Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı

Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı

ABONE OL
22:02 - 24/11/2023 22:02
Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela yeraltında yaklaşık 300 milyar petrol rezervi ile dünyada en çok petrol rezervine sahip ülke olmasına rağmen ülkedeki ekonomik, sosyal, siyasi ve idari sorunlardan dolayı petrol üretimi, kapasitesinin oldukça altında. On yıl önce günde yaklaşık 3 milyon varil petrol üreten Venezuela’da geçen yıl bu rakam 716 bin varil olarak kayıtlara geçti.

Son 48 ayda petrol üretimi

Petrol üretiminin devlet denetiminde olduğu ülkede, Petrol Bakan Yardımcısı Erick Perez, petrol üretiminin Kasım ayında günlük 850 bin varile ulaştığını bildirdi. Petrol üretimde kaydedilen bu artıştaki faktörlerin başında, ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı uluslararası yaptırımları hafifletmesi geliyor.

Venezuela Petrolcüler Odası (CPV) yöneticilerinden Alexis Medina “Yaptırımların hafifletilmesinin ülke ekonomisine etkisi çok olumlu. Bu durum, petrol sektörüyle ilişkili tüm firmaların kapasitesini arttırmasına yol açacak. Venezuela’nın muazzam bir yeraltı zenginliği var ve biz de Venezuelalı şirketler olarak bu durumdan nasıl istifade edebileceğimize bakacağız” diye konuştu.

“Petrol üretimini arttırmak bugünden yarına yapılabilecek bir şey değil ”

VOA Türkçe’ye konuşan eski Petrol Bakan Yardımcısı German Marquez ise yaptırımların hafifletilmesinin, Venezuela’nın enerji tedarikindeki önemini ve potansiyelini gösterdiğini ancak Güney Amerika ülkesinin üretim miktarını arttırarak küresel enerji pazarında yeniden etkili aktörlerden biri olabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor.

Eski-petrol bakan yardımcısı German-Marquez

Venezuela petrolünün tarihsel olarak en önemli ithalatçısının ABD olduğuna da dikkat çeken Marquez’e göre petrol üretimi daha hızlı artabilir ancak bunun önündeki en önemli faktörlerden biri, petrol üretimi için tahsis edilen izinlerin, hükümetin verdiği taahhütlerin yerine getirilip getirilmemesi koşuluna bağlı olarak her 6 ayda bir yenileniyor olması.

Marquez, “Bu durum, üretimini arttırmak için gereken finansmanın bulunmasını zorlaştırıyor. Üretimin artması bir süreç. Günde 1 milyon varile çıkabilmek gelecek yıl ortasını bulabilir. Venezuela’daki petrol üretimindeki artış son bir yılda günde 300 bin varilin üzerinde. Doğru bir üretim planlaması, yeterli finansmanla ve anlaşmalarla 2025 ortasında günlük 1,5 milyon varil petrol üretebilir hale geliriz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da petrol üretimi günlük 850 bin varile ulaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.