Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı

Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı

ABONE OL
09:50 - 05/04/2024 09:50
Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapılan büyükelçi atamalarına ilişkin kararlar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğine Sedat Önal atandı.

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciğine ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız getirildi.

Resmi Gazete’de yar alan diğer büyükelçi atamaları ise şöyle:

Gine Büyükelçiliği’ne Rifat Cem Örnekol, Şili Büyükelçiliği’ne Ahmet İhsan Kızıltan, Vietnam Büyükelçiliği’ne Korhan Kemik, Guetamala Büyükelçiliği’ne Beliz Celasin Rende, Bulgaristan Büyükelçiliği’ne Sait Uyanık, Kosta Rika Büyükelçiliği’ne Naciye Gökçen Kaya, Sri Lanka Büyükelçiliği’ne Semih Lütfü Turgut ve Ekvator Ginesi Büyükelçiliği’ne Ahmet Ergin.

Önal’ın 35 yıllık diplomasi kariyeri

Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevine 1989’un Aralık ayında aday meslek memuru olarak başladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine göre Önal, ilk yurtdışı görevini 1991 ile 1993 yılları arasında Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçiliğinde üçüncü katip olarak yaptı.

Önal, Ekim 1993 ile Ocak 1997 arasında Münster Başkonsolosluğu’nda muavin konsolos olarak görevlendirildi.

Önal’ın ilk ABD görevi 1998 ile 2002 yılları arasında New York Başkonsolosluğu’ndaki konsolos yardımcılığı ve konsolosluk görevleriydi.

2002 ile 2005 yılları arasında Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği’nde müsteşar olarak görev yapan Önal, sonrasında Viyana Başkonsolosu olarak görev yaptı. Önal, Temmuz 2012 ve Kasım 2016 arasında Türkiye’nin Amman Büyükelçisi olarak görevini yürüttü.

Meslek hayatı sürecinde merkezde bazı daire başkanlıklarında çeşitli görevlerde de bulunan Önal, 2018 ile 2023 yılları arasında Bakan Yardımcılığı görevini üstlendi.

Önal, Şubat 2023’ten bu yana Türkiye’nin New York’taki BM Daimi Temsilcisi’ydi.

Ahmet Yıldız milletvekilliği de yapmıştı

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi olması beklenen Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız ise Aralık 1988’de Dışişleri Bakanlığı’nda aday meslek memuru olarak göreve başladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine göre Yıldız, 2000 ile 2008 yılları arasında Şam, Riyad ve Cidde’deki temsilciliklerde çeşitli görevlerde bulundu.

Aralık 2009’da Musul Başkonsolosu olarak atanan Yıldız, Kasım 2011 ile Temmuz 2014 arasında Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi olarak görevlendirildi.

Yıldız, Temmuz 2014’te Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanlığı, Eylül 2014’te ise Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı oldu.

2016’da Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanan Yıldız, Nisan 2018’e kadar bu görevi sürdürdü.

2018’de AK Parti milletvekilliğine seçilen Yıldız, o dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanlığıyla NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesiydi.

Yıldız, 22 Haziran 2023’te tekrar Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görevlendirilmişti.

VOA tarafından geçilen Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Washington Büyükelçiliği’ne Önal, BM Daimi Temsilciliği’ne ise Yıldız resmen atandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.