Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak

Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak

ABONE OL
01:12 - 29/01/2024 01:12
Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezueka’da geçen yıl Ekim ayında yapılan ön seçimlerde, muhalif oyların yüzde 90’ından fazlasını alarak, iktidardaki Nicolas Maduro’ya karşı muhalefetin ortak adayı olarak seçilen Maria Corina’ya ve Primero Justicia (Önce Adalet) partisi başkanı Henrique Capriles’e getirilen siyasi yasağın onaylanmasına tepkiler artıyor.

Anayasa Mahkemesi, Cuma günü, kararı “María Corina Machado Parisca isimli vatandaş 15 yıl süreyle kamu görevlerinden men edilmiştir” diye duyurdu.

Vente Venezuela adlı partinin başkanı Corina’ya getirilen siyasi yasağın gerekçeleri, muhalif liderin ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlara ve bir önceki başkanlık seçimlerinin meşru olmadığı gerekçesiyle kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido’ya ve şiddet olaylarına destek vermesi olarak gösteriliyor.

Venezuelalı muhaliflere göreyse kararın gerekçesi hukuki değil, siyasi. Muhalifler, kararın gerekçesinin Nicolas Maduro’nun, ön seçimlerde oyların yüzde 93,13’ünü alarak muhalefette birliği sağlamayı başaran Maria Corina ile yarışmaktan kaçınması olduğunu iddia ediyor ve yaşananları sandıktan çıkacak iradeye erken ve haksız bir müdahale olarak değerlendiriyor.

Siyasi yasakların kaldırılacağı taahhüt edilmişti

Siyasi kutuplaşmanın en üst düzeyde yaşandığı ülkelerden olan Venezuela’da hükümet ile muhalefetin, Norveç’in arabuluculuğu ve ABD’nin de desteğiyle Barbados’ta, bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerine dair seçme ve seçilme hakkı, seçimlere uluslararası gözlemcilerin katılması gibi başlıklarda uzlaşmaya varmasının ardından, ABD, Venezuela’nın petrol ve altın ticaretine uyguladığı yaptırımlarda hafifletmeye gitmişti.

Güvenlik Konseyi Direktörü Juan Gonzalez, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, yaptırımların 6 aylığına hafifletildiğini, Venezuela hükümetinin taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda izinlerin yenilenmeyeceğini kaydetmişti.

ABD yaptırım politikasını yeniden değerlendiriyor

Corina’dan sonra ülkedeki en önemli muhalif liderlerden olan Capriles’e siyasetten men kararı alınması kararına sadece ülkedeki muhalif parti ve sivil toplum örgütlerinden değil, uluslararası tepkiler de geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Miller sosyal medya hesabından “Anayasa Mahkemesi’nin Maria Corina ve Henrique Capriles’e siyasi yasaklarını onaması, adil bir başkanlık seçimini baltalamaktadır. Bu ve muhalefete ve sivil topluma yönelik uygulamalardan dolayı ABD, yaptırım politikalarını yeniden gözden geçirmektedir” mesajı attı.

Karara ABD’nin yanı sıra İngiltere, Arjantin, Ekvador, Uruguay ve Amerika kıtasındaki devletlerden oluşan Amerikan Devletleri Örgütü’nden (OAS) de tepki geldi.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak; ABD yaptırım politikasını gözden geçiriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak; ABD yaptırım politikasını gözden geçiriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da muhalefet adayına siyasi yasak; ABD yaptırım politikasını gözden geçiriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.