, durum tespiti için santral sahasında ilk incelemeler yapılmış ve santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmediği anlaşılmıştır” dedi. Kemerköy’e giden yollar da kapatıldı ve vatandaşların bölgeye girişine izin verilmiyor.

Köylere mahalle statüsü sorumluluk alanı tartışmasına yol açtı

AKP iktidarı döneminde ormanlık alanlardaki pek çok yerleşim yeri “köy” statüsünden çıkartıldı ve büyükşehir belediyeleriyle ilgili yapılan çok sayıda yasa değişikliğiyle “mahalle” statüsüne alındı. Şimdi orman alanlarında başlayan ve mahalle adı altındaki köyleri etkisi altına alan yangınlarda hükümet, “meskun alandaki yangınlardan belediyeler sorumlu” tezini öne sürüyor. Özellikle Ege Bölgesi’nde deniz kıyısındaki sert yamaçlarda kızılçam ormanlık alanlarındaki yangınlar farklı bölgelerde sürerken hükümet yetkilileri, ana muhalefet partisi CHP’yi sorumlu gösteren açıklamalar yapıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak “Yerleşim bölgelerindeki yangın vesairelerin sorumluluğu kimin? O da oradaki büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır” ifadesini kullandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yerleşim yerlerinden belediyelerin sorumlu olduğunu sıkça belirterek, belediyeleri işaret ediyor.

CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de bu tartışmalara katıldı ve “Cumhurbaşkanı’nın yangın konusunda bizi suçlamasından çok üzgünüm. Yangın şehirlerden ormana sıçrasa biz suçlanabilirdik. Ama yangın ormandan yerleşimlere sıçrıyor. Orman bizim sorumluluğumuzda değil, ama gene de çalışıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Türkiye’ye destek verilmesi yönünde çağrı yapanları eleştirmesinin ardından sosyal medyada orman yangınlarıyla ilgili ‘HelpTurkey’ etiketiyle yapılan ve suç unsuru teşkil ettiği iddia edilen paylaşımlara ilişkin resen soruşturma başlattı.

VOA tarafından geçilen Yangın da Tartışmalar da Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yangın da Tartışmalar da Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yangın da Tartışmalar da Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.