Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü

Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü

ABONE OL
22:38 - 23/08/2022 22:38
Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Venezuela Şiddet İzleme Örgütü (OVV) adlı sivil toplum kuruluşunun açıkladığı rapora göre Güney Amerika ülkesinde yılın ilk yarısında 330’u güvenlik güçleri eliyle olmak üzere toplamda 950 kişi öldürüldü.

OVV uzmanları cinayet sayılarının resmi olarak açıklanmamasından dolayı sivil toplum örgütlerinin öldürme ve şiddet olaylarını takip edebilmek için yerel ve ulusal basına yansıyan vakaları kayıt altına aldıklarını; basına yansımayan cinayetler de hesaba katıldığında gerçek rakamın raporun çok üzerinde olduğunu belirtiyor.

Toplum Tarafından Bilinen Suçlar adlı raporda yılın ilk yarısında 2 bin 493 kişi arasında çıkan kavgadan 620’si kasten adam öldürmeyle sonuçlandı. Rapora göre ölüm nedenleri arasında soygun ve aile arasında ya da özel ilişkilerdeki çatışmalar ilk sırada yer alıyor. Cinayetlerin işlendiği alanlarsa daha çok açık kamusal alanlar ve evler.

İnsan hakları uzmanlarına göre Venezuela’da dikkat çeken verilerden biri de güvenlik güçleri eliyle yaşanan ölüm oranının yüksek olması. Son beş yılda en az 24 bin 907 kişinin asker veya polis silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdiği ülkede, tüm ölüm vakalarının yüzde 27,94’ünün faillerinin resmi görevliler olması endişe verici olarak değerlendiriliyor.

Raporda dikkat çeken verilerden biri de şiddet mağduru her üç kişiden birinin 18 yaşından küçük kız çocuğu olması. Kadın örgütler tarafından ilk yarısında 111 kadının erkek eliyle yaşamını yitirdiği kaydediliyor.

Cinayet sayısı geçen yıl Türkiye’nin 5 katıydı

Geçen yıl 11 bin 81 kişinin öldürüldüğü Venezuela, OVV verilerine göre 2020 yılında her 100 bin kişiden 46,6 öldürme oranıyla dünyanın en tehlikeli ülkesi olmuştu.

Umut Vakfı verilerine göre geçen yıl 2 bin 145 cinayet işlenen Türkiye ile kıyaslandığında, nüfusu Türkiye’nin yaklaşık üçte biri olmasına rağmen cinayet vakalarının Türkiye’nin beş katından daha fazla olduğu Venezuela’da, uzmanlar şiddetin yapısal ve çok boyutlu bir sorun olduğunu belirtiliyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı ancak adını vermek istemeyen üst düzey bir emniyet mensubu Venezuela’daki cinayet sayısının ülkedeki ağır ekonomik, sosyal ve siyasi krize rağmen son beş yıldır düştüğünü; 2017 yılında 26 bini aşan cinayet vakasının bu yılın ilk yarısında üç haneli rakamlara düşürülmesinin ciddi bir başarı olduğunu iddia ediyor.

Emniyet yetkilisi cinayet sayısının azalmasındaki en önemli nedenler arasında çetelere karşı yürütülen mücadelenin, zaman zaman yasaların dışına çıkarak da olsa sertleştirilerek çetelerin hakimiyetindeki bölgelerde yeniden kontrol sağlanmasını ve idol olarak bilinen bazı suç örgütü liderlerinin yakalanması ya da etkisiz hale getirilmesini gösteriyor.

VOA Türkçe’ye konuşan yetkili, “Krizle birlikte küçük suç çetelerinin de hırsızlık, gasp gibi işlerden para kazanamaz hale gelmesiyle, suça bulaşan birçok unsurun başka ülkelere göç etmesi, son dönemlerde kaydedilen sosyoekonomik koşullardaki kısmi iyileşme gibi etkenler şiddet ve suç vakalarının azalmasındaki diğer önemli etkenler arasında” diyor.

Uzmanlara göre Venezuela’daki şiddetin başlıca nedenleri arasında şiddetle mücadele için gerekli kamusal politikaların hayata geçirilememesi, yargı sisteminin işleyişindeki aksaklıklar, rüşvet ve yolsuzluk, organize suç örgütlerinin etkinliği, yaygın uyuşturucu kullanımı ve silaha erişimin kolay olması, şiddet kültürünün içselleştirilmesi, insan hakları konusunda halkın ve güvenlik güçlerinin yeteri kadar bilinçlendirilmemesi gibi sebepler yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da Yılın İlk Yarısında 950 Kişi Öldürüldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.