Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek

Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek

ABONE OL
22:33 - 11/12/2023 22:33
Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Harvard Üniversitesi’nde görev yapan yüzlerce profesör, geçen hafta kampüste Yahudi düşmanlığını önlemeyle ilgili ABD Kongresi’nde verdiği ifade sonrasında eleştirilere maruz kalan Rektör Claudine Gay’in siyasi baskılara boyun eğilerek görevden alınmaması için yazılan dilekçeye imza attı.

En az 570 profesörün imzaladığı kısa dilekçe metni, Pazar akşamı 13 üyeli Harvard Corporation’a gönderildi. Rektör Claudine Gay’i görevden alma yetkisi, Harvard Corporation’a ait. Başka profesörler de dilekçeye imza atmak istediklerinin işaretini verdi.

Cumartesi günü Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill’in istifa etmesi sonrasında haftasonunda Harvard Rektörü Gay üzerindeki baskılar da artmıştı.

Gay ve Magill’le beraber Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde üniversite kampüslerinde yükselen Yahudi düşmanlığıyla ilgili oturumda ifade vermişti.

Gay, Magill ve Kornbluth, Cumhuriyetçi Partili Kongre Üyesi Elise Stefanik’in, kampüslerde Yahudiler’e soykırım çağrısı yapılmasının üniversitelerin zorbalık ve tacizle ilgili davranış kurallarını ihlal edip etmediğiyle ilgili sorusuna net “evet” ya da “hayır” yanıtı vermemişti. Üç rektör de bu çağrıları ifade özgürlüğünün korunması ilkesiyle dengelemek durumunda olduklarını söylemişti.

70’den fazla Kongre üyesi, rektörlerin oturumda verdikleri ifadelerin kendilerini tahmin etmediğini gerekçesiyle Harvard, Pennsylvania Üniversitesi ve MIT’nin yönetim kurullarının rektörleri görevden almaları için kaleme alınan mektuba imza atmıştı.

Yönetim kuruluna gönderilen dilekçenin yazarlarından Harvard Üniversitesi tarih profesörü Allison Frank Johnson, Rektör Claudine Gay’in görevden alınması için yapılan çağrıların siyasi güdümlü olduğunu kaydetti.

Profesör Frank Johnson, “Birçok kişinin Gay’in bir akademisyen, meslektaş ve yönetici olarak üniversite içinde kendisiyle bazen fikir ayrılığına düşenler dahil ne kadar çok destek aldığını bilmediği izlenimine kapılıyorum. Kendisini siyasi bir şov nedeniyle kaybetmek istemiyoruz” dedi.

Dilekçe metninin içeriği ve kullanılan üslupla ilgili ayrıntı vermeyen Frank Johnson, dilekçede Harvard Corporation’dan “rektörün görevden alınmasıyla ilgili baskılar dahil siyasi baskıya boyun eğmemesinin istendiğini” belirtti.

Yahudi öğrenciler, aileleri ve Yahudi mezunlar, üniversiteleri, Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail baskınından ve İsrail’in misilleme olarak Gazze’ye askeri harekat başlatmasından sonra kampüslerde patlak veren Filistin yanlısı gösterilerde sarfedilen Yahudi karşıtı söylemleri hoşgörüyle karşılamakla suçluyor.

VOA tarafından geçilen Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle eleştirilen Harvard rektörüne fakülte üyelerinden destek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.