“Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor”

“Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor”

ABONE OL
16:57 - 18/03/2023 16:57
“Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela Kamu Harcamaları Gözlemevi’nin (OGP) yayınladığı araştırma, Güney Amerika ülkesinde 3 kişilik bir ailenin asgari koşullarda yaşamını idame ettirebilmesi için ayda 473,95 dolara ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

VOA Türkçe’ye konuşan OGP koordinatörü Sary Levy yıllık enflasyon oranının ulusal para Bolivar bazında yüzde 488; dolar bazındaysa yüzde 14,62 olduğuna, gıda fiyatlarındaki enflasyonunsa yüzde 550’yi bulduğuna dikkat çekiyor. Araştırmalar ülkedeki maaş ortalamasının ayda 118 dolara tekabül ettiğini gösteriyor.

Sary Levy

Araştırmaya göre üç kişinin yaşadığı bir hanede beslenmek için 229,60 dolar; elektrik, su, iletişim gibi temel hizmetler için 106,5 dolar; temizlik ve kişisel bakım ürünleri için 43,8 dolar ve ulaşım, eğlence gibi diğer harcamalar için de 94 dolar gerekiyor.

Kur artışından dolayı bugün 5 dolara kadar düşen asgari ücrete, en son 2022 Ocak ayında zam yapıldığına dikkat çeken Levy, “O tarihte 30 dolara denk gelen asgari ücret, ulusal para Bolivar’ın değer kaybetmesiyle bugün 5 dolara kadar düştü. Sorun yalnızca maaştan ibaret de değil. Eğitim ve sağlığa erişim ve güvenlik sorunları; elektrik, su, iletişim ve ulaşımda yaşanan kronik sorunlar gibi bir an önce çözülmesi gereken çok sayıda başlığın çözümü için köklü değişiklikler yapılması ve gelirin daha şeffaf ve adil bir şekilde paylaşılması gerekiyor” diyor.

“Hükümet bir makine gibi yoksulluk üretiyor”

Venezuela’da çalışanların yüzde 56’sı ayda 100 doların; yüzde 88,9’u ayda 300 doların altında bir maaşa sahip ancak ülkede yaşamını idame ettirmekte en çok zorlanan kesimler, maaşları devlet yardımlarıyla birlikte 10 ile 50 dolar arasında değişen kamu çalışanları ve emekliler. Ülkedeki emek örgütleri, yaşanan krizin faturasının çalışanlara çıkarıldığını, 10 yıl önce 251 dolara tekabül eden asgari ücretin bugün 5 dolara kadar düşmesinin de bunun somut bir göstergesi olduğunu savunuyor.

Venezuela Bağımsız Sendikal Birlik (ASI Venezuela) başkanı Marcela Leon, petrol ticaretine uygulanan uluslararası yaptırımların ihracat girdisini azalttığını ancak uygulanan maaş politikasından dolayı iktidarın adeta yoksulluk üreten bir makineye dönüştüğünü söylüyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Leon, geçtiğimiz ay hükümet yetkilileri, işverenler ve emek örgütleriyle asgari ücretlerin arttırılması için müzakereler yapıldığını ancak hükümetin bu yılki bütçesinde asgari ücrete ayda 4 dolar ayırdığını söylüyor.

Leon “Müzakere masasında emek örgütleri asgari ücretin 1 Mayıs’ta 200 dolara ve yıl sonuna kadar kademeli olarak 400 dolara çıkarılmasını talep etti ancak isteğimiz ne hükümet tarafından ne de asgari ücretin 50 ila 80 dolara çıkarılmasını öneren işverenler tarafından kabul edildi” dedi.

2015 yılından gündelik ihtiyaçlarını karşılayamadığı için 7 milyonun üzerinde kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Venezuela, aynı zamanda dünyada en düşük asgari ücrete sahip ülke konumunda.

VOA tarafından geçilen “Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Venezuela’da Geçinmek İçin En Az 4 Maaş Gerekiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.