Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi

Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi

ABONE OL
21:15 - 09/05/2022 21:15
Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Venezuela Adli Bilimler Enstitüsü verilerine göre, Kolombiya’dan Avrupa’ya sevk edilen kokainin yüzde 51’i Venezuela limanlarından çıkıyor. Yılda 250 ton kokain sevkiyatı yapıldığı tahmin edilen Venezuela dünya kokain rotasının önemli merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Ancak son aylarda yapılan narkotik operasyonlarında endüstriyel ölçekte koka plantasyonlarının ve uyuşturucu laboratuvarlarının da bulunması, Venezuela’nın artık sadece bir geçiş noktası olmadığı iddialarını güçlendiriyor.

Merkezi Kolombiya’da bulunan InSight Crime adlı uluslararası kuruluşun Venezuela’da üç yıl boyunca yaptığı bir araştırma, Venezuela’nın Kolombiya, Peru ve Bolivya’dan sonra dünyada en çok kokain üreten ülke olabileceğini belirtiyor.

Organizasyon yetkililerinden Jeremy McDermott, Venezuela’da kokainin ham maddesi olan koka ekiminin Kolombiya ile karşılaştırıldığında hala emekleme aşamasında olsa da, özellikle sınır eyaletlerinde arttığını kaydediyor. McDermott, koka ekiminin yanı sıra uyuşturucu laboratuvarları, iniş pistleri ve uyuşturucu ticareti yapan suç örgütlerinin uluslararası sevkiyat yapılabilecek noktalarda yoğunlaşması gibi verilerin, Venezuela’da uyuşturucu üretimini arttırmak için gerekli alt yapı çalışmaları olarak yorumluyor.

McDermott, Venezuela’da 6 milyon kişiyi göçe zorlayan sosyoekonomik koşulların ve başta askerler olmak üzere rüşvete bulaşmış bürokrasinin uyuşturucu üretimi ve sevkiyatı için uygun bir zemin oluşturduğunu belirtiyor.

Venezuela narkotik ekipleri, geçen yıl ele geçirilen 51 tonun üzerinde uyuşturucunun son 10 yılın en yüksek rakamı olduğunu beyan etmişti.

Resmi makamlar, bu yılın ilk dört ayında da 50 laboratuvar, 11 yasadışı pist, kaçakçılıkta kullanılan 11 uçak, denizaltı ve 20 tona yakın kokain ele geçirildiğini kaydediyor.

Ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 81’i Zulia eyaletinde

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, yılda bin 120 tonla dünya kokain üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile sınır eyaletlerinden olan Zulia, koka üretimi için gerekli coğrafi ve iklim koşullarına sahip olmasının yanı sıra uyuşturucu sevkiyatı için de avantajlara sahip.

Bu yıl ele geçirilen 19,42 ton uyuşturucunun neredeyse yüzde 81’inin Zulia eyaletinde olması, üretimin ve sevkiyatın bu eyalette yoğunlaştığını gösteriyor. Zulia eyalet sınırlarında Karayipler Denizi ve Atlas Okyanusu’na geçişin sağlanabileceği Maracaibo Gölü’nün bulunması, Orta Amerika, Meksika ve Karayipler’deki ada ülkelerine havayoluyla uyuşturucu ticareti olanakları ve onlarca yasadışı pist alanına sahip olması, eyaletin uyuşturucu sevkiyatındaki önemini artıyor.

InSight Crime araştırmaları, Zulia ve Apure eyaletlerinde endüstriyel boyutlarda, Tachira ve Amazonas eyaletlerindeyse daha az miktarlarda koka üretimi yapıldığını ortaya koyuyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da İlk 4 Ayda 20 Ton Kokain Ele Geçirildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.