Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı

Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı

ABONE OL
23:22 - 31/07/2022 23:22
Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yılın ilk yarısında Türkiye’ye ihracatını 3,8 katına çıkaran Venezuela’da petrol fiyatlarının artması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve yaptırımların hafifletilmesi gibi etkenler ihracat gelirlerinin artmasına yol açıyor.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye ihracatını bir önceki yıla nazaran 3,8 kat arttırarak 462 milyon dolara çıkaran Venezuela için Türkiye en önemli ticari ortaklardan biri. Nisan ayı sonunda Venezuela’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Güney Amerika ülkesinin en önemli ihracat ortağının Türkiye olduğunu söylemişti

Venezuela’nın Türkiye’ye ihracatının neredeyse yüzde 85’ini demir ve çelik başlığı altındaki hurda ticareti oluşturuyor. Diğer önemli kalemler arasında mineral yağ ve yakıtlar; organik kimyasal ürünler, alüminyum ve alüminyumdan eşyalar yer alıyor.

2020 yılında iki ülke arasında ticareti kolaylaştırmak için yapılan, gıdadan inşaat malzemelerine, tarım ürünlerinden canlı hayvana kadar binlerce ürüne kısmen ya da tamamen vergi avantajı sağlayan anlaşma öncesi Ocak-Haziran döneminde Türkiye’ye ihracatı 19,2 milyon dolar olan Venezuela’da bu miktar geçtiğimiz yıl 180 milyon dolara ulaşmıştı.

Haziran sonu itibarıyla bu yıl Türkiye’den toplamda 155,1 milyon dolarlık ithalat yapan Venezuela, Türkiye ile yaptığı ticarette 300 milyon doların üzerinde dış ticaret fazlası veriyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 1,5 milyar dolara, en kısa zamanda da 3 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

“Petrol dışı ihracat yüzde 40 arttı”

Venezuela İhracatçılar Derneği (AVEX) verilerine göre petrol dışı ihracat yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. Venezuela’nın ihraç ettiği ürünler arasında devlet kontrolunda olan alüminyum, demir ve metanolun dışında özel sektör tarafından yapılan ihracatta rom, oto yedek parçası, ağaç, plastik, kakao, kahve ve deniz ürünleri gibi ürünler yer alıyor.

Tamamen devlet kontrolunda olan petrol, hurda ve altın ihracatının dahil edilmediği AVEX verilerine göre 2020 yılında 1,45 milyar dolar civarında olan ihracat geliri geçen yıl 2 milyar doları aştı ve bu yıl da bu miktarın 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

AVEX başkanı Ramon Goyo’ya göre ihracatın artmasındaki en temel nedenlerden biri ihraç kalemlerindeki çeşitliliğin artması. Ekonomisi tamamen petrole dayalı olan ülkede özellikle yengeç, karides ve taze balık gibi deniz ürünleri ihracatındaki artış dikkat çekiyor. Örneğin Venezuela’nın Amerika’ya ihraç edilen başlıca ürünün yengeç olduğunu kaydeden Goyo, geçen yıl 30 bin tonun üzerinde karides ihracatı yapıldığına dikkat çekiyor.

Petrol geliri de artıyor

Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre yılın ilk yarısında yüzde 12,3 büyümenin kaydedildiği petrol ülkesinde, Ukrayna kriziyle birlikte artan petrol fiyatlarının da etkisiyle petrol gelirleri ilk beş ayda yüzde 69 artarak 6,1 milyar doları aştı.

Tanker Trackers verilerine göre geçen ay günde 487 bin varil petrol ihraç eden Venezuela’nın geçen yıl 7 milyar dolar civarı olan petrol gelirinin yıl sonu itibarıyla 13 ile 17 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’nın Türkiye’ye İhracatı 3,8 Katına Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.