Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı

Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı

ABONE OL
22:41 - 14/09/2022 22:41
Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

CARACAS- Venezuela ile Amerika Ticaret ve Sanayi Odası (VenAmCham) verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 38,95 artarak 1,2 milyar doları aştı. Rapor geçen yılın ilk yarısında 882 milyon dolar olan ikili ticaretin bu yıl 379 milyon dolar arttığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, 2018 yılında 19,2 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2019 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya uygulanan ekonomik yaptırımların kapsamına petrolü de dahil etmesinin ardından 2020’de yüzde 93,3 azalarak 1,3 milyar dolara düşmüş, geçen yıl da 1,95 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

“İkinci yarıda ticaret hacmi ikiye katlanabilir”

VOA Türkçe’nin ulaştığı VenAmCham Genel Müdürü Luis Vicente Garcia, Noel dönemi de hesaba katıldığında ikili ticaret hacminin bu yılın ikinci yarısında ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Garcia, iki ülke arasındaki ticaretin artmasında Venezuela’da yaşanan ekonomik toparlanmanın etkili olduğunu söylüyor. Alım gücünün geçtiğimiz yıllara göre artmasıyla tüketimin arttığını; bu durumdan da Venezuela’daki ithalatçı ve üretici firmaların olumlu etkilendiğini, bazı firmaların üretim kapasitesini arttırarak ihracata yöneldiğini kaydediyor.

Amerika’nın Avrupalı petrol şirketleri Eni ve Repsol’a verdiği izinlerin ileriki tarihlerde Venezuela’da lisansı olan Amerikalı şirket Chevron’a da verilmesi durumunda, ikili ticaretin katlanarak artacağını söyleyen Garcia, Venezuela’nın ihraç ürünlerini de çeşitlendirdiğini söylüyor.

İhracat geçen yıla göre yüzde 98,2 arttı

2021 yılında Amerika’ya toplamda 302 milyon dolarlık ihracat yapan Venezuela’nın ihracatı, bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında ihracat gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98,2 artarak 213 milyon dolara ulaştı.

Güney Amerika ülkesinin bugün ABD’ye ihraç ettiği en önemli kalemler arasında gıda ürünleri ve organik kimyasallar bulunuyor.

Karides ve yengeç gibi deniz ürünleri ihracatına da dikkat çeken Garcia, kriz döneminde atıl kalan bazı tesislerin yeniden üretime geçmesiyle birlikte listeye makinaların da eklendiğini belirtti.

Venezuela 2018’de Amerika’ya yılda 12 milyar doların üzerinde petrol ve petrol ürünleri ihraç ederken, yaptırımlardan dolayı petrol ihraç edemeyen Venezuela, yılın ilk yarısında Amerika’ya yalnızca 987 bin dolarlık kimyasal ve petrokimya ürünleri ihraç etti.

Amerika’dan ithalat 1 milyar doları aştı

Yılın ilk yarısında Amerika’dan 211 milyon dolarlık makina ve elektronik eşya, 200 milyon dolarlık plastik ve türevleri, 146 milyon dolarlık tahıl, 111 milyon dolarlık hayvan yemi ithal eden Venezuela’nın ABD’den toplam ithalatı yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Venezuela’nın Amerika’dan ithalatı geçen yıla göre yüzde 30,73 arttı.

Venezuela, Amerika ile ticaretinde yılın ilk yarısında yaklaşık 800 milyon dolarlık dış ticaret açığı verdi.

VOA tarafından geçilen Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela ile ABD Arasında Ticaret Yüzde 39 Arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.