Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor

Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor

ABONE OL
22:45 - 26/03/2024 22:45
Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da ana muhalefet cephesi olan Demokratik Birlik Platformu (PUD), 28 Temmuz’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için belirledikleri ortak aday Corina Yoris’in Ulusal Seçim Konseyi (CNE) sistemine aday olarak başvurusunun yapılamadığını duyurdu.

Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan platform, “(Cumhurbaşkanı) Nicolas Maduro, PUD’un adayının kaydına izin vermedi. 21 Mart sabah 06.00’dan bu yana düzenli olarak ortak adayımızı CNE sisteminde kaydetmeye çalıştık ancak bu mümkün olmadı. Başvuru tarihinin uzatılmasını talep ediyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Ciddi sosyoekonomik ve siyasi krizlerin yaşandığı Güney Amerika ülkesinde, geçtiğimiz Ekim ayında yapılan ön seçimleri, muhaliflerin yüzde 92’sinin oyunu alarak kazanan Vente Venezuela Partisi Başkanı Maria Machado’ya da siyasi yasak getirilmişti.

ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlara, kendini geçici cumhurbaşkanı olarak atayan muhalif lider Juan Guaido’ya ve şiddet içeren sokak gösterilerine destek vermek gibi gerekçelerle adaylığı engellenen Machado, geçtiğimiz günlerde, hakkında herhangi bir idari yaptırım ya da siyasi yasak bulunmayan Corina Yoris’ın aday olacağını açıklamıştı.

Muhalefetin yeni adayı Yoris, Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında “CNE sistemine kayıt yaparken yaşadığım sorunların çözüme kavuşturulması için elimizdeki tüm imkânları seferber ettik ama mümkün olmadı” diye konuştu.

Maduro’dan suikast iddiası

Seçimlerde yine aday olan Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ise Pazartesi günü, destekçilerinden oluşan bir karavanla CNE binasına giderek başkanlık için aday kaydını sorunsuz bir şekilde yaptı.

İktidar partisinin aday belirlemek için yaptığı ön seçimlerde 5 milyona yakın üyenin kendisine oy verdiğini belirten Maduro, “Bu hiç beklemediğim bir ödül oldu ve bu bana halk için çalışmaya devam etme enerjisi veriyor” diye konuştu.

Maduro konuşması sırasında silahlı iki kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını, kendisine suikast düzenlemek isteyen şüphelilerin Vente Venezuela Partisi’nden olduğunu iddia etti.

Vente Venezuela ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ülkenin demokratik değişim talebini üstlenen partimize karşı bu suçlamalar, seçim öncesi partimize ve üyelerimize yönelik baskı ve tutuklamaları arttırmak ve meşrulaştırmak için yapılan bir hamledir” ifadesini kullandı.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da muhalif ittifakın ikinci adayı da başkanlık seçimlerine katılamıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.