“Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor”

“Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor”

ABONE OL
19:33 - 17/03/2024 19:33
“Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

23 eyaletli Venezuela’nın 22 eyaletinde hemen her gün 1 ila 13 saat süren ve ekonomiden sağlık hizmetlerine, ulaşımdan iletişime kadar her alanı doğrudan etkileyen elektrik ve su kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Günde 2 ile 4 kez 3-4 saat süren elektrik kesintilerinin yaşandığı Tachira’da, eyalet sakinlerinin kaygı, stres ve depresyon sorunlarından dolayı psikolojik destek talebinin yüzde 400 arttığı bildiriliyor.

Venezuelalı psikiyatrist Carlos Tineo, devlet denetiminde olan temel hizmetlerde yaşanan kronik kesintilerin, kişilerin sadece fiziki değil akıl sağlığını da olumsuz etkilediğini, son yıllarda artan psikolojik destek taleplerinin bu durumun en somut göstergelerinden biri olduğunu kaydediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Tineo, “Ülkedeki kronik elektrik ve su kesintileri, iletişim sorunu, doğalgaz ve akaryakıta erişimde yaşanan problemler yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Kesinti süreçlerinde kişiler eskiden sahip oldukları şeylerin o an olmamasından dolayı ciddi bir boşluk ve eksiklik hissederken, kesintilerin sürekli olması da geleceğe dair stres ve kaygıyı besliyor” sözleriyle kesintilerin etkisini değerlendirdi.

“Sorunun kronikleşmesi halkta umut kaybı ve sorgusuz itaate yol açıyor”

Uzmanlara göre, diyalize bağlı hastalardan ödevi için internette araştırma yapması gereken çocuğa; fatura kesecek marketten metro sistemini kullanacak yolculara kadar toplumun tüm kesimini olumsuz etkileyen sorun kronik bir hal aldı.

Venezuelalı psikiyatrist Carlos Tineo, bu durumun halk üzerindeki etkilerinin umut kaybı, boş vermişlik ve sorgusuz itaat hallerine kadar ulaşabildiğini belirtiyor.

Tineo, yaptıkları seansların çoğunun bu sorunlarla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti.

Bu yıl günde ortalama 200 elektrik kesintisinin yaşandığı ülkede uzmanlar kesintilerin elektrik üretiminin 12 bin megawatt’ken (MW) asgari ihtiyacın 15 bin MV olmasından kaynaklandığını bildiriyor.

Ulusal güvenlik için stratejik önemde olduğu değerlendirildiği için elektrik idaresi asker tarafından yapılıyor ve konuyla ilgili resmi verilerse yayınlanmıyor.

VOA tarafından geçilen “Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Venezuela’da elektrik, su ve internet kesintileri halkın akıl ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.