Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı

Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı

ABONE OL
22:21 - 16/01/2024 22:21
Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da 1 Şubat’tan itibaren asgari ücretlilerin eline geçecek brüt asgari ücret 73,6 dolardan 103,6 dolara çıkarıldı. Enflasyon karşısında eriyerek ayda 3,6 dolara düşen ve kıdem tazminatı, yılsonu ve tatil primlerinin hesaplandığı net asgari ücreteyse zam yapılmadı.

Resmi verilere göre enflasyonun 2022’de yüzde 234, geçen yıl ise yüzde 189,8 olduğu Güney Amerika ülkesinde, net asgari ücretlere son olarak 2022 Mayıs ayında zam yapılmıştı. O tarihten bu yana yalnızca primler arttırılıyor.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, toplamda 100 dolara tekabül eden; 60 dolarlık Ekonomik Savaş Primi ve 40 dolarlık gıda yardımından oluşan primlerin devletin tüm imkânlarını zorlayarak yapıldığını ve 1 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

Emek örgütlerinden tepki

Beş kişilik bir aile için zorunlu mutfak masraflarının yaklaşık 500 dolar olarak hesaplandığı ülkede, emek örgütleri hükümetin maaş politikasına karşı tepkili.

Venezuela Sendikal Koalisyon Başkanı Carlos Salazar Venezuela’da ekonominin düze çıktığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, son dönemlerde artan petrol gelirlerinden de sadece hükümete yakın, küçük bir azınlığın faydalanabildiğini söylüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Salazar, “Birleşmiş Milletler verilerine göre aşırı yoksulluk koşulları olarak belirlenen günlük gelir 3 dolarken, Venezuela’da net asgari ücret ayda 3,6 dolara tekabül ediyor. Yapılan bu zammın kazananları çalışanlar değil, mevcut durumdan faydalanmak isteyen bazı fırsatçı işverenler ve hükümet” dedi.

Venezuela Anayasası’nın 91. maddesine göre asgari ücretin 5 kişilik bir ailenin mutfak masrafından az olamayacağını kaydeden sendika lideri, mutfak masrafları ayda 500 doların üzerindeyken hükümetin uyguladığı maaş politikasının tüm çalışanlara yönelik açık bir hak ihlali olduğunu ve ülkedeki birçok sendikanın genel grev yapmaya hazırlandığını söylüyor.

5,4 milyon Venezuelalı insani yardıma ihtiyaç duyuyor

Venezuela’da son 10 yılda yüzde 75 ekonomik küçülmeye yol açan ekonomik, sosyal ve siyasi krizden dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için 2015’ten bu yana 7,7 milyonun üzerinde Venezuelalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

Son iki yıldır makroekonomik verilerde belirgin bir iyileşme görülse de uzun süren krizin etkisi hala devam ediyor. Venezuela’nın geçen yıl dünyanın en yüksek üçüncü enflasyon oranına sahip olması da bu durumun somut göstergelerinden yalnızca biri.

Birleşmiş Milletler verileri yaklaşık 29 milyon nüfusa sahip ülkede en az 5,4 milyon Venezuelalı’nın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydediyor.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da asgari ücretlilerin geliri 103 dolara çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.