Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı

Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı

ABONE OL
20:57 - 27/03/2024 20:57
Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela’da 28 Temmuz’da yapılması planlanan başkanlık seçimi için belirlediği aday Corina Yoris’i, günlerce denemesine rağmen Ulusal Seçim Konseyi (CNE) sisteminin ilgili internet sayfası üzerinden kaydedemeyen ana muhalefet, verilen ek sürenin son saatlerinde geçici bir aday kaydı yapmayı başardı. Böylece seçimlere katılmak için başvuru yapan aday sayısı 13’e ulaştı.

Ana muhalefetin (MUD) başkan adayı olarak kaydedilen, eski büyükelçi Edmundo González’in yerine, 20 Nisan’a kadar başka bir aday gösterilebilecek.

Muhalefetin yaptığı ön seçimlerde oyların yüzde 92’sini alarak muhalefeti aynı çatı altında toplamayı başaran Vente Venezuela Partisi’nin lideri Maria Corina Machado’ya siyasi yasak getirilmesinin ardından, belirlenen diğer aday Yoris’in de hiçbir neden gösterilmeden adaylık başvurusunun kabul edilmemesi, seçim sürecinin adil yönetimine dair tartışmalara yol açıyor.

Maduro’dan muhalif partiye terörist suçlaması

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Salı günü yaptığı açıklamada güvenlik güçleri tarafından son iki haftada kendisine karşı suikast hazırlığında olan iki ayrı grubun ele geçirildiğini, bu grupların Vente Venezuela Partisi ile ilişkili olduğunu iddia etti.

Ana muhalefet partisi konumunda olan Vente Venezuela’yı terörist hareket olmakla suçlayan Maduro, Venezuela Silahlı Kuvvetleri’nin kendisine yönelik olası saldırıları önlemek için teyakkuzda olduğunu kaydetti.

Arjantin Büyükelçiliği’nin resmi konutunun elektrikleri kesildi

Siyasi yasak getirildiği için aday olamasa da muhalefetin fiili lideri konumundaki Maria Corina Machado’nun yakın çalışma grubundan 6 kişi, haklarında çıkarılan gözaltı kararı üzerine Arjantin’in Caracas Büyükelçiliği’ne sığındı.

Arjantin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Maduro yönetimi tarafından büyükelçiliğin elektriğinin kesildiği duyuruldu ve Viyana Sözleşmesi gereği elçilik binalarının dokunulmaz olduğu hatırlatıldı.

“Adil ve demokratik seçim süreci tehdit altında”

Defiende Venezuela adlı insan hakları örgütüne göre, seçim sürecinde faaliyetlere katılma hakkı, oy kullanma hakkı, örgütlenme hakkı ve gösteri yapma hakkı gibi birçok hak alenen ihlal ediliyor.

Yapılan açıklamada, “Venezuela’da seçme ve seçilme hakkı, muhalefetin üzerindeki baskılar ve suçlamalar nedeniyle engellenmektedir. Muhalefet liderlerine yönelik baskılar, medya sansürü ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditler, vatandaşların siyasi karar alma süreçlerine ve demokratik bir toplumun inşasına anlamlı bir şekilde katılma olanaklarını ciddi şekilde sınırlandırmaktadır” denildi.

Aralarında Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte ABD, Kolombiya ve Brezilya’nın da olduğu bazı ülkeler, Venezuela’da muhalefetin gösterdiği adayların CNE tarafından onaylanmaması sürecinin endişeyle izlendiği mesajını verdi ve muhalefetle Barbados Adası’nda yapılan anlaşma gereği şeffaf, özgür, adil ve demokratik bir seçim süreci yürütülmesi çağrısı yaptı.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da ana muhalefetten “geçici” cumhurbaşkanı adayı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.