Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin

Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin

ABONE OL
14:14 - 24/01/2024 14:14
Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Merkez bankası verilerine göre geçen yılı yüzde 189,8, bağımsız kurumlara göre yüzde 193 enflasyonla kapatan Venezuela’da yıllık enflasyon resmi verilere göre en az yüzde 44,2 geriledi.

Bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre ise enflasyon yüzde 112 oranında geriledi. 2023 enflasyonunu yüzde 193 hesaplayan OVF, 2022 enflasyonunun yüzde 305 olduğunu söylemişti.

Uzun süren ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerden dolayı ekonomisi son on yılda yaklaşık dörtte üç küçülen Venezuela, Trading Economics verilerine göre dünya enflasyon liginde ilk sıradaki yerini Arjantin’e bırakarak, Lübnan’ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, resmi rakamlara göre yüzde 64,77 enflasyon ile Venezuela’nın hemen ardında dördüncü sırada yer alıyor.

“Venezuela’da düşük döviz kuru enflasyonu kontrol altına almak için çok önemli”

Venezuela’da ekonomik ve finansal danışmanlık hizmeti veren EcoAnalitica’dan Luis Barcenas’a göre Venezuela’da enflasyonun gerilemesinde başlıca nedenleri, merkez bankasının kur artışını önlemek için piyasaya düzenli olarak ve yüksek miktarlarda dolar enjekte etmesi ve düşük tüketim.

VOA Türkçe’ye konuşan Barcenas “Hem temel tüketim maddelerinin tedariği hem de üretim için ithalata ihtiyaç duyan Venezuela’da düşük döviz kuru, fiyat istikrarını sağlamak ve dolayısıyla enflasyonu kontrol altına almak için oldukça önemli” dedi.

Barcenas, Venezuela Merkez Bankası’nın (BCV) döviz kurunu düşük tutmak için her hafta düzenli ve agresif bir şekilde piyasaya dolar sürdüğüne ve piyasadaki ulusal para Bolivar’ı mümkün olan en yüksek fiyattan satın aldığına dikkat çekti.

Luis Barcenas’a göre enflasyonun gerilemesine neden olan diğer etken ise sınırlı tüketim. Venezuelalılar’ın uzun süren yüksek enflasyon karşısında birikimlerinin ve aylık gelirlerinin azalmasına bağlı olarak satın alma gücünün düştüğünü belirten ekonomist, şirketlerin de satışlardaki düşüşü engellemek için kâr oranlarını sınırlamaları ve indirim kampanyaları düzenlemesinin, enflasyonun gerilemesinde etkili olduğunu kaydetti.

“Dolar enjekte etmenin ne kadar sürdürülebilir olduğu konusunda endişeler var”

Venezuela’da enflasyon gerilemesine rağmen ulusal paraya güvenin artmadığına dikkat çeken uzman, döviz kurundaki artışı önlemek için, petrolden elde edilen doları piyasaya düzenli bir şekilde enjekte etmenin sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişelerin olduğunu ve çok sayıda uzmanın bu yöntemi oldukça kırılgan bulduğunu söyledi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro geçen yıl yüzde 5 büyüyen Venezuela ekonomisinin bu yıl yüzde 8 büyüyeceğini beklediklerini söylese de Birleşmiş Milletler’e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) bu oranın yüzde 2,7 olacağını tahmin ediyor.

Venezuela’da enflasyonun düşmesinin nedenleri arasında, devlet denetimindeki petrol ve altın ticaretine uluslararası yaptırımların hafifletilmesi ve bu nedenle girdilerinin artması da yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da enflasyon yüzde 44 geriledi; dünya enflasyon liginin yeni lideri Arjantin haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.