Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi

Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi

ABONE OL
14:24 - 08/03/2024 14:24
Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Petrol ticaretine uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletildiği Venezuela, geçen yıl ABD’ye toplam 48 milyon 742 bin varil petrol ihracatı yaptı.

Kasım 2022’de, ABD’li enerji şirketi Chevron’a, Venezuela’daki faaliyetlerine kaldığı yerden kısmen devam etmesi izniyle başlayan ve Ekim 2023’te muhalefetle iktidarın belirli konularda uzlaşmaya varmasıyla uluslararası yaptırımların daha da hafifletildiği Venezuela, geçen yıl ABD’ye günde ortalama 133 bin 539 varil ham petrol ihraç etti.

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan verilere göre Venezuela, ABD’ye 2023’te toplam 48 milyon 742 bin varil petrol ihraç etti.

2019’da dönemin ABD Başkanı Donald Trump, iktidardaki Nicolas Maduro hükümeti üzerindeki baskıları arttırmak için, Venezuela’nın petrol ticaretine uygulanan yaptırımları sıkılaştırmıştı. İhracat gelirinin neredeyse hepsi petrol ihracatına dayanan Güney Amerika ülkesi, 42 ay boyunca ABD’ye petrol ihracatı yapamamış, bu durum ülkede mevcut sosyo-ekonomik sorunların derinleşmesine yol açmıştı.

Geçen yıl, enflasyonun bir önceki yıla kıyasla yüzde 44 gerilediği Venezuela’da, makroekonomik düzeyde yaşanan bu iyileşmedeki en önemli paylardan biri, tarihsel olarak en önemli petrol alıcısı ABD’ye yeniden petrol ihracatına başlaması.

EIA verilerine göre geçen yıl ABD’ye yaptığı petrol ihracatı, her ne kadar 2018’deki miktardan yüzde 73,74 daha az olsa da Venezuela, dünyanın en çok büyük petrol alıcılarından olan ABD’ye, geçen yıl en çok petrol ihracatı yapan sekiz ülke arasına girdi.

2024 ortalaması günlük 146 bin varilin üzerine çıktı

Reuters verilerine göre Venezuela’nın ABD’ye günlük petrol ihracatı Ocak ayında 107 bin varilken, bu miktar Şubat ayında 184 bin varile ulaştı. Geçen yıl bu rakamlar yılın ilk ayında 40 bin varilken, ikinci ayındaysa 58 bin varil olarak kaydedilmişti.

Venezuela Petrolcüler Odası (CPV) raporlarında, ülkenin Ocak ve Şubat aylarında yaptığı toplam petrol ihracatının yaklaşık 1,3 milyon varil olduğu, en önemli ihracatın da Asya pazarına yapıldığı kaydediliyor.

Ekonomik veriler iyileşiyor ancak yaptırımlar yine gündemde

Ülkedeki ekonomik durumu takip eden sivil toplum örgütü Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre, Şubat ayı enflasyonu yüzde -0,5; yıllık enflasyon ise yüzde 85. Buna göre aylık enflasyon uzun yıllar sonra ilk defa eksiye düştü. Ancak yaptırımların yeniden gündemde olması ekonomik toparlanma sürecini olumsuz etkileyebilir.

Venezuela’da 28 Temmuz’da yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde, muhalefetin ortak adayı Maria Corina’ya siyasi yasak getirilmesinin ardından, petrol yaptırımlarının 18 Nisan’dan itibaren yeniden hayata geçirilmesi gündemde.

VOA tarafından geçilen Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’dan ABD’ye 2023’te günde 133 bin varil ham petrol ihraç edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.