Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor

Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor

ABONE OL
09:07 - 17/07/2022 09:07
Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kolombiya’da Norte Santander eyaletindeki Göçmen Dairesi, bu yıl içinde yaklaşık 650 Venezuelalı çocuğun yanında herhangi bir ebeveyni olmadan sınırı yasadışı yollardan geçtiğini ve bu çocukların bir pasaporta ya da nüfus cüzdanına sahip olmadığını bildiriyor.

Bugün Kolombiya’da bulunan bin 200 Venezuelalı göçmen çocuğun ailelerini bulmak için bir internet sitesi bile mevcut. Bu çocukların yüzde 45’inin 14 yaşından küçük olduğu kaydediliyor.

Venezuela’da çocuk haklarını savunan REDHNNA’dan Leonardo Rodriguez’e göre, 2015 yılından bu yana ağırlaşan ekonomik krizden dolayı ebeveynlerinin tüm çabalarına rağmen günde 3 öğün beslenebilmek, okul masraflarını karşılayabilmek gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelen çocuklar çareyi yurt dışına gitmekte buluyor

VOA Türkçe’ye konuşan Rodriguez özellikle ağır yoksulluk koşullarında yaşayan kız ve erkek çocukların uyuşturucudan organ ticaretine kadar yasadışı faaliyetlerde bulunan örgütlerin hedefinde olduğunu söylüyor.

Rodriguez, “Venezuelalı göçmen çocuklar sadece Kolombiya’da değil Ekvador ve Peru’da da mevcut ve tespit edilenler devlet koruması altına alınıyor ancak bu rakam oldukça sınırlı. Kolombiyalı yetkililer bu hafta, Amerika’ya ulaşmak için kullanılan Darien Ormanı’nda 169’u 12 yaşından küçük olmak üzere 213 Venezuelalı çocuğun yakalandığını duyurdu.Bu çocukların hepsi ciddi risk altında” diyor.

Kriz mağduru çocuklar

World Vision International (WSI) adlı sivil toplum kuruluşunun geçen yıl yaptığı araştırma yaklaşık 8 milyon çocuktan 2,3 milyonunun günde iki veya daha az beslendiğini gösteriyor.

Ülkedeki sivil toplum örgütlerinin raporlarına göre okulunu terk eden çocukların sayısı 1,2 milyon ve bu çocukların çoğu geçimini sağlamak için kayıt dışı ekonomide faaliyet gösteriyor. Cecodap adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmalarına göre de, çalışan çocukların yüzde 26’sı ev işlerine gidiyor, yüzde 19’u sokakta çeşitli ürünler satıyor, yüzde 28’i dilencilik yapıyor. Rapordaki çarpıcı ayrıntılardan biri de çalışan çocukların yüzde 15’inin uyuşturucu satışı yapıyor olması.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 2015 yılından bu yana ülkesini terk eden 6 milyonun üzerindeki Venezuelalı’nın yüzde 40’ını çocuklar oluşturuyor Ebeveynleri tarafından yakın akrabalarına bırakılan çocuk sayısının 943 bin 117 olarak hesaplanıyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’yı Tek Başına Terkeden Çocuk Sayısı Artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.