Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı

Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı

ABONE OL
13:32 - 15/03/2024 13:32
Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu Demokrat Parti Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Gazze Şeridi’nde devam eden savaş nedeniyle Başbakan Benyamin Netanyahu’yu sert bir dille eleştirerek, İsrail’de seçim yapılması çağrısında bulundu.

Senato Çoğunluk Lideri görevini üstlenen ilk New Yorklu ve ilk Yahudi olan Schumer dün Senato’da yaptığı konuşmada, “Bir demokrasi olarak İsrail’in kendi liderlerini seçme hakkı vardır ve bırakalım taşlar yerine otursun. Ancak önemli olan İsrailliler’e bir seçenek sunulmasıdır. İsrail’in geleceği konusunda 7 Ekim’den sonra yeni bir tartışma yapılmalı. Bence bu en iyi şekilde bir seçim yapılarak gerçekleştirilebilir” dedi.

Schumer, İsrail’in iki devletli çözümü reddetmesinin “büyük bir hata” olacağını söyleyerek, İsrail-Gazze çatışmasında müzakerecileri ateşkesi sağlamak, rehineleri serbest bırakmak ve Gazze’ye yardım ulaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırdı.

“Netanyahu yolunu kaybetti”

Yaklaşık 45 dakika süren konuşmasında Schumer, Netanyahu’yu uzun yıllardır tanıdığını, birçok konuda aynı görüşü paylaşmasalar dahi Netanyahu’nun verdiği mücadeleye saygı duyduğunu söyledi, “Ancak bununla birlikte Başbakan Netanyahu’nun yolunu kaybettiğine de inanıyorum” diye ekledi.

Hamas’ı destekleyen Filistinliler’i de eleştiren Schumer, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın da kenara çekilmesi gerektiğini söyledi.

Schumer, “Gelecekte herhangi bir barış umudu olabilmesi için Abbas’ın istifa etmesi ve yerine Yahudi devleti ile barışa ulaşmak için çalışacak yeni nesil Filistinli liderlerin geçmesi gerekiyor” dedi.

Schumer ve aralarında Başkan Joe Biden’ın da bulunduğu Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri, Washington’un İsrail’e verdiği koşulsuz destek nedeniyle parti içinden yoğun eleştirilere maruz kalıyor.

Senato’da Chuck Schumer’den sonra söz alan Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell ise, Netanyahu’yu savundu.

McConnell, “Demokrasimize yabancıların müdahale etmesinden rahatsız olan Amerikalılar’ın, İsrail’in demokratik yollarla seçilmiş liderinin görevden alınması çağrısında bulunması ikiyüzlülüktür. Bu daha önce görülmemiş bir şeydir” dedi.

Beyaz Saray’dan açıklama, Likud’dan tepki

Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Schumer’in Beyaz Saray’a konuşmayla ilgili önceden bilgi verdiğini, ancak herhangi bir onay verilmediğini veya herhangi bir düzenleme yapılmadığını söyledi.

Kirby gazetecilere verdiği demeçte, “Bu sözleri söyleme ve Senato kürsüsünde ne söyleyeceğine kendisinin karar verme hakkına tamamen saygı duyuyoruz” dedi.

“Washington’un İsrail’in savaştan sonra seçimlere gitmesi gerektiğini düşünüp düşünmediği” sorulduğunda ise Kirby, “Bu İsraillilere kalmış bir şey” yanıtını verdi.

İsrail başbakanlığından bir sözcü Schumer’in açıklamalarına ilişkin “şimdilik yorum yok” derken, Netanyahu’nun partisi Likud ise “İsrail’in bir muz cumhuriyeti olmadığı ve Netanyahu’nun politikasının geniş bir halk desteğine sahip olduğu” açıklamasında bulundu.

Likud’dan yapılan açıklamada, “Schumer’in sözlerinin aksine İsrail halkı Hamas’a karşı topyekûn bir zaferi desteklemekte, bir Filistin terör devleti kurulmasına yönelik her türlü uluslararası dayatmayı reddetmekte ve Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye geri dönmesine karşı çıkmaktadır” denildi.

İsrail sınırını aşan Hamas’ın, 7 Ekim’deki saldırılarında 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik misilleme saldırılarında ise, Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 31 bin 184 Filistinli öldü, 72 bin 889’u ise yaralandı.

VOA tarafından geçilen Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yahudi ABD Senatörü Schumer, Netanyahu’yu değiştirmek için İsrail’e seçim çağrısı yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.