Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı

Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı

ABONE OL
22:31 - 28/10/2023 22:31
Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da muhalefetle iktidarın başta gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri olmak üzere belirli başlıklarda anlaşmasının ardından ABD’nin Venezuela’nın petrol ticaretine uyguladığı yaptırımları geçici olarak kaldırması, Hamas-İsrail çatışmalarıyla artan petrol fiyatları ve arz endişelerinde düşüşe yol açarak olumlu bir etki yaratsa da bu gelişmeden olumsuz etkilenen ülkeler de bulunuyor.

Çıkardığı ham petrolü, uygulanan uluslararası yaptırımlardan dolayı satmakta zorlandığı için fiyat kırmak zorunda kalan Venezuela’nın en önemli petrol alıcısı konumunda olan Çin’in, Venezuela petrolüne uluslararası piyasa değerinden yüzde 15 ila 30 daha az ödediği biliniyor.

Gerçek zamanlı veri takip sistemi Vortexa ve Kypler’e göre Çin yılın ilk 9 ayında Venezuela’dan günlük ortalama 430 bin varil ham petrol ithal ederek, bu dönemde Venezuela petrolüne piyasa değerinden en az 1,2 milyar dolar daha az ödedi. Bu rakam Çin’in bu yıl petrole yaptırım uygulanan ülkelerden daha ucuza alarak yaptığı tasarrufun yaklaşık yüzde 12’sine tekabül ediyor.

“Varil başına en az 10 dolar daha az ödüyordu”

World Energy Trade verilerine göre Çin, Venezuela’daki ağır petrolle aynı sınıfta değerlendirilebilecek Kolombiya petrolüyle kıyaslandığında, ham petrolü Venezuela’dan temin ederek petrole varil başına ortalama 10 dolar daha ucuza ithal etti.

Uluslararası ilişkiler uzmanları Çin’in Venezuela ham petrolünü ülkesindeki küçük ve bağımsız rafinerilere vererek işlettiği, ayrıca Venezuela’nın borcunu petrol karşılığı tahsis ettiğini kaydediyor.

Venezuela ve Çin arasında ciddi bir petrol ticareti söz konusu

Yeraltında 300 milyar varilin üzerinde rezervle dünyanın en fazla petrol kaynaklarına sahip olan Venezuela’da, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ikincil kaynaklarına göre Eylül ayında günlük 733 bin varil petrol üretildi.

Venezuelalı enerji uzmanı ekonomist Graciela Urdaneta’ya göre yaptırımların kaldırılmasının petrol üretime ve büyümeye de olumlu yansıması bekleniyor. VOA Türkçe’ye konuşan Urdaneta “Önümüzdeki 6 ay içinde petrol üretimi günlük 200 bin varil artırılabilir ancak üretimin günde 3 milyon varil civarı olan 2013 seviyesini yeniden yakalayabilmesi için 5 ila 10 yıl gerekiyor” diye kaydetti.

VOA tarafından geçilen Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’ya petrol yaptırımının kaldırılması Çin’e yaramadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.